Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Muszę urządzić wystawne przyjęcie w domu pomocy

Polecane posty

Gość gość

Będzie 15 osób, budżet do 1500 zł. Nie mam kompletnie pomysłu co podać. Nigdy nie organizowałam żadnego przyjęcia. To będą urodziny córki. Zależy mi, żeby zrobić dobre wrażenie na rodzinie męża.

Gość gość
Urodziny córki- wystawne przyjęcie? Ile ona ma lat? Uważasz że to ją będzie naprawdę cieszyło? Pewnie na prezent mniej wydajesz...

Gość gość
Co Cię to obchodzi? Nie o tym jest temat. Przylatuje do nas pierwszy raz rodzina męża i chcę ich ugościć. Prezent już zamówiony i robi się :). Szukam jakiś smacznych, ale niezbyt skomplikowanych dań.

Gość gość
Ale to ma być z obiadem czy bez? Jakieś dania na ciepło, czy tylko przekąski/przystawki? Napisz coś więcej...

Gość gość
Będzie gorąco, więc nie chcę zawalić ich stosem ciepłych dań. Myślałam żeby zrobić jakieś mięso, które można będzie też zjeść na zimno, ale chcialabym postawić głównie na przystawki. No i deser to lody lub sorbet ale nie robiłam nigdy .

Gość gość
Mój mąż mówi, że oni jadają jakieś szynki parmeńskie, kozie sery, a owoce morza to kochają ponad wszystko. Ja nawet krewetek nigdy nie jadłam, bo wygląd mnie odstręcza.

Gość gość
To może jakaś fajna pieczeń faszerowana np? Do tego jakaś sałatka lekka, jeśli chodzi o przystawki, to np. coś z ciasta francuskiego, łosoś z twarożkiem, coś z owocami można też pokombinować, jakieś lekkie ciasta, lekki tort...

Gość gość
Szynka parmeńska pokrojona cieniutko, do tego deska fajnych serów, niektóre komponują się z owocami, można poszperać w internecie, sałatkę z krewetkami można zrobić....

Gość gość
Tort zamówię w cukierni, ja akurat piec nie potrafię. Szukam w Internecie i znalazłam tylko kilka ciekawych propozycji.

Gość gość
rewelacyjna sałatka na gorące dni - ananas, jabłko i marchew, wszystko zmieszane z jogurtem - ładnie się komponuje zarówno z zimną płytą jak i z grillem. deska serów, szynka parmeńska, możesz zrobić szparagi gotowane, zawijane w szynke i to polać sosem chrzanowo-majonezowym - ładnie wygląda i zawsze się nam świetni sprawdza na imprezach. mięso - na przykład schab ze sliwką - można podać i na zimno i na ciepło, ewentualnie karczek pieczony w rękawie - też będzie smakować na zimno i na ciepło. w takie gorące dni też fajnie sałatka z sałaty, pomidora, oliwek i koziego sera będzie whcodzić z sosem vinegre

Gość gość
na deser oprócz lodów możes zpodać sałątkę owocową - brzoskwinie z puszki, pomarańcz, jabłko starte na tarce, banan, kiwi, rodzynki, na koniec dolewm tego sosu z puszki - też na wszelkich imprezach rodzinnych się sprawdza - po słodkim torcie goście zazwyczaj mają ochotę na owoce, a taka wyjęta świeżo z lodówki i zimna będzie myślę fajnym rozwiązaniem.

Najlepiej będzie jak podasz to,w czym czujesz się dobrze. Bez sensu jest podawać np.krewetki skoro nigdy ich nie jadłaś i nie robiłaś - można tylko sknocić . To ma być obiad czy kolacja? Jeśli to ma być obiad to na I danie może sprawdzić się chłodnik - klasyczny z botwinki / ogórkowy / pomidorowy itd. A na drugie danie pieczeń + ziemniaki + lekka sałata. Jeśli bardziej stawiasz na przystawki a lubią szynkę parmeńską to to ona dobrze komponuje się z melonem (zawijasz szynkę na melona - musisz danie schłodzić,bo zimny melon jest taki sobie) . Kozi ser super komponuje się ze świeżymi figami - figę nacinasz na krzyż do której wkładasz ser , potem obwijasz figę (na około,nie zakrywaj góry) szynkę parmeńską i wsadzasz na chwilę do piekarnika. Możesz też postawisz deskę serów,zrobić świeżą lekką sałatę (mix sałat , inne warzywa i do tego lekki dresing) czy też mozzarella z bazylią i pomidorami - klasyka.

