Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mella909

CZY MOŻNA PRZYJMOWAĆ KWAS FOLIOWY NIE BĘDĄC W CIĄŻY

Polecane posty

Gość mella909

Chciałabym zacząć przyjmować kwas foliowy bo słyszałam że ma duży wpływ na prawidłowy rozwój ciąży. W chwili obecnej nie planuję aż tak ciąży bo i tak wychodzę z założenia że jak się planuje to zwykle nic z tego nie wychodzi, tak więc metoda "chybił trafił" jest wg mnie i partnera najlepsza :p więc nie wiem kiedy będę w ciąży a ten kwas można długo przyjmować przed ciążą?

Gość gość
Nawet jest wskazane conajmiej 3 miesiace przed planowana ciaza,takze smialo mozna brac

Gość gość
Oczywiście że można. Kwas foliowy jest wskazany kobiecie w każdym wieku i w każdym stanie, nawet tym nie błogosławionym :P Po więcej informacji i zalet kwasu foliowego, odsyłam - http://dumnamama.pl/kwas-foliowy/

Gość mella909
dzięki wam bardzo, to ruszam jutro do apteki po ten kwas :)

Gość Melua
Moja ginekolog wręcz nakazała mi przyjmować kwas cały czas, bo nie stosowaliśmy antykoncepcji hormonalnej, tylko prezerwatywa w dni płodne. W takim wypadku w razie ciąży byłam cały czas gotowa:) Moja gin uważa, że kobieta współżyjąca powinna przyjmować kwas na stałe, bo wiadomo seks=możliwość ciąży. I ja tak czynię:)

Gość gość
a w okresie menopauzy też?

Gość Melua
No raczej tylko reprodukcyjnym, jak to się ładnie nazywa:)

Gość Galaksina
Koniecznie przyjmować folik jeszcze przed planowanym zajściem w ciążę. Tak zalecają lekarze bo często jest tak, że o ciąży dowiadujesz się trochę później a dostarczenie organizmowi kwasu foliowego jest najważniejsze co najmniej 3 miesiące przed poczęciem i w I trymestrze ciąży.

Ja przyjmowałam Folik zanim jeszcze zaszłam w ciążę. Kwas foliowy można przyjmować też w trakcie antykoncepcji doustnej, bo wtedy jestesmy narazone na niedobory witamin. Moim zdaniem Two ginekolog ma racje, ze warto przyjmowac kwas foliowy jesli się współżyje i może spodziewać ciąży. Tym bardziej, że Folik nie jest drogi :)

Gość gość
Mój gin mówi to samo, ze w czasie stosowania antykoncepcji zapotrzebowanie na witaminy jest zwiększone, równiez na kwas foliowy, czasem witaminy sa wypłukiwane i trzeba je suplementować. Ja stosuje Harmonelle, kompleks witamiowy polecany dla kobiet stosujacych hormony, również HTZ.

Gość Kamila88
Dokładnie - nawet nie planując dziecka kwas foliowy jest równie ważny w naszym organizmie - zwłaszcza kiedy stosujemy antykoncepcja hormonalną zapotrzebowanie na witaminy wzrasta. Ja razem z tabletkami anty biore 1 tabletke Foliku - tak zalecił mi ginekolog.

Nie wykluczam, że chciałabym niebawem starać sie o kolejne dziecko, ale jeszcze nie wiem tak na prawdę kiedy to wyjdzie. W związku z tym profilaktycznie biorę Folik - jak wspominałam 1 tabletka dziennie i na prawde głowa spokojniesza...

Gość gość
można, ja zaczęłam brać w 4tc a ciąża rozwijała się prawidłowo synek zdrowy (ma 19 miesięcy) także się nie spinaj z tym kwasem.

Gość Kalinkaaa12
Wiadomo, że im wcześniej tym mniejsze prawdopodobienstwo wystapienia wad typu rozszczep kregoslupa itp. wiele mam jednak nawet nie wie ze jest w ciązy i dowiaduje sie nawet po kilku tygodniach. Dlatego jak wiemy, ze moze nastac ten dzien, ze zajdziemyw ciaze nawet przez przypadek to warto brac Folik regularnie caly czas, nie jest to duzy wydatek. Miesiecznie wydamy coś ok 5zł.

Gość Tusiczka
Dokładnie Folik można brać regularnie, bo rzeczywiscie 5zł miesiecznie to wcale nie jest wydatek, a kwas foliowy to witamina ktora jest potrzebna nie tylko przed ciażą, ale w ogóle dla prawidlowego funkcjonowania naszego organizmu.

