Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

umowa zlecenie a macierzyński

Polecane posty

Gość gość

dziewczyny czy mogła by mi któraś wytłumaczyć jak to jest z tymi przepisami bo ja jestem zielona w tym temacie a może ktoś się orientuje mianowicie : pracuje na umowę zlecenie która jest co miesiąc przedłużana i dodatkowo dobrowolnie sama opłacam sobie chorobowe , panie w kadrach twierdzą że po 3 miesiącach mogę iść wtedy na płatne l4 , ale jak to jest z macierzyńskim? czy w ogóle mi się należy? jeśli tak to na jakich zasadach? chciałabym zajść w ciąże ale nie chce zostać bez macierzyńskiego , a na umowę o pracę nie mam co liczyć, proszę o pomoc usmiech.gif

Gość gość
Nie nalezy Ci sie macierzynski i tyle.

Gość gość
przecież już zakładałaś taki temat. Zasiłek macierzyński ci się należy jeżeli w dniu porodu będziesz podlegać ubezpieczeniu czyli będziesz na umowie zleceniu z opłaconą składką chorobową.

Gość gość
Jak masz opłacaną składkę chorobową, to zasiłek macierzyński też byś miała, nie wiem tylko jak to jest w przypadku gdy masz umowę przedłużaną co miesiąc, bo przecież zleceniodawca może ci tej umowy nie przedłużyć jak zajdziesz w ciążę, bo będziesz dla niego nieprzydatna będąc w zaawansowanej ciąży i co wtedy? Ubezpieczenie chorobowe ci się skończy, a zasiłek należy się ubezpieczonej, która w trakcie trwania ubezpieczenia urodzi dziecko.

Gość gość
jak masz opłacaną składkę chorobową to tym samym masz możliwość uzyskania zasiłku macierzyńskiego. Po prostu dalej płacisz składkę chorobową, zachodzisz w ciążę, idziesz na L4 do końca ciąży a po porodzie składasz wniosek o macierzyński.

Gość gość
aha rzeczywiście musisz miec tą składkę chorobową opłacaną przez min 90 dni, bo tyle trwa tzn okres wyczekiwania

Gość gość
przecież umowa zlecenie się kończy i nie ma obowiązku jej przedłużania więc kto ma jej płacić chorobowe i na jakiej podstawie potem otrzyma zasiłek macierzyński skoro nie podlega w dniu porodu ubezpieczeniu chorobowemu? "Kobiecie w ciąży pracującej na umowę zlecenie, jeśli w czasie trwania ciąży owa umowa wygaśnie, nie przysługuje zasiłek macierzyński. Oczywistą kwestią jest także brak urlopu macierzyńskiego i wychowawczego – te przywileje związane są tylko i wyłącznie z umową o pracę."

Gość gość
poprawka -doczytałam chorobowe mimo wygaśnięcia umowy zapłaci zus ale macierzyńskiego nie dostaniesz już.

Gość gość
do gościa powyżej: masz jakieś nieaktualne informacje, bo kilka kwestii się zmieniło ostatnio. ze strony zusu: "Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym: pracownikom, członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych, osobom wykonującym pracę nakładczą, osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia albo innej umowy o świadczenie usług, do której zgodnie z Kodeksem cywilnym stosuje się przepisy dotyczące zlecenia, oraz osobom z nimi współpracującym, w tym osobom świadczącym pracę na podstawie umowy uaktywniającej określonej przepisami ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3 (Dz. U. z 2013 r. poz. 1457)..."

Gość gość
czyli tak jak pisałam wczoraj autorce: płać dalej składkę chorobową, bo nie wiem czy już jesteś w ciąży czy jeszcze nie (jeśli nie jesteś możesz wstrzymać się do momentu zajścia w ciążę jeśli chcesz zaoszczędzić, potem po 90 dniach "okresu wyczekiwania" możesz iść na L4), potem prosto z L4 na macierzyński. Zasiłek macierzyński i chorobowy chyba zresztą też, ale nie jestem pewna na 100%, płaci zus, więc pracodawca nic już za ciebie nie płaci

Gość gość
Tak wszystko się zgadza ale jest jedna kwestia -zasiłek macierzyński przysługuje osobom podlegającym ubezpieczeniu chorobowemu w dniu porodu czyli również osobom na umowie zleceniu z tym że zlecenie nie podlega wydłużeniu do dnia porodu więc jeśli u autorki nie zostanie podpisana kolejna umowa która będzie obowiązywać w dniu porodu to nie podlega ona ubezpieczeniu chorobowemu i nie ma prawa do zasiłku macierzyńskiego. Zasiłek chorobowy otrzyma ale macierzyńskiego już nie nawet jeśli będzie na chorobowym ale umowa wygaśnie wcześniej. Bo nie będzie podlegać wtedy ubezpieczeniu chorobowemu. Dlatego przy umowach na czas określony pojawia się automatyczne wydłużenie takiej umowy do dnia porodu bo tylko wówczas ciężarna ma prawo do zasiłku macierzyńskiego.

Gość gość
Na l4 możesz iść. Macierzyński dostaniesz tylko i wyłącznie jeśli w dniu porodu miałaś jeszcze umowę. Jeśli umowa się Tobie skończy w trakcie l4 i nie dadzą Tobie jej dalej do dnia porodu to niestety macierzyńskiego nie dostaniesz.

Gość allliccccjjjaaer
Jestem w podobnej sytuacji co autorka. I powiedzcie mi czy dobrze rozumiem. Składki mam odkładane ponad 3 miesiące wiec jest te 90dni, pracować w sumie zamierzam ile się da-jeżeli jednak by trzeba było skorzystam z chorobowego do dnia porodu ( ile % wynagrodzenia otrzymam?) i np. umowę ( na miesiąc) mam do 22.09.2014 a urodze np. 18.09- to wtedy przysługuje mi macierzyński?

Gość gość
allliccccjjjaaer, chorobowe w ciąży z kodem B jest 100%. co do macierzyńskiego to zgadza się.

Gość gość
Dziekuje za odpowiedź.

Gość gość
do zasiłku macierzyńskiego ma prawo osoba, która miała opłacne składki chorobowe. Ponownie ze strony zusu: "Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego: urodziła dziecko..." jeśli autorka będzie przebywać na l4 do czasu porodu to ma ubezpieczenie chorobowe, więc tak samo ma prawo do zasiłku.