Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cooper

Badania dla początkujących biegaczy

Polecane posty

Gość cooper

Rozpoczynam przygotowania do pierwszego półmaratonu w moim życiu, trochę biegam, ale chciałbym zacząć intensywnie ćwiczyć. Co sądzicie o konieczności wykonania badań dla osób aktywnych fizycznie? jakieś porady?

Gość wroński
jak najbardziej! jestem osobą czynną fizycznie od kilku lat i mimo dobrej kondycji staram się regularnie badać, szczególnie przed udziałem np. w maratonie = duży wysiłek! Czasami może się wydawać, że z organizmem wszystko jest w porządku, lepiej dmuchać na zimne, w końcu chodzi o Twoje zdrowie, a może nawet życie. Jeśli chodzi o badania, to zacznij od morfoligii i EKG spoczynkowego i po wysiłku. pozdrawiam.

Gość gość
Pani zadała temat wypracowania: "Kim będziesz jak dorośniesz". Jaś napisał w wypracowaniu: "Najpierw będę lekarzem, bo tak chce tata. Potem zostanę prawnikiem, jak chce mama. A na końcu zostanę kominiarzem, bo mi się też coś od życia należy..."

Gość cooper
dzięki, o to chodziło. Ostatnio jak byłem u lekarza, proponował mi pakiet badań dla osób uprawiających sport (w lux medzie), w skład wchodzą badania krwi i EKG - kilka rodzajów - taki pakiet podstawowy. Nie wiedziałem czy rzeczywiście te wszystkie badania są potrzebne :) ale masz rację, ze mimo nawet dobrej kondycji warto się badać.

Gość gość
też myślę,że to dobry pomysł i fajnie,że to przyszło Ci do głowy - duzo osób zaczyna bieganie bez jakichkolwiek badań, a potem są przypadki, że im nie służy i dziwią się czemu :P Ja jeśli chodzi od strony bardziej technicznej może znam tutaj http://www.medis.pl dobrego ortopedę i rehabilitanta myślę,że z innymi podstawowymi badaniami w tym zakresie tez nie będzie problemów :)

Gość cooper
przysżło mi do głowy, bo widziałam kilka przypadków jak podczas biegów (głównie masowych) padali na trasie lub przy mecie :/ ludzie są niepoważni. te wszystkie badania mogę zrobić za 350 zł więc raz na jakiś czas odżałuje kasę, w końcu inwestuję w zdrowie. Radzę każdemu uprawiającemu sport zrobić badania! dzięki za link :) może się przyda!

Gość pablito pablo
podpisuję się! badać się trzeba jeśli jeśli się trenuje, mniej lub bardziej. Podstawowe badania wykonuję 1-2 razy w roku, tak zalecał mi znajomy trener. Wszystko oczywiście zależne od intensywności ćwiczeń. Cena w lux medzie jest bardzo dobra, sprawdzę przy najbliższej okazji. pozdrawiam wszystkich aktywnych!

Gość gościnnie15
czy badania raz w roku wystarczą? i jakie najlepiej zrobić? czy ten pakiet w lux medzie to tylko ekg i morfologia? bo jeśli tak, to cena chyba nie jest az tak atrakcyjna. Pablito, czy ten trener mowił Ci o rodzaju badań?

Gość pablito pablo
nie tylko te badania, sprawdzałem z ciekawości na ich stronie: w cenie jest ekg spoczynkowe, wysiłkowe, morfologia i płytki, glukoza, echo serca i cos jeszcze... moim zdaniem się opłaca, ale jesli uwazasz, że to mało to nie będę namawiać :) Co do badań, to zależy jak intensywnie trenujesz, w jakiej jestes formie. Pójdź na badania, zobaczysz wyniki i lekarz na pewno Ci powie kiedy masz ponowić badania :)

Gość gościnnie15
dzięki, to co piszesz, zmienia postać rzeczy. Lista wydaje się całkiem konkretna. O resztę wypytam już w lux medzie. Okaże się czy będę regularnie się badał ;)

Gość Żabka_33
W sumie to nie pomyślałam, że warto takie badania sobie zrobić. A czy w lux medzie trzeba mieć już kartę czy można się tak z marszu zapisać na same badania????

Gość colgirl
z tego co wiem to z marszu, nie musisz mieć karty ani wykupionego abonamentu.

zrób sobie ekg. to w gruncie rzeczy jest najważniejsze.

