Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

robienie zdjęć przez gości

Polecane posty

Gość gość

Proszę o poradę. Niedługo odbędzie się mój ślub. Na wesele została zaproszona tylko nasza rodzina, bo uważamy, że to dość intymna i przede wszystkim rodzinna uroczystość. Jak to zwykle bywa goście na weselu często robią sobie zdjęcia z młodymi. Oczywiście nie mam nic przeciwko, ale nie chciałabym, aby później ktoś umieszczał swoje zdjęcia z nami na portale społecznościowe. Sama mam konto na jednym z takich portali, ale mój profil jest zablokowany dla "obcych". Nie chciałabym aby wszyscy oglądali nasze zdjęcia, a jeśli zdecyduję się jakieś udostępnić na swoim profilu, to sama chciałabym zdecydować jakie to będą zdjęcia. Dlatego proszę o poradę co zrobić w takiej sytuacji. Póki co mam 3 pomysły, ale każdy chyba beznadziejny :( 1. Poprosić świadkową, aby powiedziała gościom, którzy robili zdjęcia, żeby nie umieszczali ich w internecie. 2. Poprosić, aby ogłosił to zespół. 3. Napisać taką karteczkę z tą informacją i położyć ją przy księdze gości. Co myślicie? Nie chciałabym nikogo urazić, ale też nie chcę aby nasze zdjęcia były udostępniane bez naszej zgody, a często widzę jak gościa tak robią :(

Gość gość
nie chcesz zdjęć, nie zapraszaj gości

Gość gość
Przecież nie napisałam, że nie chcę zdjęć. Mamy wynajętego profesjonalnego fotografa, nie mam nic przeciwko robieniu zdjęć przez gości, nawet byłoby mi bardzo miło, że ktoś chce mieć z nami zdjęcie, ale nie chcę, aby później te zdjęcia mógł każdy oglądać.

Gość gość
zdjęć nie robi się dla siebie tylko, nie możesz ograniczać ich praw autorskich, jeśli zrobią zdjęcie.

Gość gość
Rozumiem Ciebie. Też nie chciałabym, aby ktoś udostępniał zdjęcia na których jestem bez mojej zgody. Myślę, że pomysł z karteczką przy księdze gości jest bardzo dobry. Również zauważyłam, że goście często wstawiają zdjęcia z młodymi, zanim oni sami umieszczą jakieś zdjęcia u siebie na profilu.

Gość gość
Przecież przede wszystkim nie można udostępniać czyjegoś wizerunku bez jego zgody. A Ty tu z prawami autorskimi wyskakujesz, jak ktoś strzeli sobie fotkę telefonem :O

Gość gość
"zdjęć nie robi się dla siebie tylko, nie możesz ograniczać ich praw autorskich, jeśli zrobią zdjęcie." haha co do tego mają prawa autorskie? Nie masz pojęcia a się wypowiadasz. Nie można udostępniać czyjegoś wizerunku bez jego zgody!

Gość gość
jeśli się godzisz na zdjęcie, to znaczy, że już zezwoliło się na udostępnienie wizerunku. nie możesz pozwolić robić zdjęcia i zakazywać ich wklejać na prywatny profil.

Gość gość
Wam coś chyba się pomyliło, albo nie macie za grosz kultury. Ja nigdy nie umieściłabym zdjęć ze ślubu kogoś z rodziny/znajomych bez ich zgody. Jeśli chciałabym jakieś zdjęcie wstawić np na fb, to wczesniej zapytałabym się o zgodę

Gość gość
Już nie raz słyszałam, że goście nie życzą sobie aby młodzi udostępniali zdjęcia z nimi... A gdy młodzi tego nie chcą, to Wy nie widzicie problemu. Tyle że na takich zdjęciach wszyscy patrza na młoda parę a nie na gości i nie dziwię się, że autorka nie chce się na to zgodzić.

Gość gość
a ciekawe dlaczego nie chce się godzić na udostępnianie, rozumiem, żeby to była para Lewandowskich, to chcą zarobić, albo coś, ale tacy niepopularni ludzie to co się może stać, jak ktoś wkei zdjęcie z podpisem: byłam na weselu u..., piękna para młoda, ja z mężem obok nich. restauracja taka i taka.

Gość gość
Też bym nie chciała, po co obcy mają oglądać i obgadywać. Też czasami zdarzają się kiepskie ujęcia, a goście patrzą tylko aby oni dobrze wyglądali. Pewnie gdyby para młoda wstawiła jakieś zdjęcie, na których jakaś siostra/ciotka siedzi z czerwonym nosem, to też byłyby pretensje

Gość gość
miałam podobny problem. Na swoim profilu nie mam żadnych zdjęć, a tu kilka dni po slubie daleka kuzynka wstawiła chyba z 10 zdjęc z mojego ślubu z nami w roli głównej. Oczywiście jeszcze mnie oznaczyła i całą fotorelację zdążyło obejrzeć chyba pół miasta (pochodzę z małej miejscowości).

