Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża a niedoczynność tarczycy

Polecane posty

Gość gość

witam, piszę do Was z małym problemem. otóż od dłuższego czasu z chłopakiem staramy sie o dziecko. całkowicie profilaktycznie zrobiłam sobie wyniki badań. jak się okazało ... mam niedoczynność tarczycy niemożliwą do wyleczenia ani też zoperowania. ostatnio ktoś mi powiedział, że jeżeli chcę mieć dzidziusia, to najlepsza na to pora, bo im będę starsza, tym trudniej przy niedoczynności będzie mi zajść w ciążę, a później ją utrzymać? czy to prawda? jest w stanie ktoś z Was jakoś zarysować mi tę sytuację?

Gość gość
Jesli masz niedoczynnosc to mozesz miec trudnosci z zajsciem wc ciaze, albo mozlwie poronienie, dlatego bardzo wazna jest profilaktyka. Jak masz juz wynika lec do endokrynologa i unormuj tarczyce. Lekarze mowia ze najlepszy poziom tsh do zajscia to 1-2. Ale nie ma reguly. W ciazy natomiast musisz byc pod kontrola endo bo tarczyca lubi wariowac w ciazy:)

Gość gość
no ja niestety tsh mam prawie 7,5 i 24 lata na karku... obawiam się, że jeżeli teraz się nie zdecyduję, to później może być coraz gorzej...

Gość gość
....

Gość gość
Ja miałam 29 lat i niedoczynność tarczycy stwierdzoną dopiero w ciąży..zaszłam w I cyklu po odstawieni u tabletek więc różnie to bywa. Ale na początku ciąży od razu poszłam do endokrynologa króry kontrolował tarczycę. Córcia ma teraz 2,5 roku jest zdrowa ciąża przebiegła wzorowo brałam leki na tarczycę.

Gość gość
boję się, że będzie ciężko, a później za późno. ..

Gość gość
Najpierw to idz do dobrego endokrynologa zeby dał ci dobra dawke leku i ustawil tsh w normie. Ja mam hashimoto stwierdzone po roku bezskutecznych staran o ciążę. Zaszlam w drugim lub trzecim cyklu od poczatku leczenia tarczycy. Jak urodzilam mialam 25 lat. Teraz minely ponad dwa i planuje powoli kolejnego malucha. Ciaza byla bezproblemowa a dziecko zdrowe. Wiec wyluzuj dziewczyno i nie martw sie na zapas. Dobry endokrynolog to podstawa. Powodzenia !

Gość gość
Witam Ja również miałam poziom tsh ponad 7,5 . Dostałam euthyrox 25mg i po miesiącu zaszłam w ciąże. Tsh w momencie gdy dowiedziałam się o ciąży było w granicach 3-3.5. Mam 26 lat obecnie jestem w 24 tyg ciąży . Co miesiąc badam tsh teraz mam 2.3.Głowa do góry szybkie leczenie naprawdę czyni cuda. :)

Gość tarczycowa mama
czemu twierdzisz ze twoja tarczyca nie jest do wyleczenia? nie rozumiem, bylas u endokrynologa? ja miałam wynik tarczycy 8, po 2 mcach na euthyroxie obnizyl mi się do 1,8 i zaszłam w ciaze w 1 cyklu starań, cala ciaze chodziłam do endokrynologa! idz do dobrego lekarza!. skad jesteś autorko?

Gość gość
autorce pewnie chodzilo o to,ze juz do konca zycia bedzie musiala hormony na tarczyce przyjmowac ,bo nie da sie tego wyleczyc.Kochana ja choruje na niedoczynnosc tarczycy od 20 lat najmlodsze dziecko urodzilam w wieku 36 lat a w ogole to mam ich 4 najwazniejsze to unormowac hormony.