Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak mozna chcieć alimentów od dziadkow dziecka

Polecane posty

Gość gość

?? jaką pijawka trzeba byc, zeby w ogole o dziadkach pomyslec. Macie dzieci z mezczyznami a nie z ich rodzicami, wiec jak mozna leciec do sadu z pretensjami ze facet nie laci, to niech placa jego rodzice.,.. w głowie mi sie to nie mieści. Chcialybyscie za 30 lat byc ciagane do sadu przez panne , ktora ma dziecko z Waszym synem ?

Gość gość
Zgadzam się.Co oni winni,że syn nieodpowiedzialny.Mój brat ma prawie 30 lat i jest na utrzymaniu matki,jest po prostu leniem i obibokiem.I ma dziewczynę,która też się do roboty nie kwapi.Mówię do mojej mamy,że tylko czekać aż zmajstrują dzieciaka i ona będzie im płaciła alimenty,bo mój brat groszem nie śmierdzi.

Gość gość
moja babcie ze swojej renty placi na dziecko najmlodszego syna ,nie ma slow na to chamstwo ,tamta ma juz 2 faceta a moja babcia utrzymuje im dziecko.Wstyd.

Gość gość
moi rodzice byli wzywani na taka rozprawe, przy czym sędzia wysmiał roszczenia matki dziecka. Mój brat nie placil alimentow, bo byl na rencie z pwoodu inwalidztwa wiec matka pozwala rodziców. Moja mama przeplacila ta sprawe zdowiem. Dodam, ze wnuczki na oczynie widzili, bo matka zabrania jakichkolwiek kontaktów. A pieniadze otrzymuje z funduszu

Gość gość
Hmmm...mam mieszane uczucia. Co winne dziecko, ze ma nieodpowiedzialnego ojca. Mam syna. Staram sie go wychowac na osobe madra, odpowiedzialna i zaradna. Jezeli jednak zawiode to jakies konsekwencje poniesc bede musiala. Chociazby w finansowej pomocy na wychowanie ewentualnego wnuka :D Mam jednak nadzieje, ze to mi nie grozi. Syn ma juz 19 lat, ma swietna dziewczyne, oboje studiuja, mysla powaznie o przyszlosci. Gdyby jednak zmajstrowali mi wnuka :D to mysle, ze oboje staneli by na wysokosci zadania.

Gość gość
no sorry a kto takiego nieodpowiedzialnego lenia czy nieroba wychował?!

Gość gość
Nigdy bym tak nisko nie upadla...A wychowanie nijak sie ma do tego ze ojciec nie placi alimentow

Gość gość
kobieto decydując się na dziecko skazujesz się na odpowiedzialność za niego do końca życia jego lub swojego,jezeli myslisz inaczej kiepska z ciebie matka

Gość gość
jeżeli wychowasz syna na cżłowieka odpowiedzialnego za własne czyny to będzie płacił alimenty na własne dziecko

Gość gość
A ja się wypowiem jako córka ojca, który nie płacił alimentów, i byłam wychowywana przez samotną matkę... Moja mama zarabiała o kilkanaście zł za dużo aby dostać 200 zł z funduszy, bo on nie płacił-spieprzył za granicę i ślad po nim zaginął. Rodzice i siostry twierdziły że adresu nie znają (a wiemy że mają kontakt). Myślisz, że było różowo? Moja mama należy do tych, które nie ciągały rodziców... Myślisz, że jadłam zdrowo? Nie, bo NIE BYŁO NA TO PIENIĘDZY!!! Mama kupowała najtańsze żarcie bo na co innego nie było nas stać-często co po latach wyszło ona wcale nie była głodna, tylko nie miała pieniędzy na jedzenie dla siebie. Skoro rodzice ukrywają synusia to niech płacą!!! I tak takie jest prawo-jak się nie płaci to można zwrócić się do rodziców/rodzeństwa ojca/matki dziecka o płacenie alimentów. Mnie gdyby mąż zostawił a byłabym w takiej sytuacji jak moja mama pozwałabym rodziców i tyle. Bo przez to ja mam problemy z nadwagą, bo nigdy nie miałam warzyw zawsze coś żeby zapchać żołądek i się najeść. Dzięki temu mam kręgozmyk, i inne problemy.

