Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pomocy

Polecane posty

Gość gość

mam pytanie chodzę do szkoły zawodowej w tym roku ją kończe i umowę i prace jako nieletnia kończy mi sie 31 sierpnia 2014 roku. jestem w ciąży urodze w lipcu, po porodzie ide na macierzyńskie. czy moj szef musi przedłuzyc ze mna umowe na czas macierzyńskiego? i na jakich warunkach skoro umowa uczniowska kończy mi sie pod koniec sierpnia? czy moj zasiłek macierzyński bedzie wynosił wynagrodzenie uczniowskie czy moze minimalna wynagrodzenie? czy moze tu zus bedzie mi wypłacał zasiłek macierzyński?

Gość gość
Szef nie musi przedłuż na okres zasiłku macierzyńskiego. Coś chyba dostaniesz od zusu

Gość gość
szef bedzie sie rozglądał za nowym pracownikiem

Gość gość
Zasiłek będzie ci płacił ZUS, szef nie ma obowiązku przedłużania umowy. Co do wysokości zasiłku to najlepiej zadzwoń do oddziału ZUS albo się tam wybierz, uzyskasz informacje z pierwszej ręki.

Gość gość
dziękuje za odpowiedzi, ale czy ktoś sie oriętuje czy gdy skończy mi sie umowa uczniowska i moje wynagrodzenie uczniowskie wynosi ok 190zł a ja bede na macierzynskim to czy nadal bede dostawała taka kwote czy moze najnizsza krajowa? bo znalazłam artykuł w internecie, ze po zakończeniu tej umowy nalezy mi sie wynagrodzenie najniższej krajowej

Gość gość
a ile masz lat w chwili obecnej? jesteś pełnoletnia?

Gość gość
tak jestem pełnoletnia mam skończone 20 lat

Gość gość
A czemu nie zapytasz w Zusie?

Gość gość
nie chciałam narazie iśc do zusu bo dopiero teraz zus płaci mi zasiłek a nie szef, wiec myslałam ze cos tu sie dowiem na czym stoję a pożniej wybieram sie do zusu

Gość gość
to raczej rzadziej spotykane umowy więc nie dziw się że ludzie nie mają orientacji w temacie. Jeżeli w necie nie ma konkretnych informacji to musisz zapytać u źródła czyli w Zusie. Nie musisz tam iść możesz zadzwonić na infolinię albo przez skype.