Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

zmiana pościeli

Polecane posty

Gość gość

przeprowadziłam sie do własnego mieszkania i nie wiem co ile należy zmieniać pościel i ręczniki i na ile stopni nastawic ? od wieków nie robiłam prania robiła to moja mama teraz musze sobie sama z tym radzić ;))

Gość gość
ręcznik po każdym użyciu pościel raz w tygodniu wszystko pierzemy w 90c

Gość gość
:-P :-P :-P coo....nie honor mamy zapytac?

Gość gość
Z tymi recznikami to lekka przesada,a i posciel spokojnie 2 tyg.

Gość gość
Ja pościel zmieniałam w tamtym roku

Gość gość
Pościel piore w 60 st. a ręczniki w 90

Gość gość
Ja zmieniam pościel co 2 tygodnie a ręczniki po kąpieli wyrzucam do prania, ale taki do rąk wisi cały dzień i dopiero wyrzucam do kosza z brudną bielizną.

Gość gość
te ręczniki prane w 90 stopniach to pewnie wyglądają jak szmaty

Gość gość
w nowym mieszkaniu mieszkam 3 tydzień i nie zmieniałam jeszcze ani pościeli ani ręczników kurcze dobrze że zalożyłam ten topic myślałam ze nie trzeba prać tak często zaraz wszystko w takim razie będe prała

Gość gość
A jeszcze odnośnie temperatury prania - ja piorę w max 60 stopni, przeważnie w niższej temperaturze - 40 stopni. Może zależy od tkaniny z jakiej wykonana jest pościel, ja na 90 stopnie nie nastawiałabym prania satyny czy kolorowej pościeli dzieci... nie widzę też potrzeby prania aż w tak wysokiej temperaturze.

Gość gość
pościel bezwzglednie minimum raz na tydzień - przecież gromadzi się w niej pot i pierdnięcia

Gość gość
Pościel zmieniam co ok. 2 tyg. Ręczniki co kilka dni (4-5) - pościel, ręczniki i bieliznę piorę na 60 st. Wszystkie inne ciuchy normalnie zabrudzone na 40 stopni.

Gość gość
jak kupujesz ręcznik za 5 zł na bazarze no to nie ma sie co dziwić ja mam ręczniki tureckie za duży kąpielowy ręcznik zapłaciłam 50 zł do rąk mam takie malutkie za 10 zł po jednym użyciu kłade do kosza i jak uzbieram pełną pralke to wstawiam na 90 c i ręczniki wygladają jak nowe

Gość gość
Szczerze? Nie wierzę tym forumowym "czyścioszkom"... O ile pościel raz na 2-3 tygodnie rozumiem, to ręcznik po każdym użyciu? Bez jaj... Ile tych ręczników macie, gdzie je trzymacie i jak często pierzecie? Tym bardziej, że skoro takie higieniczne jesteście, to koniecznie oddzielny do twarzy, do rąk, do stóp, do włosów, do ciała... Naprawdę po kąpieli jesteście nadal takie brudne, że ręcznik się nie nadaje do ponownego użycia?

Gość gość
w 60 stopiach ścina się białko wiec większość bakterii i drobnoustrojów zginie.

Gość gość
Pościel zmieniam co ok. 2 tyg. Ręczniki co kilka dni (4-5) - pościel, ręczniki i bieliznę piorę na 60 st. Wszystkie inne ciuchy normalnie zabrudzone na 40 stopni. x Postępuję identycznie 🖐️

Gość gość
Bez przesady że 90 ja mam różne ręczniki i tańsze i droższe ale żadnego nie wyprałabym w tak wysokiej temperaturze.Po prostu nie są tak zabrudzone i nie ma sensu ich tak gotować.

Gość gość
co niektórzy tutaj nawet nie zdają sobie sprawy z tego że pranie w temperaturze niższej niż 60 c (z wyłączeniem wełny jedwabiu firan jeansów itp) to jest marnowanie wody dlatego ze bakterie w niskiej temperaturze sie tylko namnażają więc lepiej po prostu nie prać jest udowodniono naukowo ze w 1 lyżce wody wylanej z pralki o temp 40c jest ponad 2 mln bakteri ... także radze pomyśleć zanim upierzemy pościel w 40c

Gość gość
Właśnie,pościel co dwa tygodnie i nastawiam na 60 stopni,a ręczniki to zależy od producenta,stosuję się do metki.

