Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Santaraa

Czy można być chrześcijanką a nie być katoliczką

Polecane posty

Gość gość
Santaraa pierwsze przykazanie dane przez Jezusa brzmiało "masz miłować swego Boga całym swym sercem itd" a dopiero drugie mówiło o bliznich. Jeśli jesteś dobra dla innych a masz gdzieś Stwórcę to jak myślisz jaki będzie tego finał? nikt nikogo nie zmusi ale potem jak przyjdzie dzień sądu żeby nie było że nikt wam nie mówił bo finał będzie opłakany. opisany jest w apokalipsie. zachęcam

Gość gość
Jezus nie powiedział że jest Bogiem ale że jest Synem. Werset 36 "wy mówicie do mnie, którego Ojciec uświęcił i posłał na świat: 'Bluznisz!', ponieważ powiedziałem: Jestem Synem Bożym?" nie uwierzyli, że jest obiecanym Mesjaszem na którego tak czekali. Bóg nie obiecał że ześle siebie a zbawiciela. Oni szukali pretekstu by go zabić i oskarżyli że czyni z siebie Boga. Jezus jednak Boga z siebie nigdy nie robił a moc którą miał otrzymał od Boga i wszystko co czynił czynił nie ze swojej woli a z woli Ojca o czym wielokrotnie mówił

Gość gość
oczywiscie ze zydziuwazali sa bluznierce w czynach i słowie np szabat uzdrawiał i zydzi sie nie czepiali o to ze uzdrawiał ale ze to robił w szabat bo szabat nalezał do boga bo tylko bóg mog uzdrawiac w szabat wiec gdy jezus uzdrawiał to jak by podpisał sie czynem ja jestem bogiem trzeba znac tradycje żydowska np wesela maja 2 tys lat tradycji i np zucenie za siebie kieliszka to na pamiatke zburzenia swiatyni w jerozolimie przez rzymian w 70r n e

Gość barranek
nieco mi żal tych szamoczących się w zrozumieniu całej Biblii , powołując się na różne sprzeczne cytaty - postaram się pomóc - na początku było Słowo , a Słowo było u Boga ...cytat z Ewangelii - póżniej z tych słów okazuje okazuje się że tym Słowem był sam Jezus , który rzeczywiście przyszedł jako Mesjasz póżniej , aby nie głosić prawa , tylko samo Słowo Boga zdążam do pewnego zrozumienia tajemnicy Trójcy Sw. - Duch Sw był wypełnieniem Słowa , czyli powiewem , gołębicą , kimś przy pomocy kogo to Słowo , czyli zamysł kreatora - Boga się rozprzestrzeniało i kwitło czym w nielubianym przez was kk jest Trójca SW ? - Bogiem w trzech osobach : czyli Twórcą wszystkiego , przekazywanym Słowem i Duchem , który te Słowo rozprzestrzenia

Gość gość
no to jak masz całe zrozumienie Biblii to proszę wytłumacz mi w którym miejscu w Biblii występuje słowo trójca bo mi widocznie umknęło?

Gość gość
i dlaczego kościół wprowadził dogmat trójcy dopiero po mądrościach pogan i filozofii platońskiej a nie wcześniej, kiedy jeszcze apostołowie żyli? ciekawi mnie to

Gość gość
i znam historię żydowską i wiem że sabat należał do Boga ale Bóg zesłał Jezusa i dał mu moc i przyzwolenie. podczas chrztu Jezusa sam powiedział „To jest mój Syn, umiłowany, którego darzę uznaniem; jego słuchajcie” Kazał aby to Jezusa słuchano i pozwolił mu na te czyny.

Gość gość
nie ma w ST pojęcia trójca - dlatego na tym bazuję Jehowi i wiele odłamów chrześcijańskich w jakimś tam sposób traktujących rozumowo i analitycznie przesłania całej Biblii , - czyli skoro im nie napisali Trójca , to tej Trójcy - nie ma !