Gość gość
nie wiem skąd Wy jesteście (do tych, którzy nie widzą tutaj żadnego problemu), ale nie rozumiem jak można udostępniać czyjeś zdjęcia bez zgody, tym bardziej z czyjegoś ślubu

Gość gość
z wiochy jakiejś pewnie. A do tej mądrej, która przytoczyła przykład z Lewandowskimi, to ja właśnie nie rozumiem, że oni by chcieli zarobić... co mało mają? Pytanie retoryczne oczywiście

Gość gość
Uważam, że nie powinno się udostępniac zdjęć z czyjegoś slubu, ludzie niektórzy najwyraźniej nie myślą...

Gość panna młoda 2014
też mam ten sam problem sama nie posiadam konta na tych wszystkich portalach i nie chce aby ktoś dodawał zdj ze mną jeśli będę chciała to pokaże moje zdj tym osobom którym będę chciała nie musi zaraz całe miasto oglądać. nie wiem jak to rozwiązać, ale wiem że jak zobaczę moje zdj u kogoś na profilu to na pewno będzie telefon z prośbą o usunięcie tego zdjęcia.

Gość Zain
Dwa tygodnie temu byłam na ślubie w eleganckim hotelu. Przy każdym nakryciu na talerzu leżał ładny kartonik i miał przekreślone 3 ikony - mobile phone - video camera - aparat fotograficzny Bez zbędnych słów , nakazów czy przykazow . Mam nadzieje , ze pomogłam . Gratulacje i powodzenia :)

Gość gość
Zain fajny pomysł :)

Gość gość
Inteligentny człowiek nie doda zdjęcia bez czyjejś zgody. Jak chciałam dodać zdjęcie ze świadkową i świadkiem to zapytałam się czy nie mają nic przeciwko. Jeśli ktoś nie zgodziłby się to ucięłabym zdjęcie bądź zamazała twarze. Ewentualnie jak ktoś jest w tle i mało go widać to jeszcze można dodać jeśli nie da się wyciąć

Gość gość
Przy każdym nakryciu na talerzu leżał ładny kartonik i miał przekreślone 3 ikony - mobile phone - video camera - aparat fotograficzny A czemu po angielsku? Lepiej po niemiecku, lepiej do Polaków dociera :D

Gość gość
jakiś czas temu moja siostra (40-latka wstawiła na swoim pofilu zdjęcia z mojej i żony prywatnej imprezy rodzinnej. Umieściła te zdjęcia nie pytając nas ani o zgodę ani naszych gości,zdjęcia całej imprezy, po co ? - by pokazać ją innym tym którzy nie byli zaproszeni. Gdy poprosiliśmy by zdjęcia zdjęła oczywiście nie widziała w tym nic złego,nie chciała,nasza rodzina do dziś ma żal o te zdjęcia na profilu,w końcu zdjęcia znikły,ale moja siostra do dziś odgrywa się na mojej żonie i jedno zdjęcie z nią zostawiła. Niedługo ślub kościelny i wesele,swojej siostry nie zapraszam ani jednej ani drugiej.Nie szanują naszej prywatności więc nie będą miały do niej wglądu...może raz nie będę sie wstydzić moze raz będę na imprezie na krórej nie będę musiał pilnować sióstr,co mówią co robią,rodzina żony to praktycznie abstynenci,u mnie...wstyd.Rodzina żony nie potrzebuje się lansować zdjęciami z nieswoich imprez,nieswoich domów, na portalach,nie ma z tym problemu jeśli robią zdjęcia to tylko dla własnych oczu. To wszystko zależy od poziomu kultury.

Gość gość
To ja autorka. Proszę poradźcie mi, jak w kulturalny sposób poinformować gości, że nie zgadzamy się na umieszczanie zdjęć na różnych portalach społecznościowych itp? Moja koleżanka z liceum w ubiegłą sobotę miała ślub, ledwo wesele się rozpoczęło, a już jakaś jej koleżanka wstawiła zdjęcie i jeszcze ją oznaczyła, dlatego wyświetliło się i na moim profilu... Masakra jakaś :o

Gość gość
po pierwsze trzeba pocztą pantoflową z ust do ust ,że nie chcecie zdjęc ze swojej imprezy na profilach,jak tylko kogoś spotkasz zgadacie się o weselu mów o zdjęciach,po drugie mozna poprosić wodzireja o przekazanie tej informacji na początku "przy kotlecie" no i przy księdze gości taką informację umieście albo na stołach.

Gość gość
Możecie pomóc mi zredagować taką informację, którą umieścimy przy księdze gości? Nie chcielibyśmy nikogo przy tym urazić... To jest mój przykład: "Kochani goście zwracamy się z prośbą o nie umieszczanie zdjęć (i tutaj nie wiem jak wpisać - chodzi o zdjęcia z naszego ślubu z nami w roli głównej) na portalach społecznościowych itp." Proszę pomóżcie :)

Gość gość
Kochani goście zwracamy się z prośbą o nie umieszczanie zdjęć z naszego wesela na portalach społecznościowych na którch będą utrwalone nasze wizerunki.Prosimy również o nie umieszczanie wizerunków osób które nie wyraziły na to zgody.

Gość gość
No i żeby tak złagodzić,że to właśnie ich wybraliście na gości,a nie całe miasto i takie tam pierdu,pierdu...że to są chwile przeznaczone dla bliskich wam osób,no takie tam koroneczki,coby focha nie strzelali...no wiesz,kwasów nie było

Gość gość
dziękuję Wam za pomoc i zrozumienie :)