Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak robicie rosół bez kostek i veget?

Polecane posty

Gość gość

ABy byl smaczny a nie bezplciowy? Na jakim miesie? Czym doprawiacie i w jakich mniej wiecej proporcjach? Mi jakis mdly zawsze wychodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość __Kreska__
Drób i wołowina, i do tego BARDZO dużo warzyw. Naprawdę bardzo dużo, na garnek mniej więcej 6L to tak z 5 marchewek, 5 pietuszek, seler, cebula, czosnek, por.. Bardzo rzadko robię rosół, zupy robię na warzywach (bez mięsa, i bez "polepszaczy"), ale taki wychodzi najlepszy ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jak się robi na wegecie? Ja robię tak: cały kurczak, bulion warzywny (4 pietruszk, 4 marchewki, seler, por gotuję i zużywam do sałatki a wywar do rosołu), lubczyk, ziele, liść, pieprz ziołowy, sól, kilka grzybów suszonych. Dodatkowo ścieram jedną marchewkę startą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Faktycznie, zapomniałam o cebuli (starte 3 małe) A co do czosnku, ja dodaję, ale nie pisałam, bo większość tak nie robi :) Można jeszcze dodać na koniec świeżą natkę pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Nie mamctera czasu pisac w calosci przepisu, ale wazne zeby dodsc palonej cebulki pod koniec gotowania warzyw i posolic go na koniec. Nie zaluj miesa, na duzy gar, to kup kurczaka tlustego i zrob z niego porcje rosolowa, tzn. Odejmij skrzydla, nogi i piersi (mozna w piekarniku upiec smacxnie) a pozostaly korpus plus troche wolowiny z koscia (rostbef, antrykot, szponder) gotuj od poczatku na zimnej wodzie na bardzo malym ogniu, dopiero po 30minutach od zagotowania dodawaj warzywa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
No i trzeba zbierac szumy. Rosol na samych udkach czy skrzydelkach nie wyjdzie. Za chude mieso.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
A jak wam się to wszystko do gara mieści? Ja mam duży garnek, ale jak dam kurczaka, to nie ma szans, by weszło jeszcze dużo warzyw. Jak dam pół kurczaka i więcej warzyw, to wychodzi tego rosołu raptem 2 litry :o

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Gotuję w 5,5 litrowym garnku i rzeczywiście rosołu wychodzi gdzieś połowa garnka po wyjęciu zawartości :P Gotuję całego kurczaka, do tego marchewka, ale nie za dużo, ze 2-3, 5 to przesada bo wychodzi za słodki, 2 pietruszki, seler, przypalona cebula, jak mam to związane kilka gałązek pietruszki. Przyprawy podstawowe to ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu. Czasem dodaje 1 suszony grzybek, lubczyk, czosnek - to zależy na jaki rosół mam ochotę. To wszystko gotuję na małym ogniu aż mięso się rozpada. Zaraz po zagotowaniu trzeba zebrać pianę zbierającą się na powierzchni. Solę dużo na sam koniec gotowania, dodaję odrobinę pieprzu mielonego. Dobry rosół to taki, który po wystygnięciu i nocy w lodówce zmienia się w galaretkę ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Im więcej dasz mięsa na 1 L wody - tym rosół smaczniejszy. Podstawa to również długie i wolne gotowanie - ma "pykać" leciutko. Z warzyw dodaję przypaloną cebulę,marchew,por,seler - teraz jest młody więc daję białą + zieloną część , pietruszka. A z przypraw to liść laurowy , ziele angielskie,pieprz ziarnisty. Pod koniec gotowania doprawiam solą i pieprzem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×