Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

hormaony a moze inne świństwo?

Polecane posty

Gość gość

Witam. mam 22 lata, od kilku miesięcy a mianowicie od lutego raz w miesiącu mam trwające nie dłużej niż 3 sekundy zawroty głowy, te zdarzają się zawsze mniej więcej 2 tygodnie przed miesiączką, czuję czasami lekką słabość, która wkrótce przechodzi, oprócz tego mam problemy z cerą, nadmiernym owłosieniem,mój śluz w te dni jest brązowy nigdy tak nie miałałam, jem tak jak zawsze jednak przytyłam, nie zażywam antykoncepcji. Co to może być? Z góry dziękuję i pozdrawiam

Gość gość
hormony sorry :)

Gość gość
cera i nadmierne owłosienie pojawiło sie dopiero w tym czasie? wczesniej nie bylo? masz bole głowy albo zaburzenia widzenia?

Gość gość
Tak , nigdy nie miałam idealnej cery ale teraz jest tragicznie! Mam czasami bóle głowy, zaburzeń widzenia nie.

Gość gość
a robiłaś sobie ostatnio jakieś badania? bo zła cera i nadmiar owłosienia to może być za wysoka prolaktyna, a ona może wzrastać przy niedoczynności tarczycy lub przy guzie przysadki (to nie jest groźne w razie czego, lekami się leczy tego guza), tarczycę badasz wykonując TSH, jeśli jest powyżej 2,5 lub 2 i gdy masz objawy sugerujące niedoczynność, to może być ten trop, nagłe tycie może być powodowane właśnie niedoczynnością.

Gość gość
Nie robiłam badań, znajomi również podejrzewają u mnie tarczycę.

Gość gość
więc proponuję zrobić prolaktynę i TSH, robi się to w dowolnym dniu cyklu, ale na czczo koniecznie rano, norma dla TSH jest zawyżona i 4 z hakiem to wcale nie jest normalne, jak zobaczysz np. wynik 3 to wcale nie będzie znaczyło, że wszystko jest w porządku, bo młode osoby powinny mieć je niższe od 2, a do tego jak masz objawy wskazujące na tarczycę, to w ogóle