Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

obcasy a praca

Polecane posty

Gość gość

czy do pracy biurowej wypada nosić buty na wysokich obcasach?

Gość gość
jak stoisz przy drodze,to jak najbardziej

Gość gość
Właścicielka tartaku przyjmuje do pracy nowego kierownika. Na rozmowę kwalifikacyjną przynosi kilka listewek różnego rodzaju drzew, zawiązuje mu oczy i po zapachu każe rozpoznać rodzaj drzewa: Podaje mu listewkę, gość wącha... - 10-cio letnia sosna. Podaje następną, gość wącha... - 70-cio letni dąb Tak po kilkunastu próbach widzi, że gościa nie złamie, wpada więc na pomysł: zdejmuje majtki, ociera między nogami jedną z listewek i podaje gościowi pod nos. Gość wącha i po dłuższym namyśle odpowiada: - Kuter rybacki, rocznik 60-ty.

Jeśli nie są bardzo wyzywające i pasują do reszty stroju to tak. Jeśli mają błyszczydełka, wyglądają niepoważnie albo zbyt wyzywająco to nie. No i mnie uczono, że powinny mieć zakrytą piętę, zakryte palce (niby ten obcas też nie za wysoki), ale wiele osób tego nie przestrzega. Najbezpieczniej, żeby obcas miał ok 5cm, ale 10cm przy dobrze skrojonych butach też nie razi.

Gość gość
młoda: a sama jakie nosisz?

Klasyczne czarne skórzane szpilki. Nielakierowane, bez platform, obcas 7cm :D Albo baleriny, jak nie mam ochoty na szpilki. Miałam też kiedyś szare botki 10cm, ale nosiłam je do spodni, więc się tak nie rzucały w oczy.

Gość gość
przestańcie z tymi ograniczeniami 5 cm zakryte itp. Też to słyszałam, początkowo takie nosiłam, ale jak zobaczyłam jaka jest praktyka. Menadżerka chodzi w takich 10-12cm czasem odkrytych to i ja zaczęłam....

Toteż napisałam "mnie uczono" i "wiele osób tego nie przestrzega". Ja od kierowniczki usłyszałam, że mam patrzeć jak inni się ubierają i się na nich wzorować (co się miało nijak do tego, czego mnie uczono, bluzki na ramiączkach, pół pleców odsłonięta, palce odsłonięte, wysokie buty, brak rajstop, jeansy), jednak tam kontakt z klientem jest telefoniczny. Pani na recepcji ubrana jest zupełnie inaczej. W banku jak widzę kobiety, to już przestrzegają tych zasad. To zależy od placówki. Autorka pytała czy wypada, a nie jak jest. Ponadto 5 cm jest najbezpieczniejsze i najzdrowsze, bo jak ktoś mówi o wysokich, to ja mam na myśli te 10cm, co można jeszcze zaakceptować, a dla innej to będzie cienka szpilka 13cm, wyglądająca jak do innej pracy. ;)

Gość gość
a sama kierowniczka jak się ubiera?

Gość gość
ja jako facet muszę napisać, że to na nas działa jak się tak seksownie ubierzecie. Obcisłe spodnie wysokie obcasy...super

Moja? Ja tam już dawno nie byłam, bo już mnie tam nie ma. Nie pamiętam. Coś mi świta, że ona była elegancko ubrana, ale nie skupiłam się nad tym. Butów w ogóle nie pamiętam. Kojarzę stroje pracowników, bo z nimi spędziłam dużo czasu i niektóre bardzo mnie raziły (ale to szczególnie młode kobity), a kierowniczki nie pamiętam. Wiem, że niektóre, starsze takie po 40 (czyli nie stare) ubrane były zwyczajnie w bluzki (nie t-shirty), sweterki. Galowo to tam niewiele kobiet było ubranych (a mężczyzn to w ogóle było kilku na całe biuro). No ale to była księgowość konkretnego przedsiębiorstwa, tam nie przychodził co chwilę klient.

Gość gość
a teraz pracujesz w banku?

Teraz to ja studiuję w trybie dziennym coś o 180stopni innego, więc tam strój też jest zupełnie inny. Ale może kiedyś wrócę do księgowania, do porządku, do konkretów i elegancji. :)

Gość gość
i do high heels:)

Gość gość
hm.. ja uwielbiam buty, a szczególnie szpilki, czuję się w nich nie tylko kobieco, ale są również wygodne :) świetnie pasują do prawie każdego stylu. ja swoje buciki kupuję na allinside.pl, bo tak jak wspomniałam duży nacisk kładę na wygląd, a także na wygodę, a jak w dodatku są tanie, to bardziej kuszą :D

Gość gość
hm.. ja uwielbiam buty, a szczególnie szpilki, czuję się w nich nie tylko kobieco, ale są również wygodne :) świetnie pasują do prawie każdego stylu. ja swoje buciki kupuję na allinside.pl, bo tak jak wspomniałam duży nacisk kładę na wygląd, a także na wygodę, a jak w dodatku są tanie, to bardziej kuszą :D