Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Ząbkowanie a kupa

Polecane posty

Gość gość

Moja córka ma 5,5 miesiąca od wczoraj robi bardzo często kupę, czasem luźną a czasem o normalną. Dziś 8 razy zrobiła kupę wczoraj 7. Poza częstym wypróżnianiem nic jej nie dolega. Je i pije normalnie, jest wesoła i aktywna. Czy tak częste wypróżnianie może być spowodowane ząbkowaniem? Mała ma napuchnięte dziąsła do tego stopnia że ma wybrzuszenia w miejscu dolnych jedynek, ciągle pcha rączki do buzi. Syn nie miał takich objawów podczas ząbkowania, raczej przechodził je łagodnie, więc jest to dla mnie nowość.

Gość gość
mozliwe ze od zabkowania, moj ma 9 mieisecy teraz ida mu 4 gorne zeby i tez robi na zadko, lekarz powiedzial ze wina zabkow, podalam mu dicoflor i przeszlo

Gość gość
mała nie ma typowej biegunki, dziś 2 razy miała rzadką kupę,ale dałam jej marchewkę i kupa się zagęściła. Mimo,ze od razu zmieniam pieluchę ma bardzo obszczypaną dupkę . Myje ją wodą z mydłem, osuszam i smaruję sudocremem, staram się dupkę wietrzyć. Jak już trochę wszystko podeschnie jest kolejna kupa i wszystko od nowa.

Gość gość
dokladnie to samo mialam, raz normalna, raz zadka, i tez co chwila zmienilam papmersa bo lecialo z niego, polecam kupic puder i zasypywac pupke, i sudocrem oczywiscie jak juz jest odparzona, moj mial krostki na pupie i wokol calego siusiaka i na siusiaku tez, ale kupa i upaly to wystarczy chwila nieuwagi

Gość gość
całkiem możliwe, że ząbkowanie. może jak umyjesz pupę i osuszysz zasyp maką ziemniaczaną, u nas skutkowało lepiej niż jakiekolwiek kremy.

Gość gość
Jutro kupię mączkę, syn jak ostrą biegunkę to jedynie mu pomagało. Przynajmniej mała śpi spokojnie w nocy i mam nadzieję,że tak zostanie.

Gość gość
A zamiast kremów i pudrów zwykła mąka ziemniaczana. Jeden dzień i odparzenia z głowy. Słyszałam że u dziewczynek nie powinno stosować się sudocremu ale nie wiem dlaczego.

Gość gość
Jak moje dziecko zabkowalo, a by to całkiem niedawno to znalazłam tutaj fajny przepis na to by sobie z tym poradzić http://dumnamama.pl/zabkowanie/ myślę, że moge polecić to innym, ja ostatecznie skonczyłam na Calgelu i pomogło super! :)

Gość gość
Mój synek tez miał biegunke przy ząbkowaniu, może nie az tak nasiloną ale miał potwornie odparzona pupkę, jakby ktoś tarką przejechał po pupie, do tego gorączka na zmianę. Dostał wtedy Milifen na zbicie gorączki i w razie potrzeby przeciwbólowo, a na biegunke Nifuroksazyd.

Gość gość
U nas może nie biegunka, ale właśnie luźniejsze, częstsze i większe kupy, aż się dziwiłam skąd tyle bo jadł wtedy mniej. Przy każdym ząbkowaniu w okresie niemowlęcym.

Gość gość
U nas też kupa była częściej a czasami nawet miała odcień zielonkawy. W okresie ząbkowania oprócz żeli na dziąsełka i schłodzonych gryzaków sprawdzał się milifen - ibuprofen w syropku zwłaszcza że często wieczorami pojawiała się gorączka powyżej 38 st.

Gość gość
czasami przy ząbkowaniu może wystąpić biegunka, możesz dawać probiotyki powinny uregulować żołądek

Gość gość
Moja dostała zatwardzenia jak jej szły pierwsze dwa zęby.

Gość gość
od dwóch dni mamy dokładnie to samo. córka ma 6 miesięcy, myślałam z początku że to od rozszerzania diety bo od około 2 tyg rozszerzam, ale nie. Raz gęściejsza kupa a za chwilę klepsy co chwilę. Pupa odparzona. Stosuje sudocrem i calgel, jak powinny wyglądać dziąsła?

Gość gość
tak, bo przy ząbkowaniu organizm jest osłabiony i łatwiej "łapie" infekcje

Gość gość
Tu autorka, małej dziś przebił się jeden ząbek. Od wczoraj jest bardzo marudna,ale smaruję jej dziąsła żelem i po konsultacji tel. z pediatrą podaję 3 x dziennie nurofen. Dziś kup jest mniej i pupa też już wygląda lepiej. Jak przebije się druga jedynka to będzie już dobrze.

Gość gość
u mojej malej i u syna przy zębach dziąsła przed przebiciem się na powierzchnię, były białawe i miały takie czapeczki. Jak ząb zaczynał się przebijać dziąsła robiły się czerwone i i bardziej rozpulchnione. Jak przeżywa tak jedynki to nie wiem co będzie z czwórkami, które syn przeszedł najgorzej bo reszta zębów wyszła bezobjawowo.

Gość gość
autorko a jakie dziąsła miała córka jak zaczęła mieć biegunkę ? miała gorączkę ?

Gość gość
dziąsła były wypukłe i jasne, dopiero dziś jak się ząb przebił zrobiły się czerwone i nabrzmiałe. Gorączki nie miała, jedynie trochę podwyższoną temp.niz normalnie (ok.37) Jest bardzo marudna i ciągle chce być na rękach,a normalnie to tak spokojne dziecko. No ale wiem co to za ból, jak wychodziły mi ósemki to tez wyłam z bólu a co dopiero takie małe dziecko.

Gość deniella
Mój mały przy każdym ząbku miał biegunkę. Podawałam tylko probiotyki.

jak najbardziej może to być od zębów... zwłaszcza jeśli kupki są rzadkie i że tak powiem dają kwasem ;) to wtedy są właśnie kupki zębowe :P

moja miała kupki ząbkowe - masakra taki odór ;) ale to nic dziwnego. w tym okresie tak właśnie jest

ale kupki ząbkowe kiedyś się kończą, także da się przeżyć ;p im szybciej tym lepiej, bo odór straszny

no u nas właśnie znowu się zaczęło ;) 4 razy dziennie najmniej zrzucik kwachowy :D a tego mojego diabełka już nie tak łatwo złapać na zmianę pieluchy... :D no ale najważniejsze że camilia działa więc przynajmniej nie mamy bólowych atrakcji z okazji zębów a to najważniejsze... btw nie sądziłam że zadziała tak dobrze też na trzonowce, a wybił się już prawie cały i zupełnie inne dziecko niż po poprzednich zębach

Camilia świetny środek, który daje spać spokojnie i się nie martwić cały czas :) sprawdza się zawsze i wszędzie :)

zgadzam sie co do tej camilli. calej szczescie nie ma tej lidokainy jak inne pasty żele etc. a skuteczna tak samo

Gość gość
A co macie do lidokainy? Same tez jak cierpicie to ziołka pijecie?

ale dorosły człowiek to jedno, a małe dzieciątko to drugie... uważam, że Twoja wypowiedź nic nie wnosi... najważniejsze jest, aby dbać o nasze dzieci

haha najlepsze sa komenatrze anonimow. moze poczytaj najpierw troche o lidokainie i najnowszym raporcie fda a potem sie wypowiadaj ;) a co do preparatow na zabki to camilie mozna spokojnie stosowac, jest to srodek calkowicie bezpieczny ;)