Jeśli nie widziałeś zachęcam do zapoznania się z bulietynem LUX-MEDu, sama zaczęłam biegać od niedawna i na prawdę znalazłam tam wiele ciekawych informacji http://www.luxmed.pl/_files/UserFiles/File/dokumenty/11.029e_e_biuletyn_dla_biegaczy.pdf Mają oferty przygotowane specjalnie dla sportowców :) Między innymi Pakiet Zdrowego Biegacza - warto się tym zainteresować. Pozdrawiam :)

Gość cooper
o wielkie dzięki. robiłem badania w lux med, ale nie zakodowałem ze mają taki biuletyn z poradami dla biegaczy albo lekarz nic nie wspominał, wiec nie mogłem zakodować. Najważniejsze informacje w jednym miejscu. dzięki!

Gość Początkujący_biegacz
Super są te pakiety dla biegaczy w Lux Medzie - wszystkie badania za jednym zamachem i wiadomo czy możemy trenować bez żadnych obaw o swoje zdrowie. Własnie się zapisałem :)

Gość cooper
Biegacz, robiłeś już badania? ja z braku czasu jeszcze nie, ale zrobię to na pewno w październiku, bo szykuję się do dłuzszego biegu. Daj znać jak oceniasz?

Gość Początkujący_biegacz
jestem bardzo zadowolony z pakietu badań. Wykonywałem je w w przychodni lux med na domaniewskiej. Badania obejmowały morfologię, glukozę, ekg spoczynkowe i po wysiłku, echo serca, konsultację z kardiologiem. Oceniam całość na plus.

Gość Wiktorka27
Bieganiem zajmuje sie amatorsko, ale chętnie biegam w róznych maratonach, które ostatnimi czasy organizowane są dosyć często z wielu okazji. Tez przebadalam się dokładnie w LuxMedzie własnie pod kątem uprawiania tego sportu i jestem bardzo zadowolona. Szczerze polecam wszystkim, którzy biegają i chcą być pewni, że nie wyrządzą sobie krzywdy niewłaściwym przygotowaniem, a jeszcze gorzej jak zaczną biegać bedąc w kiepskiej kondycji zdrowotnej.

Gość Leon123
też korzystam z przychodni na domaniewskiej i to nie tylko przy okazji uprawiania sportu, bardzo dobra placówka

Gość Kramik123
słyszałem od znajomych w pracy, ze ta oferta lux medu dla sportowców biegaczy jest całkiem całkiem, co o niej sądzicie? polecacie?

Gość Karol65
ja zacząłem z tej oferty korzystać i teraz wiem, że w moim wieku już nie powinienem się porywać na wysiłek przekraczający moje granice wydolności, niestety bez porady lekarskiej pewnie bym to właśnie zrobił i źle by się to skończyło dla mnie, powiem tak, jeżeli ktoś myśli o uprawianiu sportu to ta oferta jest naprawdę dla niego, szkoda, ze dostępna puki co tylko w Warszawie

Gość gość
ja bez problemu przebiegam okolo 10 km ,czasem 15 zalezy jak z czasem ,tez sie wybieram na pol maraton

Gość Olegin
ja zacząłem korzystać z tej oferty lux medu, niestety w pewnym wieku już trzeba, nie jest się młodzieniaszkiem, a tak z tym programem wszystko masz na bieżąco pod kontrolą

Gość Kramik123
do gość => no to stanowczo powinieneś mieć opiekę lekarską, 15 km to już nie amatorszczyzna nawet, zdecydowanie polecić mogę ten specjalny pakiet lux medu, o którym pisałem powyżej

Gość gość
O konieczności badań nie ma co dyskutować. 31.05.2005 , na moich zmarła 16-latka ze Świdnicy na zawał czynnościowy, podczas zawodów lekkoatletycznych w szkole. Mimo reanimacji zmarla w karetce. Prawdopodobnie miła wadę serca, którą wykryły by badania lekarskie.

ekg trzeba sobie zrobić dla własnej pewności.

Gość Kramik123
ano właśnie, niestety takie rzeczy się zdarzają, naprawdę polecam ten program lux medu, ma się tam opiekę właśnie pod takim kontem, żeby uniknąć takich tragicznych zdarzeń

Gość Marlenako
prawdę powiedziawszy, to jeśli ktoś uprawia sporty wyczynowe a jest amatorem i robi to w wolnej chwili po oderwaniu się od biurka to w każdym wieku powinien robić badania pod kontem skutków dal własnego organizmu i możliwości swoich, ciekawa ta propozycja lux medu tych sprofilowanych badań