Gość gość
moja przjaciolka tak zrobila i uwazam ze bardzo dobrze bo jej facet miga sie od placenia wie ze zarabia na czarno wiec oficjanie bezrobotny na poczatku dzwonila do tesciow zeby z nim pogadali a oni ze maja to gdziies wiec zalozyla im sprawe sad zasadzil 400 zl alimentow i co ... rodzice zrobili afere synusiowi wychowali idote wiec maja konsekwencje prawo na to pozwala czemu nie korzystac

Gość gość
Wstyd?! Wstydzic to się powinien facet który ma dziecko a nie daje pieniędzy na jego utrzymanie. A co ma zrobić taka matka? Dziecko powietrzem nie żyje księżniczko! A z jednej wypłaty to utrzymać mieszkania i dziecka rady zapewne nie da. Czy dziecko ma umrzeć smiercią glłodowa bo tatuś to egoistyczny i nie wychowany buc bez honoru? Kto go wychował- rodzice, wiec niech oni płacą. Nie widze nic złego w postawie tych kobiet, dziecko nie jest niczemu winne. A może wtedy tacy dziadkowie przycisną do muru syneczka który zaniedbuje własne dziecko. Wiec zastanów się najpierw nad tym co komentujesz, bo bulwersujesz się a racja lezy po stronie tych kobiet i ich dzieci.

Gość gość
Też uważam że to dobrze czasem taki gach miga się od alimentów jak może a kasiorę trzepie równo. A podać jego rodziców może oni synalka ogarną do płacenia.

Gość gość
co winni ze on nieodpowiedzialny??? no sorry a kto wychowal owego delikwenta krowy???? kto ma nauczyc syna odpowiedzialnosci za swoje decyzje i czyny jak nie rodzice?? czyli jak moje dziecko nie wiem okradnie kogos to nie moja wina bedzie tak? a jak zmajstruje bobo to tez nie jego biznes i nie moj? umywamy raczki i zero odpowiedzialnosci...

Gość gość
chyba sobie żartujecie jak juz pisalam , moj brat mial wypadek, poszedl na rente ( głodowo niska, bo byl mlody).Jego utrzymanie spadlo na rodzicow , fundusz przejał wyplacanie alimentow dla ksiezniczki.A jej bylo za malo, pozwala moich rodziców. I sąd ja wysmial. I chwala mu za to Roszczeniowe baby z Was, rozne sa sytuacje

Gość gość
idąc tym tokiem myslenia, powinno sie zamykac rodziców złodziei, drobnych przestepców- bo jak oni dzieci wychowali :D:D:D:D

Gość gość
A wiec co- gdyby wasz męzus spierdzielił zostawiając was 1, a może nawet 2 dzieci. Oddałybyście dzieci do domu dziecka jak rozumiem, bo przecież od dziadkow nie wypada wziąć gdyż można być odebraną jako " pazerną". No to fajnie, jak dla mnie to możecie tak zrobić skoro tak tępe jesteście, ja rozumiem te kobiety, a dzieci i ich dobro sa najważniejsze.

Gość gość
Ile piszących tu księżniczek, tak krytykujących te matki samotnie wychowuje dziecko, nie ma na jedzenie? Pewnie ani jedna, bo wtedy inaczej by na to spojrzała. Gdyby mój syn w przyszłości zrobił dziecko i uciekł od odpowiedzialności, to czułabym się za to dziecko odpowiedzialna. Przecież to mój wnuk i oczywiste jest, ze rodzina musi pomagać. A skoro ani ojciec ani dziadkowie do tej pomocy się nie kwapią, to trzeba ich zmusić. Często jak dziadkowie ponoszą skutki tego, ze ich syn okrada własne dziecko, to przestają chronić synalka i zaczyna od płacić alimenty. Jeżeli jacyś rodzice wychowali synalka na nieodpowiedzialnego dziecioroba, to lepiej niech oni ponoszą tego konsekwencje niż wszyscy podatnicy. Wole, zęby pieniądze z moich podatków szły na osoby faktycznie potrzebujące a nie na leni i złodziei.