Gość gość
Przyjęcie będzie się zaczynało około 16. Znalazłam prosty przepis na sałatkę z krewetek. Koleżanka podpowiedziała mi, że ona kupuj***agietkę, kroi na małe kromki na to kładzie plaster parmeńskiej, kawałek melona i przystraja rukolą. Gdzieś znalazłam przepis na grillowany kozi ser. Ja lubię gotować, ale są to raczej rzeczy proste typu schab czy szynka pieczona.

Gość gość
Mozesz wkleić link jeszcze raz ? Nie działa.

Gość gość
wpisz w wyszukiwarkę rolada szpinakowa i kliknij na grafikę

Gość gość
I wyglądała tak ładnie jak na zdjęciu?

Gość gość
wyszła, bo nie jest specjalnie trudna,biegła w kuchni raczej nie jestem , a robi wrażenie:)

Gość gość
Tylko mielone! Koniecznie mielone i kopytka, do tego kapusta kiszona z zasmazka. Na deser rolada lodowa z Biedronki.

Gość gość
Złota sałatka puszka kukurydzy, pokrojony w kostkę ananas z puszki, pokrojony w cienkie słupki żółty ser (można zetrzeć na dużych oczkach tarki), to wszystko połączone niewielką ilością majonezu

Gość gość
sałatka jak u cioci Stasi na imieninach

Gość gość
Takich sałatek (ciężkich, z majonezem) nie chcę podawać.

Gość gość
avokado, pomidorki koktailowe, rukola, ser pleśniowy, kozi albo feta - dresing z octu balsamicznego albo możesz zaszaleć i zapiec gruszki z serem pleśniowym poszukaj w necie, sporo jest takich prostych rzeczy a wykwintnych

Gość gość
Rozumiem, że goście to obcokrajowcy? Jak tak, to ok. 16 będzie dla nich nawet na aperitif za wcześnie, o kolacji nie mówiąc (bo to co ty nazywasz obiadem dla nich będzie kolacją, w innych krajach obiad się je w południe).

Gość gość
Na przystawkę albo na deser obowiązkowo truskawki, raz, że sezon, dwa: polskie są przepyszne. Można zrobić np. gazpacho z truskawek na przystawkę albo Pavlovą z truskawkami na deser. Podawana wcześniej rolada łososiowa albo np. tymbaliki z kurczaka to też dobre pomysły na przystawki. Zupa: krem z zielonego groszku z miętą (albo bazylią, jak ktoś mięty nie lubi). Danie główne to np. pieczeń cielęca, sos kurkowy i młode ziemniaki. Tylko jak wyżej napisano: Francuz czy Hiszpan o 16 na takie menu wybałuszy oczy, za to po 19-20 zje chętnie ;)

Gość gość
1500 zł to sporo. Ja bym chyba się zdecydowała część zrobić sama a część zamówić. Na pewno znajdziesz dobrą firmę cateringową.

Gość gość
zrob mielone, pierogi i kluchy tak jak je wiekszosc ludzi oraz kafeterianek bo one krewetki widziały tylko w tv

Gość gość
przede wszystkim bądź sobą, nikogo nie udawaj. Jesli to przyjecie z okazji urodzin dziecka, to owoce morza czy szynka parmenska nie bedzie dobrym pomysłem. Najlepiej żeby to były smakołyki, które lubi dziecko, tylko podane na bardzo eleganckiej zastawie z pięknymi dekoracjami. Stół z przewagą bieli i różowymi lub łososiowymi dodatkami, świeże kwiaty. Mogą być wizytówki, gdzie kto ma siedzieć. Jeśli masz jakąś ulubioną swoją potrawę w której jesteś mistrzynią, to taką podaj a najlepiej zamów catering i w razie wpadki będzie kogo obwiniać :)

Gość gość
Dzięki za wskazówki. Tak to obcokrajowcy. Chciałabym ich ugościć dobrze, bo po raz pierwszy odwiedzą nas i zobaczą naszą córkę. Ona ma rok, także nie ma swoich ulubionych potraw :).