Gość gość
Bóg Mocny, ale nigdzie w całej Biblii nie znajdziesz przymiotnika określającego Jezusa jako Boga wszechmocnego. Tytuł ten należy się jedynie prawowitemu jedynemu najwyższemu. Jezus jest uhonorowany przez naszego wspaniałego Stwórcę którego kocham ponad wszystko ale to wcale nie zmniejsza mojej miłości i wdzięczności do Jezusa za to co również dla mnie zrobił. Oczyścił imię naszego kochanego Boga które zostało zszargane w Edenie. Jezus udowodnił że można kochać Boga i być mu oddanym. Pokazał że my jak odzyskamy doskonałość też damy radę. Że to co zrobił Adam nie skreśla nas wszystkich. Bóg sam sobie nie mógł udowodnić bo po co? Na całą sytuację w Edenie patrzyło miliony stworzeń duchowych. Gdyby Bóg usunął buntowników z raju i zaczął wszystko od nowa albo i nie czy niektórzy aniołowie mogliby powątpiewać jak zresztą część która i tak uwierzyła szatanowi? Jezus jako najpotężniejszy archanioł ukorzył się i zszedł na ziemię żeby pokazać że Boga można kochać całym sobą. Jestem mu za to bardzo wdzięczna

Gość barranek
Na początku było Słowo1, a Słowo było u Boga1, i Bogiem było Słowo. 2 Ono było na początku u Boga. 3 Wszystko przez Nie się stało, a bez Niego nic się nie stało, co się stało2. 4 W Nim było życie3, a życie było światłością3 ludzi, 5 a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła. - tu jest wyrażny dowód wg. Pisma - kim był Jezus - Słowo ...był Bogiem i był 'u Boga ' , a przez niego się stało , to co się stało - w nim było życie

Gość gość
a co sie robi żeby nie za pomnąc zapisuje

Gość gość
wszechmoc:  Ojciec – Psalm 135:6, BW: „Pan czyni wszystko, co zechce, na niebie i na ziemi, w morzach i we wszystkich głębinach”.  Syn – Mateusza 28:18, BG: „Ale Jezzuus przystąpiwszy, mówił do nich, a rzekł: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi”. Filipian 3:20-21: „Nasza zaś ojczyzna jest w niebie, skąd też Zbawiciela oczekujemy, Pana Jezzuusa Chrystusa, który przemieni znikome ciało nasze w postać, podobną do uwielbionego ciała swego, tą mocą, którą też wszystko poddać sobie może”.  Duch – Rzymian 8:11, BW: „A jeśli Duch tego, który Jezzuusa wzbudził z martwych, mieszka w was, tedy Ten, który Jezzuusa Chrystusa z martwych wzbudził, ożywi i wasze śmiertelne ciała przez Ducha swego, który mieszka w was”. Tylko wszechmocna osoba może wzbudzać umarłych do nieśmiertelnego

Gość gość
wszechobecność:  Ojciec – Jeremiasza 23:24, BW: „Czy zdoła się kto ukryć w kryjówkach, abym Ja go nie widział? – mówi Pan. Czy to nie Ja wypełniam niebo i ziemię? – mówi Pan”.  Syn – Mateusza 18:20, BW: „Albowiem gdzie są dwaj lub trzej zgromadzeni w imię moje, tam jestem pośród nich”.  Duch – Psalm 139:7, 8, CEV: „Dokąd mógłbym uciec przed twoim Duchem lub przed twoim spojrzeniem? Gdybym wspiął się na najwyższe niebiosa, ty byłbyś tam. Gdybym dokopał się do świata umarłych, ty również byłbyś tam”

Gość gość
Jednocześnie znajdujemy w nim zastanawiające fragmenty, które można pojmować w ten sposób, że Bóg to więcej niż jedna osoba. Rozważmy niektóre szczegóły – jest ich więcej. W 1 Mojżeszowej (Rodzaju) 1:26 Stwórca mówi: „Uczyńmy człowieka na obraz nasz, podobnego do nas…”. Natomiast w następnym wersecie czytamy, że „Stworzył Bóg człowieka na obraz swój. Na obraz Boga stworzył go”. Biorąc pod uwagę fakt, że hebrajskie słowo „bara” (stwarzać) nigdzie w Starym Testamencie nie jest czasownikiem

Gość barranek
dlatego cały ST jest jedynie księgą o Bogu przygotowywującą na przyjście Jezusa - Mesjasza - Słowa - czyli na czas głoszenia Słowa w Ewangelii

