Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nagini123

wesele, ile do koperty?

Polecane posty

Gość Nagini123

Tak jak w temacie, zastanawiam się, ile dać do koperty. Zaproszenie dostałam od sąsiadki na 2 - dniowe wesele w remizie, pójdę z osobą towarzyszącą.

Gość gość
2 dniowe ? w remizie ? na wsi ?

Ja z mężem byłam w kwietniu na slubie u przyjaciolki, dalismy im 500zł w kopercie i do tego dobre wino to byl slub koscielny, w lipcu idziemy do kuzynki na slub cywilny dajemy im 300 zl.

Gość Nagini123
ślub kościelny, na wsi. Z sąsiadką praktycznie nie rozmawiam, tyle tylko, co "cześć, co słychać?" :P

Gość gość
Tydzień temu byłam na weselu z moim facetem, dalismy w kopercie 400zł plus prezent(album slubny ok 100zł kosztował) plus kwiaty.

Gość gość
Zgadzam się z brunetką3562, my daliśmy 400zł i ten prezent bo byliśmy na weselu u kuzynki mojego faceta, ale jak bym szła do sąsiadki, i to z która jestem tylko na cześć dałabym te 300zł plus kwiaty.

Gość livia 44
Ja jade z mezem na slub z noclegiem,. żeni się syn kuzyna. To ile mamy dać?

Gość livia 44
To znaczy nocleg w hotelu :-) Dawno nie bylam na weselu i nie wiem jakie sa teraz stawki :-)

Gość gość
livia ja bym dała 400zł plus kwiaty/wino.

livia44 mlodzi oplacaja nocleg? Ja do kuzynki ide w lipcu i daje jej 300zł a Tobie napisalam ze masz dac 300zł sasiadce ale nie sugeruj sie tym hehe dajemy jej 300zł bo to tylko cywilny druga sprawa ona nam na slub dała drewniana ramke na zdjecie :D a trzecia ze urzadza slub miesiac przed naszym weselem i dlatego tak wyszlo :)

Gość livia 44
Slyszalam, ze wypadalo by dać ze 600 zł, bo jest tez hotel ;-)

Gość gość
livia Zalezy też czy Was stać, jak nie to dajcie tyle ile możecie, zawsze też możecie kupić jakis prezent. Ja wychodzę z założenie że powinno dać się tyle, na ile kogoś stać... a jak kogoś nie stac to niech wcale nie idzie. Moja siostra 2 lata temu wychodziła za mąż, robiła wesele na ok 150osób, trafiły się jej aż 4 koperty puste! Wstyd!

Gość livia 44
Kurcze, no to może dac 500 zl + kwiaty. Musimy jeszcze dojechać kawal drogi, to dochodzą koszty paliwa :-(

właśnie tez slyszalam ze ludzie tak robia. Ale to mozna dojsc kto tak zrobil chyba co? Wystarczy sprawdzic kto z gosci dal koperte z czyms a reszte to te puste.

Gość livia 44
Puste?!?! żenada :-o

Gość gość
Wiesz co moja siostra nie dochodziła kto tak zrobił, bo nie chciała się rozczarować. Wiadomo że nie chodzi tylko o kasę, no ale jak ktos ma przyjśc****erfidnie dac pusta kopertę to po co w ogółe ją daję?

Gość livia 44
No dobra, trzeba jakos policzyć koszty, żeby Młodzi nie byli stratni :-D Jak ja wychodziłam za maz, to modne były prezenty np. : obrusy pościele miksery (dostaliśmy 3 szt.) krysztaly. To były czasy :-D :-D

Gość gość
No niestety, puste. U moich znajomych też była taka "sytuacja". Tyle że moi znajomi doszli do tego od kogo to było, jedna koperta była od jakiejś ich tam kuzynki 18lat miała, a druga od sąsiada chyba z tego co pamiętam.

Gość gość
Teraz też są modne pościele:) Ja w lipcu mam wesele, to razem z moim facetem kupujemy fajnego robota kuchennego- bo wiemy że koleżanka do której idziemy na wesela ma hopla na punkcie gotowania:) Pościele, roboty kuchenne, albumy ślubne i co tam jeszcze teraz?

no kiedys tak bylo. Teraz wiekszosc koperty, moze i to nie ladnie z naszej strony ale do zaproszen dalismy wkladke z wierszykami ze zamiast prezentow chcemy kase a zamiast kwiatow kupony totka ;) dlatego ze jestemy po cywilnym i mieszkamy razem mamy wszystko co potrzebne do domu tylko swojego domu nie mamy hehe dlatego pieniadze nam sie przydzadza :) a nie patrzcie na to zeby mlodzi nie byli stratni bo i tak zazwyczaj nie wyjda na plus przyjaciolka robila slub po najnizszych kosztach zakupy sami robili warzywa owoce przyprawy itd sami sale szykowali i wyszlo ich ok 40 tys z tego 25 im sie zwrocilo reszta nie..

Gość gość
Moi znajomi robili weselu w kwietniu, zwróciło im się nawet z nawiązką:) A to dlatego pewnie że wesele robili w Gminnym Ośrodku Kultury(mieli tam dużą salę, własne naczynia itp.) za wynajem zapłacili tylko 1000zł więc sporo zaoszczędzili.

Gość livia 44
Uwazam ze pieniądze sa najlepszym prezentem dla Mlodej Pary, bo sami zdecydują o zakupie konkretnej rzeczy lub mogą przeznaczyć kase np. na podróż poślubną ;-) Natomiast puste koperty to wg mnie chamstwo

Gość gość
Chamstwo to liczyć że się zwróci! Dla mnie wstydem byłoby tak pomyśleć - jak można organizować taka uroczystość i myśleć o prezentach? Natomiast jestem pełna podziwu dla młodych, którzy sami ciężko pracowali na własne wesele - a nie w całości sponsorowane przez rodziców. Oczywiście różnie w życiu bywa i rodzice często chcą się dołożyć - ale wydaje mi się że lepszą opcją jest doinwestowanie mieszkania dla młodych przez rodziców niż wesela. W każdym razie myśl żę "wesele powinno się zwrócić" jest słomą w butach młodych idąc tym tokiem myślenia lepiej nie zapraszać biednej częsci rodziny tylko tą np daleką ale kasiastą.

Gość gość
jeśli oni wam sponsorują hotel to Kojim zdaniem minimum 500

Gość livia 44
Niech młodzi mysla co chca, damy tyle, żeby nie musieli dokladać do naszej "gościny". Wszystko teraz sporo kosztuje i zycie w Polsce jest drogie, wiec nie wypada isc na "krzywy ryj" :-D