Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

odra swinka rozyczka mam pare pytan

Polecane posty

Gość gość

1. Dziecko we wrześniu skończy 9 lat,dostałam wezwanie do punktu szczepień na 11 czerwca na tą właśnie szczepionkę - czy ktoś się orientuje czy jest to szczepionka doustna czy podskórna ? (wiem,wiem to dawka przypominająca.Jedna pierwsza dawka była jak syn miał 5 lat i była podskórna). 2.Wiem że od 1 stycznia (bodajże tego roku) nie trzeba mieć książeczki ubezpieczeniowej.Do końca kwietnia byłam ubezpieczona + dziecko w moim zakładzie.W maju stałam się bezrobotna,dziś zarejestrowałam się do pośredniaka oraz zgłosiłam do ubezpieczenia dziecko i związku z tym mam pytanie : a - czy dziecko od razu jest ubezpieczone. b - czy idąc na szczepienie lub na wizytę lekarską wystarczy PESEL czy trzeba mieć zaświadczenie z pośredniaka. Wiem,wiem mogłam spytać się pracownicy urzędu,jednak była tak nieprzyjemna ,że szkoda gadać. Z góry dziękuję za wiadomości.

Gość gość
...

Gość gość
Dzieci do 16 roku życia są ubezpieczone bez względu na to czy pracujesz czy nie. Wystarczy PESEL

Gość gość
Dziecku wystarczy PESEL i skoro zgłosiłaś go w urzędzie to jest ubezpieczony. Jeśli chodzi o szczepionkę to się nie orientuję, dzieci za małe mam.

Gość gość
do 18 roku życia jest ubezpieczone, ale jeżeli nie jest zgłoszone do ubezpieczenia rodzica (o ile rodzic jest ubezpieczony) to rodzic podpisuje takie oświadczenie i jeżeli coś tam się nie zgadza np. że matka nie zgłosiła a jest ubezpieczona to NFZ może pociągnąć do odpowiedzialności materialnej. A w urzędzie od razu jest ubezpieczone. I wystarczy PESEL

Gość gość
Bardzo dziękuje za odpowiedzi :)