Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Przyszłam do liceum ze średnią 4.89 a teraz kończę pierwszą klasę z 3.8.

Polecane posty

Gość gość

Wszyscy mi mówią, że do niczego się nie nadaję. Jestem beznadziejna.

Gość gość
to normalne w liceum, czego się spodziewałaś? jest trudniej po prostu a średnia 3,8 wcale nie jest zła, poza tym przecież średnia się do niczego nie liczy, ja skończyłam liceum dwa lata temu a nie pamiętam żadnej swojej średniej

Gość gość
Próbuję wierzyć w to, że to tak naprawdę nie będzie miało w przyszłości większego znaczenia, ale odrobinę trudno jest mi nie przejmować się średnią, gdy wszyscy w okół patrzą na mnie z góry. W mojej klasie o profilu biologiczno-chemiczno-fizycznym posiadanie średniej 4.9-5.0 nikogo nie dziwi, z kolei średnia 3.8 jest przeważnie kwitowana współczującym spojrzeniem.

co z tego, że jest trudniej niż w gimnazjum? biorąc pod uwagę fakt, że większość pl. gimnazjum jest na poziomie dna, to żaden argument. jeśli się dużo uczysz i masz średnią 3,8, to może nie jesteś stworzona do kariery naukowej swoją drogą, takie biol-chem. klasy są najśmieszniejsze. wszyscy dbają o średnią, a potem płacz, że nie dostali się na lekarski. takie skupisko niedorozwojów z przerośniętymi ambicjami. każdy zdrowy człowiek uczy się w lo pod maturę, a nie dla ocen na świadectwie, którym można się co najwyżej podetrzeć

Gość gość
a uczylas sie duzo? bo ja tez mam 3.8 ale w ogole sie nie przykladalam wiec mysle ze taka jest nawet ok w moim przypadku

Gość gość
i tak po studiach bedziesz bezrobotna w tym kraju wiec po co sie martwisz o jakas srednia jak i tak to nic nie zmienia?

Gość gość
Spokojnie, nie martw się! Na koniec 1 klasy LO z reguły ma się niższą średnią niż na koniec gimnazjum. A średnia 3,80 to jest niezła średnia, a sądzę, że nawet powyżej średniej dla całej klasy. I poza tym to wcale nie średnia jest najważniejsza ;)

Gość gość
A uczysz się? Ja miałam taką średnią i wcale się nie uczyłam... To jak ty się uczysz i lepszych ocen nie możesz dostać?

Gość gość
W liceum są inne wymogi i troszeczkę inny 'tryb'.. nie martw się. A poziom gimnazjum nie jest tragiczny - to zależy, jakie to gimnazjum.. Zapamiętaj sobie jedną rzecz, którą mówi Ci starsza koleżanka - nigdy, przenigdy nie uzależniaj swoich talentów i predyspozycji od ocen, średniej w szkole albo opinii innych ludzi. Sama szukaj tego, w czym jesteś najlepsza, i nie daj się zeżreć systemowi edukacji (który ma wiele błędów i nie jest nastawiony na indywidualną jednostkę, poza tym sprowadza się często do soczystego KUCIA) ani ludziom, którzy będą Cię próbowali wcisnąć w szufladkę 'humanistka', 'ścisłowiec' etc. Ja sama dałam się tak wcisnąć, miałam fobię przed matematyką (choć nie przeczę, że to było też troszkę usprawiedliwienie), a zgadnij jakie studia wybrałam? Matematykę właśnie, na dobrym uniwerku . Pierwsze parę miesięcy to był koszmar, bo wrócił stres z gim i LO, jakim było chodzenie do tablicy na matmie - ale udowodniłam, że się DA. Teraz po 1 roku myślę, żeby przenieść się na politechnikę.

Gość gość
Dbaj o piątkę z matmy i może jeszcze z chemii, a na resztę miej wywalone. Resztę możesz spokojnie opanować w trzeciej klasie przed maturą. Takie małe zaskoczenie zrób, żeby mieć lepsze wyniki na maturze niż większość z klasy :D

Gość gość
Po co szłaś studiować matmę jak tego nienawidziłaś?

