Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Urlop macierzyński??? Jak to działa ???

Polecane posty

Gość gość

Witam, Właśnie dowiedziałam się, że jestem w ciąży. Pracuję na umowę o pracę na czas określony do 2016 roku. Mam pytanie czy mogą oni mnie zwolnić??? Czy muszą mnie trzymać do porodu a potem płacić na macierzyńskim przez cały rok??? Proszę o poradę :)

Gość gość
nie mogą cię zwolnić w czasie ciąży (i nic nie muszą ci przedłużać bo umowa wciąż obowiązuje), macierzyńskiego a potem ewentualnego wychowawczego. Z tym że ten ostatni przysługuje ci tylko do czasu kiedy obowiązuje twoja umowa. Macierzyński zawsze płaci ZUS z tym że jeśli pracodawca zatrudnia powyżej 20 osób to zasiłek wypłacany jest przez pracodawcę a ZUS mu zwraca te pieniądze potem.

Gość gość
Dziekuję bardzo za szybką odpowiedz :) To mnie bardzo cieszy ze nie moga mnie zwolic choc slyszalam ze do 3 miasiaca moga czy to prawda? I jeszcze jedno czy ma to znaczenie jesli pracuje od niedawna?? Czy znaczenie ma tylko to ze umowe mam do 2016 roku???

Gość gość
te 3 miesiące nie dotyczą ciebie a osób, którym umowa wygasa przed ukończeniem 12tc. -wtedy pracodawca nie musi przedłużać umowy. Jeśli np. kobieta jest w 5mies. ciąży a umowa kończy jej się w 6 mies. to z automatu przedłużana jest do dnia porodu i wtedy wygasa. U ciebie to nie ma zastosowania bo umowa kończy się w 2016r. Nie ważne jest też ile pracujesz -to ma wpływ tylko na urlop wychowawczy -min. 6mies. stażu pracy. A kiedy dokładnie kończy się twoja umowa?

Gość gość
Dokładnie tak, do 3 m-ca moga cie zwolinć, wiec lepiej poczekaj do 3 m-ca

Gość gość
Moja umowa konczy sie w kwietniu 2016 roku. To czyli jestem w pelni chroniona do tego czasu tak? Czyli i tak narazie w pracy nic mowic nie musze jesli nie ma takiej potrzeby?? A maciezynski jest platny 100 procent mojej dotychczasowej pensji?

Gość gość
Nie mogą jej zwolnić. Od samego początku jest chroniona. Gościu z 9:24 nie gadaj głupot skoro się nie znasz. A kiedy rodzisz autorko? macierzyński jest płatny różnie: "będzie to 100 proc. przez pierwsze 26 tygodni i 60 proc. wynagrodzenia przez kolejnych 26 tygodni. Jeśli zaś matka dziecka od razu zadeklaruje, że interesuje ją roczny urlop macierzyński - 52 tygodnie, to przez cały ten okres wypłacany będzie zasiłek w wysokości 80 proc. wynagrodzenia."

Gość gość
Poród w marcu. To mnie troszke upewnilo teraz bo sie balam ze moga mnie zwolic i zostane bez niczego.

Gość gość
Przy macierzyńskim masz dwie opcje: 1. Bierzesz półroczny macierzyński i wtedy masz 100% średniej pensji z ostatnich 12miesięcy pracy 2. Bierzesz roczny macierzyński i tu masz dwie opcje: a. Caly rok 80% b. poł roku 100% a drugie pół 60%.

Gość gość
no to do marca 2016r. będziesz na macierzyńskim a potem pewnie wybierzesz zaległy urlop. Tak więc do wychowawczego juz prawa nie będziesz miała, oczywiście o ile nie przedłużą ci umowy.

Gość gość
To mnie pewnie bedzie interesowal caloroczny urlop a jak platne to obojetnie bo to i tak suma koncowa na to samo wychodzi. A musze wiedziec cos wiecej pod wzgledem prawnym?? Na przyklad o becikowym itd. ?

Gość gość
Co do becikowego to masz czas na załatwienie go do roku czasu po porodzie więc luz. Pamiętaj tylko o pierwszej wizycie przed 10tc i potem po jednej wizycie w każdym trymestrze.

Gość gość
Co do becikowego to masz czas na załatwienie go do roku czasu po porodzie więc luz. Pamiętaj tylko o pierwszej wizycie przed 10tc i potem po jednej wizycie w każdym trymestrze.

Gość gość
Umowy mi na pewno nie przedluza poniewaz nie planowalam tej ciazy i moj szef nie bedzie zadowolony z tego. A jesli chodzi o wychowawczy to nie ma opcji zadnej ze urzad pracy to przejmnie za moja firme czy cos? Chodzi mi o lata pracy zeby wyciagnac ile sie da.

Gość gość
nie, nie ma na to szans -urlop wychowawczy to przywilej pracownika. Ty z dniem rozwiązania umowy nie będziesz już pracownikiem więc urlop wychowawczy ci nie przysługuje. Po zakończeniu umowy pójdziesz do urzędu pracy to dostaniesz zasiłek dla bezrobotnych.

Gość gość
A jesli chodzi o ten wychowawczy to ja musze miec ten minimum 6 mies stazu w tej firmie czy ogolnie ?? Bo wczesniej bylam w urzedzie pracy a potem pracowalam tutaj mija juz 5 miesiac jak tu jestem.

Gość gość
Czyli dostane normalnie zasilek dla bezrobotnych ?? Zawsze jakis grosz jest w sumie to nie tak zle.

Gość gość
Na wychiowawczy nie masz szans, bo to tyylko w trakcie trwania umowy a Tobie się ona skończy...

Gość gość
czas podczas ciąży też sie liczy do stażu pracy wymaganego do wychowawczego(rejestracja w urzędzie pracy nie), ale jak pisałam w twoim przypadku nie ma to znaczenia bo i tak wychowawczy przy umowie kończącej się w kwietniu 2016r. nie wchodzi w grę.

Gość gość
Tak zasiłek dla bezrobotnych normalnie dostaniesz.

Gość gość
Dobrze dziekuje bardzo za pomoc :) Teraz to juz wszystko chyba wiem :) Mialam mase pytan ale teraz przynajmniej wiem jak sytuacja wyglada :)