Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zbieram inf o życiu w Niemczech. Dlaczego tak wielu leci do Uk :P

Polecane posty

Gość gość

Wielu z was pisze tylko o Wielkiej Brytanii. Czy Polacy nie wyemigrowali także gdzie indziej? Belgia,Niemcy i wiele innych Państw. Zastanawiam się nad emigracją z rodziną do Niemiec. Ale czytając was,odnoszę że najlepiej stoi Anglia pod każdym kątem jest wychwalana. Mój mąż pracuje w Niemczech od 6 miesięcy na umowę przy remontach(w Polsce pracował na czarno,bez umowy). Wynagrodzenie jego wynosi 13 euro/h( jest szansa,że z czasem z dobyciem większych umiejętności,ta stawka wzrośnie). Mamy trzy wyjścia: 1.Wieczna rozłąka Ja tutaj a on tam( co zupełnie mnie już męczy). 2. Jego powrót za miesiąc na stałe do Polski i szukanie pracy tutaj. 3. Albo ja jadę do niego i mieszkamy tam,gdzie ma pracę. Problem w tym,że nie znam niemieckiego. Mogłabym uczyć się ,ale to jednak potrzeba czasu nim bym nauczyła się podstaw. Z angielskim już trochę lepiej.... Nie wiem,może złe odnoszę wrażenie,że tu wychwalana jest Anglia,ale jestem tu dziś pierwszy raz. Przeglądając forum na prawdę wiele jest o Wielkiej Brytanii. I to nadal ludzie tam wyjeżdżają. Może lepiej zostać w Polsce,ściągnąć męża. Słyszałam też,że życie w Niemczech jest drogie. Dziękuje za wszelkie inf. Życzę miłego dnia.

Moim zdaniem 13 euro to w miare stawka. A miesięcznie ile? Ja mieszkam z mezem w Niemczech i jest super. Niemieckiego troche kumam. Pytaj jak chcesz cos wiecej wiedzieć :)

Jeali chodzi o mieszkanie mozna wynajac za 300 do 500 euro. Zalezy od metrażu. Powiedzmy ze maz zarabia 2000 euro , 500 na mieszkanie a za 1500 zyjecie. Ponadto jak macie dzieci to z racji tego ze maz pracuje na umowe mozecie dostac Kindergeld w wysokosci 184 euro na jedno dziecko . Kindergeld dostaje kazdy nie wazne ile zarabia. Jesli chodzi o niemiecki wlasciwie zeby zrobic zakupy nie musisz znac(tyczy sie to supermarketów) . A Twoj maz zna niemiecki?

Zycie w Niemczech drogie nie jest. Produkty zywnosciowe sa w takich samych cenach jak w Pl. Moim zdaniem lepiej dla Ciebie jezeli bys sie przeprowadzila. A w ktorym rejonie maz pracuje?

Gość gość
Mąż coś tam już łapie z niemieckiego odkąd pracuje. A jak tam jest ogółem ze szkołą dla dzieci,książkami itp? Czy jest szansa,że ktoś da mi pracę bez niemieckiego? Bo nim się go bym nauczyła,to trochę jednak minie,nie oszukujmy się. Jest szansa,że znajdę chociaż na pół etatu sprzątanie? Po prostu nie lubię siedzieć w domu,wolę wyjść,poznać ludzi,czy coś po prostu robić.

Ja znalazłam prace bez jezyka niemieckiego. Ale to musisz dobrze trafic. Jedynie do roznoszenia gazet bez niemieckiego by napewno Cie wzieli. A co do dzieci no ja tutaj urodzilam synka. Ma 5 miesiecy wiec narazie nie moge za bardzo powiedzieć nic na ten temat. W kazdym miescie masz szkoly, przedszkola, zlobki. Mojej kolezanki dzieci chodza normalnie do szkoly potrafia po niemiecku perfekcyjnie mowic. Ale o książki to musze jej zapytac

Gość gość
Maz tam pracuje i bierze tylko swoje wynagrodzenie,z czego mi jeszcze przesyła co nie co. A jakie podejście do nas(Polaków) mają Niemcy?

A w porzadku. Mili sa , nie omijaja szerokim ukiem bynajmniej;) jak umie sie po niemiecku to mozna fajnie pogadac xD zlozcie wniosek o Kindergeld otrzymacie zwrot za to pol roku jak maz pracuje. Wpisz w goo gle kindergeld wniosek po niemiecku, maz niech wypelni i wysle do urzedu ktory nalezy do jego miejscowosci. Za pol roku za 1 dziecko mozna otrzymac 1000 okolo zwrotu i co mam siac 184 euro. Warunkiem jest posiadanie umowy o prace w Niemczech. Jesli jesteście małżeństwem o ubezpieczenie nie musisz sie martwic bo maz zarozwno Ciebie jak i dzieci moze wpisac w swoje ubezpieczenie ktore oplaca mu zaklad pracy

Polecam rowniez strone www.mypolacy.de tak znajdziesz duzo informacji o zyciu w Niemczech

Pewnie sie zastanawiasz jak maz moze brac pieniqdze na dzieci skoro dzieci w Pl. Otóż moze, poniewaz tam pracuje odprowadza podatki itp. To sa nalezne wam pieniądze wiec mysle ze watro skorzystac.