Gość gość
*Przepraszam, żel postawiłam przecinek i wyszło bez sensu. Powinno być: Ile piszących tu księżniczek, tak krytykujących te matki, samotnie wychowuje dziecko i nie ma na jedzenie?

Gość gość
Dziadkowie maja prawo domagać się zwrotu świadczeń od syna, nie ma co piętnować kobiety a nieroba to oczywiste!!!

Gość gość
tak to jest jak sie zadaje z byle kim i jeszcze nogi rozklada przed nim,a potem alimentow sie zada

Gość gość
Dobrze zadanie pytanie ''jak można chcieć '' . Nie powinno się chcieć tylko dziadkowie ze wstydu że ich syn/córką nie płaca powinni sami pomagać w utrzymaniu .

Gość gość
nie do wiezienia cudaku nie umiesz abstrakcyjnie myslec? chodzi o to ze na rodzica zawsze spadaja i beda spwadac konsekwencje poczynan dzieci: wstyd, ostracyzm spoleczny, stres. po za tym ok sa sytuacje kiedy kobiety jak pijawki kase zewszad beda ciagnac ale sa sytacje kiedy panowie sa nie fair poprostu a dziadkowe wiedzac o trudnej sytuacji wnuka tez powinni sie poczuc do odpowiedzialnosci- tu chodzi o zwykla przyzwoitosc wobec dziecka nie genaralizuj co to twojego brata inwalidy i matki z mala renta bo nie kazdy tak ma.. moja przyjaciola ktora pozwala tesciow zrobila dobrze bo maja bardzo wysokie emerytry - prawnik i lekarz wiec jak widzisz sytuacje sa rozne

Gość gość
opowiem sytuacje w rodzinie:facet nie placi alimentow,interesuje sie dziecmi,ale babka wyjechala daleko,urwala z nim kontakt,on studiuje.Wiec babka pozwala jego rodzicow o placenie alimentow.Dziadkowie zszokowani,ale szyscy tak po przemysleniu sprawy stwierdzilismy,ze dobrze im tak.Siostra tego goscia miala i wesele wyprawione i chrzciny 3 dzieci,Dzieci byly zabierane na wczasy,w gory,nad morze,razem z dziadkami.dzieci tego faceta za to nic!Nawet kredek nie dostawaly na swieta.Chlopak ani wesela nie mial,a przyczyna rozpadumalzenstwa byli glownie jego rodzice.A wiec dobrze im tak.Skoro uznaja wnuki tylko od corki,to los im dal teraz po czterech literach.mysle,ze ta babka slusznie postapila

Gość gość
:)czy to na serio czy to prowo 2222 www.youtube.com/watch?v=-R6CnSqPnEg

Gość gość
oraz konsekwencje finansowe nawet za doroslego nieroba- powtarzam takie jest prawo i to jest ok

Gość gość
hej TY mnie od cudaków a co ja niby napisałam w ostatnim zdaniu ?? ze rozne sa sytuacje. Zanim zaczniesz obrazac, zastanów sie

Gość gość
W jednym z miast MOPS zwrócił się o alimenty do dziadków dzieci, które dostają pieniądze z FA. I wtedy 90% tych niepłacących facetów zaczęło płacić. Dlaczego tak bronicie alimenciarzy? Serio jesteście takie chętne do utrzymywania ich dzieci z waszych podatków?

Gość gość
Zanim napiszecie oś głupiego pomyślcie- zostawia was ot tak nagle facet i znika, jesteście zdane tylko na siebie i co? Ja zarabiając na reke 1.380zł nie dałabym rady utrzymać wynajmu mieszkania :classic_cool: a co dopiero dziecko :) fikcja. Wiec co maja zrobić?

Gość gość
Jezeli daje sie d**y byle komu to trzeba ponosic za swoje czyny konsekwencje.