Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość angelikkkkaaa

Stosowanie tabletek antykoncepcyjnych

Polecane posty

Gość angelikkkkaaa

czy branie tabletek antykoncepcyjnych w wieku 18 lat jest dobrym rozwiązaniem? jestem z chłopakiem już prawie 3 lata chciała bym brać tabletki ale mam pewne obawy.. dużo się teraz słyszy o różnych skutkach ubocznych.. mój chłopak chciał by żebym je bralam zresztą ja sama też juz mam dość tych prezerwatyw.. Może coś podpowiecie?

Gość Dr A N
Tabletki mają wady i zalety - chyba jak wszystko, zatem zacznijmy od początku jak działają tabletki - tabletki antykoncepcyjne zawierają syntetyczne hormony które oszukują organizm wywołując ciągły stan bezowulacyjny - czyli bezpłodny. Ergo, ciąża jest niemożliwa ponieważ nie dochodzi do owulacji. I to chyba wszystkie plusy teraz minusy - owe syntetyczne hormony mają jeden poważny problem - zagęszcza krew - ten problem jest bardzo często pomijany a wręcz chowany pod dywan a jest to problem bardzo poważny który w skrajnych przypadkach prowadzi do zakrzepicy i zatorów żylnych. Jest to bardzo poważna choroba, w momencie kiedy skrzep dostanie się do mózgu lub płuc sytuacja jest bardzo niebezpieczna! Dochodzi do niej względnie rzadko ale jednak, dlatego bardzo uczulam na problemy z krążeniem w trakcie brania tabletek antykoncepcyjnych zawsze! Bóle nóg a szczególnie jednej należy konsultować z lekarzem zawsze! Tabletki to bardzo wygodna metoda antykoncepcji ale trzeba pamiętać o regularnych badaniach minimum raz w roku a najlepiej co 6 mc.

Gość gość
dla mnie najwiekszymi minusami tabletek byly spadek libido + tycie. nigdy wiecej tabletek :)

Gość gość
o jakich badaniach piszesz?

Gość gość
Na dzień dobry przed rozpoczęciem warto zrobić układ krzepnięcia : - poziom płytek krwi - czas krwawienia i potrombinowy - APTT - d dimery - (dośc drogie i specjalistyczne badanie - więc jak reszta będzie ok to niekoniecznie je robić) - AT - fibrynogen - cholesterol i w trakcie koagulogram(to jest właśnie badanie krzepliwośc***ełne), profil lipidowy oraz profil wątrobowy

Gość gość
dzi\wa 18 lat i juz pigułki, masakra... ty się ucz szmato a nie o seksie myslisz