Gość gość
nic nie szkodzi, ja po praniu pościel, ręczniki, bieliznę i ubrania jeszcze dodatkowo prasuję, żeby wybić te śmiercionośne bakterie co do jednej 🖐️

Gość gość
a ręce mi opadł jak ostatnio byłam na kawie u znajomej a ona ręczniki wstawiała na program super 15 30c jak sie zapytałam dlaczego tak robi to powiedziała że przez godzine to ile pralka wyciągnie prądu i przez ten czas może zrobić 4 prania chwile puźniej wyszłam pod pretekstem bólu głowy prawdopodobnie więcej tam nie pujde jak można być tak bezmyślnym nie rozumiem ...

Gość gość
Nie warto prać w temperaturze niższej niż 60 stopni? ja piorę, bo coś jest brudne/nieświeże a nie tylko po to żeby wybijać bakterie... generalnie ubrania piorę w 40 stopniach, z małymi wyjątkami. Ręczniki najczęściej w 60 stopniach i po każdej kąpieli wrzucam do brudów. Ręczniki do rąk, włosów mam na kilka razy, najczęściej raz w tygodniu, czasami dwa razy wstawiam pranie ręczników/ścierek. A pościel zmieniam co 2 tygodnie i sobie i dzieciom. Ale często piorę w 40 stopniach, bo mamy dużo satyny, kolorów ... nie myślałam nigdy, że koniecznie trzeba w wyższej temperaturze prać... może się myliłam...

Gość Ale to już było
Pościel zmieniam co 3 tygodnie, ręczniki zmieniam 2 razy w tygodniu.Do rąk , do nóg, zmieniam co drugi dzień. Kąpie sie 2 razy dziennie i pościel nie jest brudna.

Gość gość
Ja ręcznik, który używam do wytarcia się po prysznicu wrzucam od razu to kosza, co z nim innego zrobić? Jest cały mokry, nie odwieszę go na haczyk, bo to obleśne wycierać się mokrym ręcznikiem ponownie, a suszyć go na kaloryferze nie będę, bo mi wystrój domu to zepsuje :D Ręczniki do twarzy i rąk wiszą, dopóki nie zamienią się w te do wycierania ciała :D

Gość gość
Pomijając higienę - w mojej pralce programy eko perfect są znacznie dłuższe niż time perfect i zgodnie z instrukcja te dłuższe programy oszczedzaja prąd i wodę.

Gość gość
gosc 18 :59 chodzi o to że włączając funkcje eco perfect pralka pobiera mniej wody więc potrzebuje mniej prądu aby ją podgrzać (im mniej wody musi nagrzać tym mniej prądu) ale żeby uzyskać podobne rezultaty prania do tych które otrzymujemy w normalnym cyklu musi troche dłużej sie poobracać a samo obracanie zużywa mało prądu dlatego programy eco trwają dłużej natomiast funkcja time perfect pobiera więcej wody i wtedy więcej prądu a to jest bardzo nieekologiczna funkcja ale w dużej ilości wody można prać krótko i znacznie oszczedza to czas

Gość gość
gosc 18.57 po prysznicu wrzucam od razu to kosza xxx nie lepiej jednak wysuszyc wczesniej?

Gość gość
ja wiem o co chodzi w tych eco programach. To była tylko odp na post o pani która wszystko pierze na krótkich programach. Może fakt ze do 30stopni nie trzeba za dużo prądu żeby podgrzać ale nie sadze ze 15 min program x 4 to to samo zużycie energii co 1x eco perfect 40 st. który trwa 1,20h u mnie. A do super krótkich i tak się max pól pralki pakuje więc oszczednośc żadna a pranie dalej brudne.

Gość gość
Piore w pralce wirnikowej. Wlewam(o ile zapalipiec) ciepłą wode , powinna parzyćwdłonie. Sypie proszku tak na oko i włączam. Potem jest ryk pralki na 4 piętra. Wylewamwode iciężką michę raz,drugi ,trzeci wylewam dokibelka .Cykl płukania dwukrotny wygląda podobnie. Pomogłam?

Gość gość
p.s. chetnie wygram w totolotka na wydatek związany z zakupem prali. Paaaaaaaaaaaaaaaa