Gość gość
zycie w DE ? ch**jooowe ch**jjjoweeee ch*jjooowee do 2 to tyle w temacie :)

Gość gość
a tak na marginesie kindergeld dla dzieci nie przebywajacych na terenie niemiec zostal wstrzymany i bedzie najprawdopodobniej zabrany tak jak w UK :) dlatego nie wyplacaja :)

Gość gość
Gosc mieszkasz w Niemczech? Znajomi pobieraja i jakos nie zanosi sie na wstrzymanie. Zazdroscisz ze musisz****** za marne grosze albo siedziec na bezrobociu?

Gość gość
dziecko zanim cos napiszesz do zasiegnij info wszelakie po forach po internecie a najlepiej w samym Urzedzie OK :) i nie pisz o jakims bezrobociu bo wieksza polowa niemotow z Polski siedzi w wlasnie na wszelakich dodatkach socjalnych :) a tutaj fafkuja i zgrywaja bogaczy

Gość gość
Moj znajomy bierze w ten sposob Kindergeld wiec to jest sprawdzone zrodlo informacji. Jestes zazdrosnym Polaczkiem ktory o d**e dba a jak sie komuś lepiej powodzi to zazdrość nie z tej ziemi

Gość gość
Niemcy a Polska nie ma różnicy...

Gość gość
Jak zapisze dziecko do szkoły,pójdzie na zebranie jak nie znają języka? Jeżeli mąż opanuje podstawy to przecież będzie pracował!

Gość gość
Sa kursy za ktore doplacaja. 100 euro na miesiąc i sie uczy, nie ma problemu. Mieszkqm tu pare lat i jakos nie narzekam. Ja mowie na poczatek nie ma problemu z niemieckim ale trzeba na kurs isc !! To normalne!! Zazdroscisz Polaczku ze ma mozliwosc wyrwania sie z tej dziury?!

Gość gość
Kurwa co za kurewski narod polski!! Zwzdrosne zasrance!

Gość gość
:)ah tutaj to nastepny temat o zyciu za granica no i jak sie uklada to nigdy tak naprawde nie wiemy 33333 www.youtube.com/watch?v=gyBfqKwkdr4

Gość gość
wez sie dziadowo polska opanuj :)siedzisz na zasilkach i wielce doradzasz zyjesz jak dziad z dnia na dzien i jeszcze kogos namawiasz aby w bagno sie pakowal ! doucz sie tepoto jedna a potem zabieraj glos :)

Gość gość
Ty chyba jakis jelop jestes skoro nie rozumiesz. Ja pracuje dla Twojej wiadomowci a Kindergeld to nie zasilek!!! To tak jak rodzinne w Polsce ja pierdole jak trzeba jelopowi tłumaczyć!!!!!

Gość efcyk
Zgadzam sie z gosciem ze Kindergeld nie jest zasilkiem. Zeby dostac jakikolwiek socjal trzeba pracować cos okolo roku. Ja Kindergeld odkladam synowi na konto. Bedzie miał zabezpieczenie czy to na studia czy ogolnie jakis start w życiu.

Gość gość
Spróbujcie tam żyć i się przekonacie czy to dla was.

Gość gość
Kindergeld ,oslico nie jest zasilkiem :) ale wszelakie dotacje chocby na kurs niemieckiego dostaje sie tylko wtedy gdy jest sie na socjalu :) Co Ty tepa strzalo sobie myslisz ,ze jestes jedyna ktora mieszka w tym jebannnnym chuuujowym nuuudnym kraju ? Znam ten kraj od podszewki :) Od takiej o ktorej ty bedziesz mogla tylko pomarzyc :) Takze skoro dostawalas pomoc na kurs ,czyli albo pracujesz w nie pelnym wymiarze godzin z ubezpieczeniem socjalnym albo twoj biedny maz nie jest w stanie zarobic na rodzine i dostajecie doplate do mieszkania i pomoc w postaci kurs,ksiazki dla dzieci itede :) tepa strzalo :) A! choc od A sie nie zaczyna :) poza tym , kwestia okresu pracy pochodzenia ubezpieczenia zatem zanim kogos poslesz na obczyzne to racz tepa strzalo ! pisac prawde i tylko prawde ! :) boszszszsze ...brrrr.....takich jak ty wyjebbbbalbym najlepiej zuruck nach PL ! rzygac sie chce ! jak taki dziad cieszy sie byle gofffnianym pare euro ! widac kto to jest skoro zadowala sie bylegofffnem !

Gość gość
Ten wyżej to cham i mitoman, wymyśla, że jest bogaczem w Niemczech buhahahah takim bogaczem ze słownictwem spod budki z piwem. Jest co najwyżej śmieciarzem w Polsce wymyślającym głupoty. Do roboty stary, jutro znowu dadzą ci wycisk i upokorzenie :D

Gość gość
ojee ojee bida polska sie zesrala :) masz chociaz papier ? dziadowo ?