Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stażysta

Problem.. co zrobić?

Polecane posty

Gość stażysta

Witam.. mam taki problem.. ale od początku: Jakieś 4 tygodnie temu zostałam skierowana z urzędu pracy na rozmowę do sklepu (wiem nie jest to praca moich marzeń ale potrzebne mi były pieniądze) i na tej rozmowie pracodawca" zapytał sie mnie czy jak będzie mi dopłacał to będę przychodziła w sobotę(powiedziałam że raczej nie będzie problemu i tu był mój błąd) . Otóż wybrał mnie , podpisałam umowę z urzędem i miałam zacząć pracę od następnego dnia. W pracy dowiedziałam sie ze będzie to praca po 9h i w soboty 7h no ok pomyślałam sobie że jak dobrze dopłaci to będę mogła sobie jeszcze dorobić.. no i tu się zaczynają schody. zaproponował mi stawkę 4 zł za godzine co jest trochę za mało moim zdaniem powiedziałam mu ze to za mało i powiedział mi że może jedynie dać 5zł i ani grosza więcej. Teraz ostatnio chciałam mieć sobotę wolną to był straszny problem bo powiedział że nie mogę sobie do niego tak przyjść i powiedzieć że mnie w sobotę nie będzie ale jakoś się wykłóciłam z nim i tą wolną sobotę dostałam. Przy okazji tej rozmowy powiedziałam że w sierpnu też będę potrzebowała wolnę bo mam wesele koleżanki a on na to "no to co że masz wesele to już do pracy przyjść nie możesz?" i stanęło na tym że on nie zgodził się na całą sobotę wolną tylko ma mnie o 12 wypuścić bo uznał że 3 godziny mi spokojnie wystarczą. Jestem strasznie wkurzona na siebie bo nie tak to miało wszystko wyglądać. Mogłabym pojść na skargę do urzędu trochę sie boję i nie chce później nieprzyjemnej atmosfery w pracy. Proszę was o radę co wy byście zrobili na moim miejscu.

Gość Ale to już było
Pracodawca nie ma prawa zatrudniać Cie we wszystkie soboty.Nie powinnaś się zgodzić, zwłaszcza na taką niską kwotę.Gapowe się płaci.Teraz musisz z nim walczyć albo zrezygnować z tej pracy! Jeżeli nadal będzie taka sytuacja musisz napisać skargę.Nie może być jak jemu pasuje! Niech zatrudni swoją rodzine skoro chce mieć długo otwarte i to jeszcze w soboty!

Gość gość
to nie do pomyślenia. z reguły za nadgodziny mamy większe stawki za godzinę niż na co dzień

Gość stażysta
A mogą mi grozić jakieś konsekwencje jak np w sobotę bym nie przyszła nie informując go o tym wcześniej.? Wiem to był błąd zgadzając się wcześniej na te soboty ale myślałam że normalnie będzie płacił. :( :(

Gość gość
Jest to unormowane kodeksem pracy a nawet jak jesteś w każdą sobotę to w tygodniu musisz mieć dzień wolny

Gość stażysta
no właśnie jestem już miesiąc na tym stażu i maiłam do tej pory jedną sobotę wolną o którą musiałam się wykłócić a tak to robię po 9h dziennie i każdą sobotę..;/ jestem poirytowana tą sytuacją bo nie dość że na tym stażu ganiają mnie jak dzieci kota to jeszcze jestem trochę zmęczona bo mam tylko niedziele wolne..;/ wiem wiem powiecie że to moja wina że mogłam się nie godzić a teraz nie wiem co zrobić. to moja pierwsza praca i powiem szczerze nie wiem jak wyjść z tej sytuacji....;/

Gość gość
.....