Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość gość

Cebularze...

Polecane posty

Gość gość

2 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 3 dag świeżych drożdży lub łyżeczka (z"czubkiem") drożdży w proszku 3/4 szklanki mleka 2 łyżki oleju 4 cebule 1/3 kostki masła mak sól, pieprz Do miski wsypujemy mąkę; robimy dołek wlewamy lekko podgrzane mleko i wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy jajo, olej, łyżeczkę soli. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy przykrywamy ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę, smażymy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem. Jak ciasto podwoi swoją objętość, formujemy kulki; układamy ba blasze wyłożonej papierem i zostawiamy jeszcze kilka chwil ok 15 min w cieple do wyrośnięcia. Następnie kule spłaszczamy za pomocą dna szklanki. We wgłębienia wkładamy cebulę i posypujemy makiem. Pieczemy w piekarniku 160-170°C do zrumienienia ok. 20-30 min...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować  

×