Gość gość
Mam wrażenie, że w porównaniu do reszty klasy poświęcam mniej czasu na naukę. Nie chcę powiedzieć przez to, że olewam szkołę, tylko raczej, że nauka przedmiotów z jakimi wiążę swoją przyszłość nie wymaga ode mnie większego wysiłku. Powiedziała bym wręcz, że siedzenie nad nimi sprawia mi przyjemność. W konsekwencji mam świadomość, że umiem i rozumiem określone zagadnienia oraz wiem, że poradziłabym sobie z nimi na maturze. Sytuacja przedstawia się nieco gorzej jeśli chodzi o przedmioty, które nieszczególnie mnie interesują i które to kończę w tej klasie. Tutaj już muszę się trochę pomęczyć, a mimo nie mogę pochwalić świetnymi efektami swojego trudu. Nigdy szczególnie się tym nie przejmowałam. Nabyta w ten sposób wiedza całkowicie mi wystarcza i raczej uniemożliwia określenie mnie mianem totalnej ignorantki, ale też szczególnie nie powala. (Mianowicie same tróje z okazjonalnymi odchyłami zarówno w jedną jak i drugą stronę.) Z jednej strony wiem, że pracuję na swoje konto i nie powinnam oglądać się na innych, a owoce jakich oczekuję nie mają postaci wspaniałych ocen, czy średniej, tylko posiadania wiedzy i zdolności pozwalających mi w przyszłości na zadnie matury, pójście na studia i w końcu na znalezienie pracy zgodnej z moimi zainteresowaniami i ambicjami. Czasami jednak miewam pewne załamania, wynikające z nadmiernego porównywania się do innych oraz lekką presją ze strony rodziny, które przejawiają się w tego typu bezmyślnych wpisach na losowych stronach internetowych.

Gość gość
Nie nienawidziłam, tylko NIE UMIAŁAM i bałam się. Więc poszłam, żeby mieć jakieś wyzwanie i się zahartować i nauczyć tej matmy :). Poza tym standardowe studia humanistyczne też mnie nie kręciły. jak widziałam, czego musiała się uczyć koleżanka na socjologii, to.. porażka. W przerwie po maturach sama nadrabiałam, potem trochę chodziłam na korkach. Po tym roku muszę powiedzieć, że matmę.. lubię i nie podchodzę do niej jak do jeża. Myślę o politechnice/fizyce teraz (fizyka mnie zainteresowała nawet bardziej niż matematyka, ale to się zobaczy)

Gość gość
Jak cię coś mało interesuje, to nie celuj w piątki z tego. Po co ci tyle zachodu? lepiej wybieraj już teraz kierunek studiów i przygotowuj się do jakiejś olimpiady, która Ci zapewni indeks na studia, o. To na pewno jest pożyteczniejsze niż walczenie o 5 z z WOSu

Gość gość
Tak na marginesie - u mnie tylko jedna laska, która dobrze się uczyła (czyli grupa jadąca na 4, 5, a nawet na niemal samych 5), wylądowała na CM UJ, a reszta poszła na frycza-modrzewskiego i inne typowe prywatne uczelnie na kierunku typu administracja, socjologie etc. - jeden kumpel się przeniósł na administrację bo nie radził sobie na politechnice (a miał niemal same piątki), jeden z historii na UJ wylądował na archiwistyce na Papieskim bo też sobie nie radził - a ci, co się słabo uczyli całe 3 lata i wagarowali - w większości na niezłe kierunki na AGH, politechnice, UJ - inżynierie, matematyka, ratownictwo medyczne. A byłam w LO o takim średnim poziomie.

Gość gość
Ja w gimnazjum z matmy miałam 5 a w LO 2 w drugiej klasie... także wiesz, to nic dziwnego jak dla mnie...

Gość Nova CE Wrocław
UWAGA! Wraca ośmioletnia podstawówka i czteroletnie liceum! Jeśli nie masz ukończonego gimnazjum lub liceum, to ostatni dzwonek, aby ukończyć szkołę aktualnie obowiązującym trybem. Wypełnij formularz na stronie, oddzwonimy! Link - http://www.nova.edu.pl/application/register/index/