Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

plomby amalgamatowe a ciąża

Polecane posty

Gość gość

co myślicie na temat posiadania plomb amalgamatowych ( starych) w ciąży? czy usuwał je ktoś przed zajściem? czy ktoś miał z ich powodu problem z maleństwem?

Gość gość
powiedzcie co wiecie na ten temat, co myślicie?

Gość gość
ja usuwałam z 1.5 roku przzed planowanym zajściem, było warto chociazby ze wzgledu ze miałam ich okolo 14 czytałam gdzies ze pl.amalgatowe gwaraantują u dziecka autyzm nie ma co ryzykować moje dziecko 7 miesiecy, ma sie na razie super :)

"amalgatowe gwaraantują u dziecka autyzm" bzdura. podaj źródło medyczne :) mam dwie plomby amalgamatowe i dwoje zdrowych dzieci

Gość gość
na szczęście nic nie gwarantuje autyzmu.... ja mam 6 plomb....

Gość gość
Gdzies to czytalam to bardzo wiarygodne zrodlo

Gość gość
też słyszałam o takim prawdopodobieństwie dlatego pytam....

Gość gość
kiedyś tylko takie plomby zakładano, więc wg waszej teorii wszystkie dzieci urodzone np. w latach 80 czy 90. powinny mieć autyzm...

Gość exdebillmobillny
Mam kilka takich plomb, dzieci nie maja autyzmu, o tym, ze to truje doczytalam dopiero jak wyszlam z ciaz.

Gość gość
"ja usuwałam z 1.5 roku przzed planowanym zajściem, było warto chociazby ze wzgledu ze miałam ich okolo 14" czy to jakaś regóła że na 1,5 roku przed ? gdzieś to przeczytałaś zer tak długo trzeba odczekać?

Gość gość
czy nikt nie słyszał o tym i nic z tym nie robił?

Gość gość
a co mają lata 80te czy 90te do tego? nie mam i nigdy nie miałam takiej plomby. skąd wy to w ogóle macie? jak to możliwe, że młode kobiety robią sobie czarne plomby?!!

Gość hgg
To nie wina młodych kobiet że NFZ w odcinku bocznym zębów refunduje amalgamaty... Związku z autyzmem nie udowodniono. Nie powinno się zakładać więcej niż 7 wypełnień amalgamatowych średniej wielkości. W trakcie zmiany wypełnienia i zakładania uwalniają się największe ilości rtęci, stąd odradza się zmiany w okresie ciąży na kompozyty czyli "białe"

Gość gość
"jak to możliwe, że młode kobiety robią sobie czarne plomby?!!" widocznie jesteś BARDZO młodą kobietą! ja ma 26 lat i mam mnóstwo takich plomb z czasów dzieciństwa, co w tym dziwnego

Gość gość
nie jestem bardzo młoda- mam 34 lata i mnóstwo plomb, bo niestety mam skłonność do próchnicy, ale nigdy nie miałam czegoś takiego- fakt: nigdy nie leczyłam zębów na NFZ, ale nie rozumiem jak mozna sobie coś tak nieestetycznego jak czarna plomba zrobić- co z tego, że dalsze zęby- jak miałam lekką próchnicę na dolnych 7-kach, to wstydziłam się śmiać w głos, bo miałam wrażenie, że wyglądam jak menel, więc nie pojmuję jak mozna sobie robić czarne plomby[albo jak rodzice mogli się na to zgodzić]. podziękowałabym za taką usługę i tyle

Gość hgg
Pomyślałaś że nie każdego stać na prywatnego dentystę? I że niektórzy są "skazani" na amalgamaty bo taki materiał refunduje NFZ?

Gość gość
ja jak za leczenie zęba zapłaciłam ponad 650 zł to stwierdziłam, że kolor plomb akurat ma najmniejsze znaczenie. Swoją drogą, nieźle musisz się śmiać skoro całe uzębienie pokazujesz nawet 7...

Gość gość
w sumie, to nie śmieję się jakoś szeroko, ale czasami jak ktoś rozdziawi japę, to widzę praktycznie całe uzębienie i nie jest to takie rzadkie, więc to musi działać w obie strony i jednak ludzie widzą, że masz popsute zęby[czy też wyglądające na popsute]. a jak kogoś nie stać na plomby, to nie stać go też na dzieci wg mnie

Gość gość
nie ci oceniac kogo stać a kogo nie na dzieci

Gość gość
no raczej mam prawo do opinii na ten temat, a Ty możesz sobie zrobić nawet 10tkę dzieci i uważać, że mogą chodzić szczerbate jak rodzice, bo kasa nie jest ważna, a dzieciom potrzeba tylko miłości i mogą żyć bez ortodonty, bez wyjazdów na wakacje i tym podobnych fanaberii.. nie moja sprawa jak kto żyje, ale nie musi mi się, to podobać..

Gość gość
a moze jednak jakieś opinie czy fakty na temat " plomby amalgamatowe a ciąża"???