Gość gość
przypisywanym jakiemukolwiek stworzeniu, lecz zawsze Bogu, w takim razie Osoby, do których Jahwe powiedział „uczyńmy”, nie mogą być stworzeniami. Ponadto żadne stworzenie nie potrafi stwarzać, potrafi to tylko Bóg. Co więcej, takie wyrażenia, jak „obraz nasz”, „podobnego do nas” są zinterpretowane w 1 Mojżeszowej (Rodzaju) 1:27 jako „obraz Boga”. W takim razie ktoś towarzyszył Bogu Ojcu i te osoby również potrafiły stwarzać. Jak dobrze wiemy, bez Syna Bożego „nic nie powstało, co powstało” (Jana 1:3); gdyż przez Niego Ojciec stworzył wszechświat (Hebrajczyków 1:2). Ponadto 1 Mojżeszowa (Rodzaju) 1:2 ukazuje Ducha Bożego jako trzeciego Uczestnika stwarzania. „Duch Boży stworzył mnie, a tchnienie Wszechmocnego ożywiło mnie” (Joba 33:4).

Gość gość
W Biblii warszawskiej werset z Jana 1:1 oddano następująco: „Na początku było Słowo, a Słowo było u Boga, a Bogiem było Słowo”. Podobny sens mają inne polskie przekłady. Dosłowne tłumaczenie tekstu greckiego brzmi: „Na początku był słowo i słowo był u boga, i bogiem był słowo”. To, czy poszczególne wyrazy pisane są dużą, czy małą literą, zależy od tłumacza i od wymogów języka przekładu. Pierwszemu określeniu „bóg” towarzyszy rodzajnik, toteż słusznie pisane jest wielką literą, gdyż najwidoczniej odnosi się do Boga Wszechmocnego, u którego był Słowo. Nie da się jednak wytłumaczyć w ten sposób wyróżnienia dużą literą drugiego wyrazu „bóg”. Dlatego w Przekładzie Nowego Świata werset ten przetłumaczono tak: „Na początku był Słowo, a Słowo był u Boga i Słowo był bogiem”.

Gość gość
Co godne uwagi, w wersecie tym powiedziano, że Słowo (gr. lògos, rodz. męski) był „u Boga”, nie mógł więc jednocześnie być Bogiem, tzn. Bogiem Wszechmocnym (ponadto gdyby w w. 1 rzeczywiście chodziło o to, że Słowo jest Bogiem, nie byłby potrzebny w. 2). Prócz tego za drugim razem greckie określenie theòs („bóg”) występuje bez rodzajnika (gr. ho).

Gość gość
Niektóre wzmianki o trzech Osobach:  2 Koryntian 13:13, BW: „Łaska Pana Jezzuusa Chrystusa i miłość Boga, i społeczność Ducha Świętego niech będzie z wami wszystkimi”.  Efezjan 4:4-6, BW: „jedno ciało i jeden Duch, jak też powołani jesteście do jednej nadziei, która należy do waszego powołania; jeden Pan, jedna wiara, jeden chrzest; jeden Bóg i Ojciec wszystkich, który jest ponad wszystkimi, przez wszystkich i we wszystkich”.  1 Piotra 1:2, BW: „ Według powziętego z góry postanowienia Boga, Ojca, poświęconych przez Ducha ku posłuszeństwu i pokropieniu krwią Jezzuusa Chrystusa”.  Mateusza 3:16, 17, BW: „A gdy Jezzuus został ochrzczony, wnet wystąpił z wody, i oto otworzyły się niebiosa, i ujrzał Ducha Bożego, który zstąpił w postaci

Gość gość
Idźcie tedy i czyńcie uczniami wszystkie narody, chrzcząc je w imię Ojca i Syna, i Ducha Świętego”iii. Komentarz: „Związek tych trzech imion w formule chrztu dowodzi, że Syn i Duch Święty są równi Ojcu. Nic nie byłoby bardziej absurdalne lub bluźniercze niż połączenie imienia jakiegoś stworzenia – człowieka lub anioła – z imieniem wiecznego Boga w tym tak poważnym obrzędzie. Jeżeli Jezus jest tylko człowiekiem lub aniołem, jak utrzymuje wielu, którzy przeczą Jego Boskości, i jeśli Duch Święty jest tylko ››atrybutem‹‹ Boga, wówczas posługiwanie się taką formułą lub nakazanie apostołom, by chrzcili w ten sposób byłoby szczytem absurdu. Jak absurdalna byłaby wskazówka – nie, jak bluźniercza – gdyby powiedziano: ››Chrzcijcie ich w Boga, i w Pawła, i w ‘mądrość lub moc’ Boga

Gość gość
Duch Święty również został wylany, czy to znaczy że osobę można wylać na inną?