Gość Pauka26
Ja brałam folik - moja siostra również. Obie zaczełysmy sporo wczesniej zanim zaszłysmyw ciaze. Ja to zaraz po odstawieniu tabletek antykoncepcyjnych.

Gość Zosienka27
No właśnie moja ginekolog tez mi zaleciła kwas foliowy jak wyszłam z propozycja odstawienia tabletek anty. Coś w tym musi być :) Poleciła mi Folik, niedrogi więc spoko :)

Gość Gleejka
Kwas foliowy to bardzo ważna witamina dla naszego organizmu i zapotrzebowanie na nią występuje nie tylko u kobiet planujących potomstwo, ale u wielu osób które nadużywają alkoholu, pala papierosy, maja niedokrwistosc itp moj tata dostał zalecenie od lekarza aby zakupic sobie folik, bo okazalo sie że pomoże mu przy problemie z cholesterolem. Jak widac ma szerokie zastosowanie i warto o to dopytac lekarza.

Gość WuWu0
Kwas foliowy lekarze zalecaja nie tylko ciezarnym, ale i osobom z anemią, a nawet kobietom, ktore przyjmuja antykoncpecja hormonalna. Robilam niedawno kompleksowe badania, a biore juz tabletki anty od prawie 5 lat i moja ginekolog przypisała mi folik, bo podobno mam niedobory tej witaminy.

Gość Mandy123
To prawda, że ta witamina jest potrzebna na kazdym etapie naszego życia, więc nie tylko kobiety w ciazy powinny ja zazywac. Przy tabletkach hormonalnych powinno się uzupełniac mozliwe niedobory kwasu foliowego tym bardziej - bo wtedy szczegolnie jestesmy narazone na jego braki. Ja sama wlasnie tak robie - łykam razem z tabletkami folik :)

Gość esmma
Dobrze robisz, bo tabletki anty zaburzają wchłanianie kwasu foliowego i wówczas mamy ogromne niedobory, po odstawieniu pigułek możemy nie zdążyć uzupełnić te niedobory a lepiej nie ryzykować.

Gość heila
Jak chcesz miec w niedalekiej przyszlosci dzieci, to dobrze juz zaczac brack folik nawet podczas stosowania antykoncepcji - ja przynajmniej tak robię :)

Gość Lajla22
O nie wiedziałam, ze w trakcie antykoncpecji tez zaleca sie kwas foliowy. W sumie to chyba nie jest zły pomysł, przy nastepnej wizycie dopytam mojego gina i pewnie zakupię w aptece witaminkę :)

Gość Frez_JA
Jak najbardziej podczas antykoncepcji mozna brać kwas foliowy, a nawet jest wskazane, bo wtedy jestesmy narażone na jego nidobory. Mówi sie głownie o kobietach planujacych ciaze i ciezarnych, ale powinno sie też wspominac jak ważna jest to witamina dla funkcjonowania naszego organizmy na codzien.

Gość gość
Witam. Już jestem spokojna po przeczytaniu waszych wiadomości że kwas foliowy można zażywać cały czas. Ja już zażywam przez 10 miesięcy i myślałam żeby przestać brać ale po przeczytaniu waszych wypowiedzi chyba jednak zmienię decyzję i dalej będę zażywać.

Nie tylko można a nawet powinno sie tym bardziej jak bierze sie tabletki anty i nie wyklucza sie ciazy w przyszlosci - to warto brac kwas foliowy zdecydowanie.

Gość gość
Oczywiście, że tak . Po porodzie podczas karmienia piersią również należy.

Gość KatarzynaWu
Dokładnie zwłaszcza przy karmieniu piersią należy. Poza tym osoby starsze i dzieci też są narażone na niedobory kwasu foliowego, wiec one równie dobrze jak ciezarne powinny miec robione regularne badania i w razie potrzeby można im podawać np. folik.

Gość Sylluniaa
No pewnie że można, ja nie planuje ciąży a łykam sobie folik razem z tabletkami anty - bo w sumie nigdy nie wiadomo kiedy podejmę decyzje o ich odstawieniu i staraniach o dziecko, a tak mam pewność, że ta witamina będzie w moim organizmie na odpowiednim poziomie. Jest to na pewno z pozytywnym skutkiem dla mnie i dla mojego zdrowia, a w przyszłości zdrowia mojego dziecka.

Gość PaTysia__
O a to ciekawe, nic mój lekarz o tym nie wspominał ale z ciekawości dopytam się go na kolejnej wizycie. Póki co słyszałam że folik to tylko w ciąży ale jak widać człowiek całe życie się uczy :)