Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urząd Pracy a studia od pazdziernka. Pytanie.

Polecane posty

Gość gość

Hej miałabym do Was pytanie. Na chwilę obecna jestem zarejestrowana w Urzędzie pracy, ale od pazdziernika idę na studia dzienne, więc będę musiała się wyrejestrować. Chodzi mi o wizyty u lekarza np.ginekologa. Zdecydowałam się na tabletki, zacznę brać je od lipca, wiadomo co miesiąc po receptę do przychodni, ale skoro wyrejestruję się z urzędu pracy to już nie będę ubezpieczona, a ubezpieczenie na studiach jest tylko chyba od tego gdyby mi się coś stało tak? Więc jak w pazdzierniku będę chciała pójśc po receptę to za wizytę u lekarza będę musiała zapłacić???

Gość gość
Hmm , nie wiem

Gość gość
nie no ubezpieczenie zdrowotne obejmuje też wizyty u lekarzy na nfz.

Gość gość
Czyli że jak zapłacę ubezpieczenie na uczelni to będę mogła chodzić do lekarzy na nfz tak?

Gość gość
no tak bo po to jest to ubezpieczenie -aby mieć prawo do bezpłatnego leczenia.

Gość gość
Dzięki Ci wielkie za pomoc.

Gość gość
Skoro będziesz się uczyć to rodzic musi cię zgłosić to ubezpieczenia rodzinnego w swoim zakładzie pracy.

Gość gość
Ale bzdury. Na nfz jesteś ubezpieczona przy którymś z rodziców. Jeśli pracują albo mają rente czy emerytute. Jeśli nie - składkę na nfz płaci zus. A na studiach - uczelnia. Ale to trzeba zgłosić w dziekanacie.

Gość gość
Własnie chodzi o to że moi rodzice też są w PUP, ojciec pracuje na czarno, a mama w ogóle. Czyli że musze to gdzieś zgłosic tak?

Gość gość
A ile masz lat?

Gość gość
Pierwsze słyszę , że uczelnia płaci ubezpieczenie ale może się mylę. W każdym razie jeśli tato jest zarejestrowany w pup to on mu również płaci składkę na ubezpieczenie zdrowotne , tam powinna należeć twoja mama i ty.

Gość gość
Musisz zgłosić się do ubezpieczenia na uczelni: "Uczelnia zgłasza do ubezpieczenia zdrowotnego studenta, który: -ukończył 26 lat i nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu -nie ukończył 26 lat i nie podlega obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu. Obowiązek ubezpieczenia zdrowotnego studenta powstaje z dniem immatrykulacji i złożenia oświadczenia o niepodleganiu obowiązkowi ubezpieczenia zdrowotnego z innego tytułu, a wygasa z dniem ukończenia szkoły wyższej albo skreślenia z listy studentów."

Gość gość
Jeśli jest tak jak pisze mój przedmówca to masz dwa wyjścia, albo na uczelni albo u taty .Najlepiej zapytać u źródła.