Gość gość
skoro Syn jest równy Ojcu i duchowi to jak wyjaśnisz werset: „Dlatego wam mówię: Wszelkiego rodzaju grzech i bluźnierstwo będą ludziom przebaczone, ale bluźnierstwo przeciw duchowi nie będzie przebaczone. Na przykład kto by mówił słowo przeciwko Synowi Człowieczemu, będzie mu przebaczone; ale kto by mówił przeciwko duchowi świętemu, temu nigdy nie będzie przebaczone — ani w tym systemie rzeczy, ani w przyszłym." o co tu chodzi? czyżby Syn i Duch nie byli rzekomo tym samym?

Gość gość
Dzieje 5:3-4, BW: „Okłamałeś Ducha Świętego Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu”. Apostoł Piotr zarzuca Ananiaszowi: „okłamałeś Ducha Świętego”, a za chwilę uzupełnia: „Nie ludziom skłamałeś, lecz Bogu”. Gdyby Duch Święty nie był Osobą Boską, apostoł Piotr nie mógłby stwierdzić, że okłamanie Ducha Świętego jest zarazem okłamaniem BogaKażdy grzech i bluźnierstwo będą ludziom przebaczone, lecz bluźnierstwo przeciwko Duchowi Świętemu nie będzie przebaczone.

Gość gość
W myśl 1 Koryntian 11:3, mężczyzna jest głową, czyli zwierzchnikiem żony. Kobieta nie jest stworzeniem niższego rzędu. Jako małżeństwo mąż i żona są jednym ciałem, choć są odrębnymi osobami. Mężowi i żonie jako rodzicom podlegają dzieci. Podobnie Chrystus ma naturę równą Bogu Ojcu, lecz Ojciec jest Jego zwierzchnikiem. Z kolei Duch Święty podlega Ojcu i Synowi.

Gość gość
w pochodzącym z II wieku dziele „Męczeństwo Polikarpa modlitwę skierowaną do Boga Ojca: „Dlatego też za wszystko Cię chwalę, błogosławię, wielbię przez Arcykapłana wiecznego i niebieskiego, Jezzuusa Chrystusa, Twego Syna umiłowanego, przez którego Tobie z Nim i z Duchem Świętym chwała i teraz i na przyszłe wieki. Amen” (Ojcowie apostolscy, s. 108). Polikarp, który osobiście znał apostołów, oddawał zatem cześć trzem Osobom Boskim.

Gość gość
nie da się tak rozmawiać, walisz tymi wersetami jak z armaty i nie dasz nawet czasu odpisać. np. cytuje wypowiedz  Ojciec – Psalm 135:6, BW: „Pan czyni wszystko, co zechce, na niebie i na ziemi, w morzach i we wszystkich głębinach”.  Syn – Mateusza 28:18, BG: „Ale Jezzuus przystąpiwszy, mówił do nich, a rzekł: Dana mi jest wszelka moc na niebie i na ziemi”. Zwróć uwagę że Pan czyni wszystko co zechce a o synu jest napisane że moc została mu DANA!!! nie posiadał jej wcześniej bo została mu dana. Przez Boga! czego tu nie rozumieć?

Gość gość
ok czyli chrzcić w imię Ojca Syna i Ducha. super, to teraz chciałabym to imię ducha poznać bo Ojca znam i syna też ale Duch jak ma na imię to nie wiem

Gość gość
choć Biblia nie prezentuje rozwiniętej nauki o Trójcy, to zawiera wszystkie materiały budulcowe dla tej doktryny. To tak, jakby w Biblii napisano, że możemy dokonać działania 2 + 2, lecz nie podano wyniku tego działania to wszystko co podawałem to opracował Szymon Matusiak protestant czy tam babtysta

Gość gość
żadnych materiałów budulcowych nie zawiera. Duch święty nie jest osobą i jestem o tym przekonana, a że czasem jest połączony z przymiotnikiem odnoszącym się do osoby to i co z tego? Biblia w całości zaprzecza jakoby Duch był osobą. A jeśli powiem rano jak będzie piękna pogoda że mi słońce do pokoju zagląda to będzie znaczyło że słońce jest osobą? naprawdę, nie mam już siły dyskutować, idę poczytać Biblię

Gość gość
a Paweł powiedział ze jak obrazisz ducha to ci nie wybaczy jezus tak ale nie duch sw czyli co tylko można obrazić osobę a nie przedmiot