Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Trochę dziwne pytanie. Czy wypada?

Polecane posty

Gość gość

No bo mam problem takiej postaci, że do starszych osób tak 10 lat wzwyż nie wiem Jak mam się odzywać? Na Pani czy normalnie walić po imieniu? Ja mam 21 ale dają mi mniej i w pracy mam problem, bo wszyscy zaawansowani wiekowo i nie wiem Jak wypada? Np jedną taka ma 33 i zawsze mówiłem jej na Pani ale ostatnio mnie wku*woła i straciłem do niej szacunek. Czy mogę tak się przestawić i zacząć do niej walić na "Ty"? Albo inna taka też ma 30 jakąś i jest moja przełożona i mamy przyjazne dosyć stosunki ale nie wiem Jak mam jej mówić? Mam lęk przed wypowiedzeniem jej imienia, ale Pani jej też nie mówię. Nie wiem Jak mam się do tych ludzi odzywać. Pomóżcie mam poważny problem!

Gość gość
musi mowic pani, chyba ze ktoras z nich, starszych od ciebie,zaproponuje przejsice na ty. taki jest zwyczaj w jez.polskim,ze dorosli mowia miedzy soba per pan pani a nie po imieniu, po prostu.

Gość gość
No Jak wolicie żeby się do was zwracano, pomóżcie.

Gość gość
na Pani! to kobieta ma zaproponować ci byście przeszli na "TY"

Gość gość
Osoba starsza i wyższa stopniem proponuje przejście na ty. Jeżeli lubisz się z szefową, to i tak powinieneś mówić per pani, dopóki ona nie zaproponuje Ci przejścia na ty. A do kobiety, do której straciłeś szacunek też lepiej mówić pani, z czystej kultury, inaczej wyjdziesz na chama. I możecie mieć też przez to kłótnie, a po co?

Gość gość
W pracy się nie liczy "co kto woli", tylko mówi się do siebie pan/pani. Na "ty" możesz przejść wyłącznie w sytuacji, gdy osoba starsza lub kobieta wyraźnie ci to zaproponuje. A już absolutnie nie możesz być bez pozwolenia na "ty" z szefową. To już nie szkółka, gościu.

Ja gdy zaczynałam pracę do osób starszych ode mnie do 15 lat mówiłam na Ty a tych powyżej 15 na pani ;)

Lepiej jednak poczekać aż dana osoba (dużo starsza od Ciebie) pierwsza zaproponuje Ci przejście na,,Ty". Do 30-stek możesz z powodzeniem mówić po imieniu.

Gość gość
Bo u mnie w pracy to każdy mi mówi na Ty, a nie Pan. No i niektóre osoby w podobnym do mnie wieku mówią na Ty do nich. I ja się czuje Jak de*il przez to. Do dwóch osób po 30 tce mówię na Ty i nie przyzwolili mi na to po prostu uznałem, że tak bardziej pasuje. Natomiast co do niektórych mak dylemat, Jak do tej szefowej bo mówię jej cześć a mam mówić Pani? Zawsze unikam tego sformułowania kiedy rozmawiam z nią ale po imieniu też nie powiem i przez to wychodzę na dekla, idiote.

Gość gość
jaka to firma? sprzedaz kebabu czy doradztwo podatkowe? :D

Gość gość
Zrób tak. Mów do nich na "pani" jasno i wyraźnie, może zrobi im się niezręcznie i wreszcie ci powiedza, zeby im mówić po imieniu. U mnie w pracy to zadziałało. przez pewien czas mówłam tak jakoś bezosobowo, głupio to wyglądało a potem sobie myśle dość i zaczęłam paniać, od razu się zdziwiła i mówi: weź ty do mnie mów po prostu po imieniu

Gość gość
kto powinien zaproponować przejście na ty? osoby w tym samym wieku, kobieta i mężczyzna :) kobieta wyższe stanowisko, ale pracują w różnych firmach, spotykają się służbowo

Gość gość
o gość z 18:52 dzięki Ci za radę. Ja właśnie też mówię tak bezosobowo, i to trwa już parę msc głupio się czuje przez to. No a oni nie chcą skrócić moich męk. To jaka praca to nieistotne, ale chodzi mi o poważnych, wykształconych ludzi po 30. Do buraków z pracy, znajomych też po 30 mówię po imieniu. Chodzi mi o kierownictwo.

Gość gość
Uważacie że takie osoby które przychodzą do pracy i nie ważne mają 20 czy 35 lat, ale nikogo nie znają i uważają że mają prawo mówić do kierowników i wszystkich dookoła na "ty" bo oni im tak powiedzieli? Mnie to drażni i dlatego założyłem ten wątek, ale znam takie osoby. To brak kultury, nie uważacie?

Gość gość
gość z 19:03 Do mnie mówi ona na 'Ty' a ja do niej dotychczas na Pani, ale ona jest poniekąd też kierownikiem tam, ale ostatnio obrobila mi du*e. Poza tym ma takie zachowanie wulgarne. I myśli ze z******ta, taki rudy dupowlaz.

Gość gość
gość z 19:03 Do mnie mówi ona na 'Ty' a ja do niej dotychczas na Pani, ale ona jest poniekąd też kierownikiem tam, ale ostatnio obrobila mi du*e. Poza tym ma takie zachowanie wulgarne. I myśli ze z******ta, taki rudy dupowlaz.

ja mowie na "pan/pani" wszystkim przelozonym, oni oczywiscie tez. gdyby bylo inaczej, pewnie nie pozwolilabym sobie na tykanie ich, ale w inny sposob dlalbym im do zrozumienia ich brak kultury. Co do wspolpracownikow, z wiekszoscia przeszlam na ty. Nie wyobrazam sobie sytuacji, gdzie ktos leci do mnie na ty tylko dlatego, ze jest starszy. Kiedys jedna kobita, starsza ode mnie 20 lat, zwracala sie do mnie per ty a ja odplacalam jej tym samym. Kobita byla oburzona, bo "przeciez moglabym byc jej corka". Wyjasnilam jej, ze nie jestem jej corka, tylko rownorzednym pracownikiem, poza tym nie mam 15 lat zeby obca osoba mowila "ty" tylko dlatego, ze jest starsza.