Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kinga10204

Mama czy matka chrzestna ?

Polecane posty

Gość kinga10204

Mam takie pytanie piszę zaproszenia na 18 i zastanawiam się jak napisać zapraszam mamę chrzestną z rodziną czy Matkę chrzestną ? Ogólnie podoba mi się to pierwsze według mnie lepiej brzmi :) Jak mi się podpisuje to na 1 komunii i ,że od matki chrzestnej a na bierzmowaniu ,że mama :wiec już sama nie wiem :) Jak jest poprawnie ?

Gość kinga10204
?

Matka jest poprawnie. Tak samo jak wypełniasz np. jakieś papiery i pisze imię matki czy imię ojca, nie pisze tam mama, tata ;)

Gość gość
Ale ładniej brzmi mamę :) Jak wy byście napisali ?

Gość gość
Formalnie jest matka. Ale jesli macie dobre, bliskie relacje to mysle ze spokojnie możesz napisac mama.

Gość kinga10204
Dobrze się dogadujemy wiec myślę ,że napiszę mamę chrzestną:)

Gość gość
Ale po co tak? Chcesz jej przypomnieć o zobowiązaniu finansowym czy co? Ja bym napisała normalnie imiona i nazwiska, ale jak już musisz koniecznie to Matkę Chrzestną, nie ma czegoś takiego jak mama chrzestna.

Zadałaś pytanie jak jest poprawnie, a nie które ładniej brzmi więc ci odpowiedziałam...Sorry, ale jak dla mnie masz jakiś problem z dupy :O

Gość kinga10204
Tak zadałam takie pytanie i dziękuje za odpowiedz :) A teraz po prostu zapytałam się jakby byście napisali ? A co do tych zobowiązań to też sobie o tym pomyślałam ale z drugiej strony ona przy każdej nadarzającej okazji podkreśla ,że jest moją chrzestną no i dlatego wydaję mi się ,że wypada to podkreślić a nie chodzi o prezent ,żeby jej przypomnieć :) I jak dostaję jakieś kartki to tam też to piszę a nie podpisuje się imieniem i nazwiskiem :) Wiem ,może błahy powód ale jednak chciałabym się dowiedzieć :)