Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość1111

Kto mi to wyjasni, jest geniuszem. Czajnik elektr. vs na gaz.

Polecane posty

Gość gość1111

W domu grzeje wodę na gazie, w pracy w czajniku elektrycznym. Zalewam herbatę owocową wodą z czajnika na gaz- herbata zaparza się natychmiast, widac jak błyskawicznie zmienia kolor Ta zalana wodą z czajnika elektrycznego jakby się nie zaparzała, jest blada, a torebke muszę zciskac lyczeczką żeby puściła kolor... ... a przecież woda wrze w tej samej temp. Czy to możliwe ze woda z czajnika elektrycznego jest mniej gorąca?

Gość gość
uau! to ciekawa i ważna obserwacja, jeśli naprawdę woda miałaby być inna z gazowego i elektrycznego czajnika. A smak jest taki sam?

Gość gość
smak z elektrycznego jest zdecydowanie gorszy, bo jak już wspomniałam, herbata nie zaparza się tak dobrze

Gość gość
no coś w tym jest, jak ktoś chce dobry chleb, bułeczki czy pizzę, to w piecu opalanym drewnem, a nie elektrycznym. Może to szybkość zaparzania, może to ten plastik. Wiadomo ciepło z grzałki może nienajlepiej wpływać na jakość wody. Dobrze, że powiedziałaś. Lubię dobrą herbatę i teraz widzę, że muszę kupić blaszany czajnik na gaz, bo nawet najlepsza herbata będzie do niczego, jak się zaleje wodą z elektrycznego.

To bardzo proste: w domu masz inną wodę (być może z innego ujęcia, a na pewno z innych rur), a w pracy inną. To, skąd pochodzi woda, ma decydujący wpływ na jej smak i "zachowanie" :D .

Gość gość
Debilko bo czajnik elektryczny wyłącza się po zagotowaniu wody a taki na gazie co stoi to gotuje i gotuje aż nie wyłączysz. Czyli defacto woda ma temperaturę wyższą.

Gość gość
woda to jest taka sama, jeśli praca i dom są w tej samej miejscowości.

Gość gość
woda nie ma tej samej temeratury, zauwaz w czajniku na gaz, cieplo rozprowadzane jest po nagrzanych sciankach, ogrzewa rownomiernie, w elektrycznym, cieplo jest tylko z grzalki. a to ze woda wrzy, to w elektrycznym wrzy tylko na styku z galka, w gazowym, wrzy na tyku ze sciankami, proste

Gość gość
oczywiscie jezeli choc troche znacie sie na fizyce pojmiecie ze wrzenie wody, nie oznacza ze jest ona cala goraca, tak samo jakbys wrzucila cos rozgrzanego do 200 stopni do morza, i nagle woda dookola niego by zawrzala, co nie znaczy ze cale moze jest gorace

Gość gość
Mysle, ze te ostatni osoby maja racje, poza tym dodam, ze na poczatku jak były te czajniki elektryczne uwazałam je za cudo, bo szybko zagotowywały. Jednak jakosc tego jest duzo gorsza i wróciłam do podgrzewania w normalnym czajniku na gaz. Ten plastik sie rozpuszcza chyba nieco, herbata nieraz dzwnie smierdziała, bllee

Mi w pracy smakuje zupełnie inna herbata, niż w domu :D . Identycznie ten sam rodzaj herbaty, parzony u moich rodziców, ma zupełnie inny smak niż u mnie w domu, a woda do obu parzeń jest gotowana na gazie. Spaliłem kiedyś czajnik i przez pewien czas gotowałem wodę na herbatę w garnku. Miała inny smak, od tej z czajnika :D . Pamiętam, że nawet w pracy, po wymianie czajnika, zmienił się troszeczkę smak wody.

Gość gość
Misio1 - ile masz ?

Gość gość
Chciałam zapytać : Misio1 - ile masz lat ? Z wrażenia się przejęzyczyłam. Sorki ;)

W okolicach czterdziestki :) . A jaki ma to związek ze smakiem wody ?

...woda to jest taka sama, jeśli praca i dom są w tej samej miejscowości... Tak, o ile jest to mała miejscowość :D (czerpie wodę z jednego ujęcia) i nikt w niej, od jakiś stu lat ,nie wymieniał rur wodociągowych :D :D :D. O ile pamiętam, to te najstarsze w moim mieście mają taki wiek :D . Oczywiście rury w samym budynku, również mają znaczenie. Woda stoi w tych rurach długimi godzinami.

Gość gość
w żadnych rurach woda nie stoi godzinami bo ludzie korzystają z wody praktycznie w sposób ciągły.

Gość gość
no zależy od ciśnienia ale aż takich wahań ciśnienia nie ma pomiędzy miejscem pracy a miejscem zamieszkania :D. No chyba że mamy na uwadze ciśnienie psychiczne :D

Cisnienie zalezy od wysokosci slupa gazu, ktory je wywiera. Dlatego pytalem. Ale skoro jestes taki w dupe madry to sie na przyszlosc nie pytaj

Gość gość
Kotek jest najmądrzejszy.

Gość gość
ha,ha,ha nawet 20 m nie wpłynie zauważalnie na temp wrzenia. Proponuję przeprowadzić stosowne obliczenia

Gość gość
W pracy masz "twardszą" wodę, tajemnica rozwikłana. :classic_cool:

Ja nie powiedzialen co na co wplynie. Pytalem jedynie na ktorym pietrze pracujesz. A moze jestes himalaista? Przeciez nie wiem a wszystko zalezy od warunkow. Zreszta wisi mi to tak samo jak i ty

...w żadnych rurach woda nie stoi godzinami bo ludzie korzystają z wody praktycznie w sposób ciągły... Rozumiem, że gdy rano cała rodzina wychodzi do pracy/szkoły, to instalacja w Twoim domku się... wypróżnia :D , i zasysa nową wodę, gdy zauważy Twój powrót :D .

Gość gość
masz plastikowy czajnik elektryczny ?