Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość morko

jak reagować na chamstwo starszych?

Polecane posty

Gość morko

dziś byłam w sklepie, jakaś starsza kobieta spytała się mnie, czy stoję w kolejce, jak odpowiedziałam, że tak, wepchnęła się przeze mnie z takim wyrazem twarzy, że bałam się sprzeciwić. i myślałam, że to by było na tyle, ale przy wydawaniu reszty wydarła się na kasjerkę, że jest fajtłapą i że rozsypała pieniądze, podczas gdy to ona sama jakoś dziwnie machała ręką. zaczęła coś krzyczeć o braku szacunku, a na odchodnym powiedziała jeszcze bardzo głośno "niedorajda". teraz czuję się bardzo nie w porządku, bo w ogóle nie zareagowałam. czy coś powinno się zrobić w takiej sytuacji? i jeśli tak, to co? bardzo mi zależało na tym, żeby temu babsku zrobiło się wstyd, ale zupełnie nie mam pomysłu, jak coś takiego osiągnąć...

Ja bym odpowiedziała , że nie dość że stara to jeszcze zgorzkniała :) i zapytałabym czy jest starą panną ... tak żeby jej tylko dopiec :P

Gość morko
do tego były z nią wnuczki i wszystkiego słuchały... :/

Gość gość
Ja bym zasugerował psychoterapię

Gość gość
po prostu trzeba reagowac. tak, jakbys poradzila kolezance. gdy wepchala sie w kolejke, nalezy zwrocic uwage, ze Ty tez czekasz i glosno, tak by to uslyszala ekspedientka. Gdy zaczela rugac ekspedientke to ona cos powinna powiedziec..

Gość gość
jesli nie umialas zaakceptowac sytuacji i chamskiego zachowania, to rzeczywiscie jest to sygnal, ze warto popracowac nad asertywnoscia-na przyszlosc. kazdy chyba ma takie doswiadczenia. starsi ludzie sa strasznie roszczeniowi. poczynajac na rozgadywaniu sie na przystankach o swoim zyciu, konczac na wymuszaniu roznych "przyslug" itp. w baardzo chamski sposob. mysle ze wystarczy zakomunikowac gestem lub slowem jak chce sie byc traktowanym. gotowych recept nie ma.

Kiedyś stałam w kolejce za pewnym panem i weszła kobieta wpychając się przed tego pana, to kasjerka zareagowała, mówiąc, że najpierw obsłuży pana bo on był pierwszy. A potem pan się odezwał, że ja byłam za nim i też powinnam być przed tamtą panią obsłużona, ale chodzi o to, że w Twojej historii też kasjerka powinna zareagować.

Gość gość
wczoraj bylam swiadkiem, jak w przychodni stala przy rej. kolejeczka osob. jakas pancia z ulicy przyszla i niby cos tylko spytac, a przy okazji sie zarejestrowala. cala kolejka ludzi, przypominam. zdziwilo mnie, ze rejestratorka na to pozwolila. mloda dziewczyna stojaca w kolejce zwrocila uwage panci, ze inni, wtym ona tez, stoja wlasnie w kolejce. pancia glupio sie tlumaczyla, ze ona nie wiedziala... :D po czym zadawala kolejne pytania rejestratorce. paranoja. mloda dz. byla zniesmaczona.