Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zaszłam w ciążę na macierzyńskim jak przejść na L4

Polecane posty

Gość gość

Dziewczyny jak bezproblemowo przejść z urlopu macierzyńskiego na zwolnienie lekarskie?

Gość gość
W sytuacji, kiedy zaszła Pani w ciążę będąc na urlopie macierzyńskim, aby uzyskać prawo do 100 % zasiłku chorobowego do dnia porodu musi spełnić Pani warunek, który wynika z ustawy o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa – musi Pani wrócić do pracy przynajmniej na jeden dzień, zatem musi przerwać urlop macierzyński wrócić do pracy na jeden dzień i przekazać pracodawcy zwolnienie lekarskie do dnia porodu, a po porodzie przysługuje Pani urlop wypoczynkowy oraz zasiłek macierzyński z tytułu urodzenia drugiego dziecka. Dodatkowo będzie liczony urlop wypoczynkowy za czas przebywania na L4 oraz urlopie macierzyńskim. Pracodawca nie może Pani zwolnić. Czytaj więcej na Infor.pl: http://forum.infor.pl/topic/180348-druga-ciąża-na-urlopie-macierzyńskim-a-l4/#ixzz34ycufjWo

Gość gość
A po co chcesz to zrobić?

Gość gość
A jeśli nie ma opcji powrotu do pracy to co wtedy??

Gość gość
to wtedy jestes w czarne dupie

Gość gość
chyba trzeba przejsc sie do radcy prawnego..

Gość gość
zgłoś pracodawcy że wracasz do pracy. w pierwszej kolejności wypisz sobie wniosek o urlop który chcesz wykorzystać zanim "wrócisz". W trakcie urlopu dostarczasz l4 ciążowe... teoretycznie do pracy wróciłaś mimo że fizycznie nie byłaś;) coś w tym stylu zrobiła znajoma ale musisz jeszcze dokładnie dopytać ;)

Gość gość
Zaraz zaraz, jak to musiałabyś jechać za granicę? Pracujesz za granicą i bierzesz l4 na ciążę? Czy mieszkasz teraz poza Polską a pracujesz w Polsce? Coś mi tu nie gra. Jak pracujesz za granicą to wiadomo że tam są inne warunki, nie ma naszego l4. Jak w Polsce to gdzie masz jechać żeby wrócić na 1 dzień do pracy?

Gość gość
Polska firma a praca w niemczech niestety... wyjazdy słuzbowe, teraz nie ma tu dla mnie pracy ale juz dzwonilam do pracodawcy wroce wirtualnie na ten jeden dzien

Gość vana
Witam serdecznie, Urlop macierzyński mam do 2 listopada,okazało się że jestem w zagrożonej ciąży. Umowę mam na czas nieokreślony, Czy musze przyjść do pracy 3ego listopada i złożyć L4 czy mogę od 3-6 wziąść urlop wypoczynkowy i w tym czasie złożyć L4. Czy nadal to będzie płatne jak przy poprzedniej ciąży? Błagam o odpowiedź

Gość gość
możesz wziąć urlop i w czasie urlopu przynieść L4 , Ja tak zrobiłam 2 razy, w 2012 i 2014r. Nie chciałam chodzić do pracy w ciąży bo ciąże były z in vitro, a to wiadomo , poważna sprawa .

Gość gość
aha , jeszcze jedno, płatne będzie 100 %.

Gość vana
Pięknie dziękuję za odpowiedź

Gość gość
nie ma za co :) Pozdrawiam Cię i trzymam kciuki :)

Gość gość
Serdecznie wspolczuje tym wszystkim pracodawcom ...

Gość gość
Dlatego właśnie nigdy nie zatrudnię młodej kobiety.

Gość gość
A co, zle, ze sie dzieci rodza?

Gość gość
Tylko w Polsce nalezy sie 9 miesiecy platnego urlopu za sam fakt zajscia w ciaze. Nigdzie indziej tam nie ma.

Gość gość
Dzień dobry wszystkim przyszłym mamom :) Jestem studentką Psychologii i prowadzę badania dotyczące obrazu siebie i funkcjonowania zawodowego kobiet ciężarnych. Wszystkie mamy, które są w pierwszej ciąży, w 2 lub 3 trymestrze, które nie przebywają na zwolnieniu lekarskim a dalej są aktywne zawodowo proszę o pomoc. https://docs.google.com/forms/d/10_Tg8fS5zHs5Xu6Hy2FdwSVsn_CtgGs-ooUF4tiyAsY/viewform?c=0&w=1 Każda uzupełniona ankieta jest dla mnie na wagę złota. Z góry dziękuję! :*

Gość gość
Z tymi 9 miesiacami to troche przesadzilas. Mija co najmniej 6-7 tygodni ciazy, zanim lekarz jest w stanie potwierdzic ja na 100 %, a to juz prawie 2 miesiace. Zaden lekarz nie da l4 w 7 tygodniu, jezeli nie ma ku temu wyraznych powodow

Gość gość
Co do ostatniej wypowiedzi... Kazdy lekarz da zwolbienie nawet w 7 tc. Ja dostalam w 5 tc i mimo, ze serduszka jeszcze widac nie bylo. A dostalam zwolnienie bo w swojej pracy nie moglam narazac dzieciaczka.

Gość gość
Witam. Jestem na urlopie macierzyńskim do listopada a we wrześniu mam termin porodu drugiego dziecka .umowę mam na czas nieokreślony. Co teraz? ?? Jak to będzie wyglądać? Będę miała roczny urlop na drugie dziecko od września i wynagrodzenie tak jak do tej pory.???

Gość Interesantka25
a ja mam troche inna sytuacje...przebywam na wychowawczym ktore mam do sierpnia tak jak konczy mi sie umowa o prace,okazalo sie ze jestem w ciazy,chcialabym przejsc na l4 ciazowe jak w takiej sytuacji postepowac?ktos byl w takiej sytuacji?

Gość gość
15:43 a co dla pracodawcy robisz te dzieci, spoleczenstwa czy dla siebie?

Gość gość
Powariowalyscie, jeszcze jeden dzieciak malutki, a już z następnym w ciąży. Ciekawe, jak sobie poradzisz jedna z drugą z dwójką małych dzieci? I jak tu się dziwić, że pracodawcy nie chcą młodych kobiet zatrudniać, skoro niektóre tylko z bebzunem chodzą i nic poza tym. A mąż zaraz sobie kochankę znajdzie, z młodym, niezniszczonym ciążą i porodami całkiem. :D

Gość gość
Odpowiedź na wpis powyżej ---Boże jak można być TAK ograniczonym---

Gość gość
Tylko w Polsce ciąża jest zagrożona jeszcze zanim stary wyciągnie interes z dziury :)