Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lilly_3459

RUDE DZIECKO? MOZE SIE URODZIC?

Polecane posty

Gość Lilly_3459

Witam. Tak wiem że kolor włosów nie ma tu nic do rzeczy i każde dziecko jest kochane ale pomimo tego i tak się obawiam iż rude się urodzi. Więc tak tydzień temu dowiedziałam sie że jestem w ciazy. Długo się staraliśmy o dziecko i wkońcu się udało. Kiedy powiedzialam mężowi że jestem w ciazy on sobie zażartował co będzie gdy urodzi się mała Ania Szirlej(byla ruda) ja sobie wzięłam to głęboko do serca chociaz to był żart. Jestem brunetką a mąż blondynem. Mój wujek jest rudy. Jakie są szanse że nie urodzi się rude dziecko? Był ktoś w podobnej sytuacji?

Gość gość
jest szansa,ze bedzie rude, jęsli jedna osoba jest ciemnym/jasnym blondynem

Gość gość
tak - na szczęście może być rude... rude włosy są takie piękne :) Ale dzieci często mają inne włosy po urodzeniu a inne później - nawet jak się urodzi to jeszcze nie jest powiedziane że takie będzie.

Gość gość
Rude włosy są obleśne, myślicie, że dlaczego rudzi są gnębieni? Dla zabawy? Jakby z zazdrości, to blondynki byłyby gnębione, a nie są Nie martw się autorko, rude ci się nie urodzi. Rude się rodzi tylko z matki albo ojca rudego. Blond z brązem da mysie włosy lub albo brązowe, albo blond. Zależy które geny silniejsze.

Gość gość
Dlaczego oblesne?

Gość gość
Wszystko jest przemieszane! Na koniec rasy będą pomieszane i wszystko się potoczy po swojemu!

Gość gość
a ja powiem tak......ja jestemblodynka ciemniejsza, mąż jest jasnym blondynem.....nie wiem, moze i nasze dziecibedarude..ale nie obchodzi mnie to....najwazniejsze toto zeby byly zdrowe :) Nasz Aniołek (*) 21.02.2014 r.

Gość gość
brat mój jasny blondyn, bratowa ciemne wlosy i dziecko rude. Byle zdrowe było. tym sie martw, a nie kolorem włosów.

Gość gość
znajoma blondynka a jej facet ciemne włosy -dzieciaczek rudy.

Gość gość
aha i nikogo rudego w rodzinach nie mają. loteria.

Gość gość
mój mąz rudy, ja blondynka- 2 chlopców rudych moja tesciowa szatynka, tesc rudy. 2 chlopców rudych a 2 brunetów !!! moj szwagier bruner, zona blondynka a synek szatyn. Takze loteria, geny sie mieszają.

Gość gość
Moja koleżanka brunetka , jej mąż ciemny blondyn a dziecko rude . Prawdopodobnie po babci która jest ruda.

Gość gość
Oj tam oj tam... Ja jestem ciemna brunetka zas moj maz b. jasnym blondynem i mamy szatyneczke:) Urodzila sie z czarnymi wloskami faktycznie jej zjasnialy ale ruda nie jest

Gość gość
boze. kolor wlosow nie jest wynikiem mieszanki kolorow rodzicow, tylko genow. chodzilyscie do szkoly? gen wlosow brazowych/czarnych jest dominujacy, blond recesywny, tak samo jak rudy, co oznacza, ze zeby sie ujawnill potrzebne sa dwa takie geny, od ojca i matki. poza tym na kolor wlosow nie wplywa jeden gen, a kilka, jeszcze zalezne jest to od koloru skory - ilosci i koloru barwnika (sa rozne). moze ci sie urodzic rude dziecko. jesli w rodzinie meza nie bylo rudych osob nie oznacza to, ze nie jest nosicielem recesywnego genu. ps. mam dwie rude kolezanki. jedna ma rodzicow brunetow, a druga ,,typowych polskich'' blondynow. ta od brunetow ma ciemnokasztanowe proste wlosy, zero piegow i brazowe oczy, a ta od blondynow krecone jaskraworude i zielone oczy, a takze ma troche piegow. a i jeszcze fakt - krecone wlosy maja zwykle jasniejszy odcien od ich odpowiednika prostego, poniewaz maja inna budowe i zwykle sa bardziej przesuszone i zniszczone co rozjasnia kolor. co do rodzicow to nie wiem czy istnieje taka zaleznosc, to moja obserwacja na podstawie dwoch przypadkow.