Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

badania prenatalne

Polecane posty

Gość gość

Witajcie. za niedługo muszę wykonać 1 badanie prenatalne i w związku z tym mam pytanie- gdzie najtaniej można je wykonać na śląsku? oraz czy orientujecie się czy refundację NFZ mają osoby które rocznikowo mają 35 lat czy kalendarzowo muszą mieć skończone 35? dzięki i powodzenia nam wszytskim:)

Gość gość
żeby mieć refundację NFZ musisz mieć ukończone 35 lat. Ceny chyba są zbliżone 200- 250 zł, nie znajdziesz taniej :(

Refundacja zalezy od lekarza. U mnie w rodzinie 19latka byla w ciazy i lekarz dal jej skierowanie na test podwojny pomimo braku wskazan. Miala te badania wykonane za darmo w ramach funduszu. Ja mam 24 lata (za miesiac 25). Jest rok pozniej, odkad ona byla w ciazy. Inny lekarz, inna miejscowosc (ja Poznan, ona Oborniki). Ciaza z problemami i skierowania nie dostalam. Lekarz powiedzial, ze tylko po 35 roku zycia, a jednak dobrze wiem, ze rok predzej 19latka miala robione za darmo dla kaprysu (lekarza, ona nie pytala nawet o te badania). U nas USG genetyczne kosztuje 180zl, a test PAPPA 210zl (taniej nie znalazlam). Ja z powodu komplikacji musialam robic i jedno, i drugie, ale polozne w Poradni Prenatalnej mowily, ze jesli nic sie nie dzieje i badania robimy dla spokoju ducha, to wystarczy USG genetyczne, a dopiero jesli tam cos widac, to isc na krew (czyli byc finansowo na to przygotowanym). Tylko trzeba sie wczesniej zorientowac, czy umozliwiaja takie "dokupienie" testu PAPPA.

Gość gość
Hej mam 28 lat i dzisiaj miałam pierwsze badanie prenatalne na NFZ w klinice Femina w Katowicach, z tym że miałam skierowanie od swojego lekarza prowadzącego. Zapłaciłam tylko 30 zł za nagranie badania na płyte:)

Gość gość
a mogłabyś napisać jakie miałaś wskazania do badania na NFZ, co Ci lekarz wpisał ?

Gość gość
czasami lekarze prowadzący wypisują skierowania na bezpłatne prenatalne ze wskazaniem (mojej znajomej lekarka wpisała na skierowaniu, że brak wykształconej kości nosowej u płodu, co oczywiście nie było do końca prawdą, ale badania miała bezpłatne ;) więc jak masz fajnego lekarza to może się uda. Ale normalnie jest to koszt ok 200zł (na Śląsku)

Gość gość
mnie w 1 ciąży xle wyszedł test na wolną HCG- chociaż USG było ok, ciekawe czy można to zaliczyć do wskazań na bezpłatne prenatalne?

Gość gość
nie weim

Gość gość
200 zł to tylko część badania usg - kosztuje ok 250 zł i do tego test z krwi 220 zł w zeszłym roku w katowicach tyle płaciłam za całość badania prenatalnego w 12 tyg ciązy i tylko test z krwi i usg robione w tym samym czasie daja 90 procent pewności , test z krwi uzyskuje sie po 2 tygodniach oczekiwania, wyniki z usg na miejscu. Trwa wszystko ok 30 minut. Jest drogo ale uwazam, ze to sa pieniadze dobrze wydane.

Gość gość
350 zł olsztyn usg genetyczne i test podwójny z krwi wynik po kilku dniach listownie przesylaja.

Gość gość
Test z krwi czyli pappa to tak naprawdę test przesiewowy, którego wynik to czysta loteria. Nie trzeba robić testu z krwi, usg wystarcza. Ja nie robiłam testu pappa bo usg nie wskazywało, że jest potrzebne. W związku z tym, że pappa to test przesiewowy też nie daje 100% pewności wyniku. Znam dziewczyny, które robiły pappa i wynik wyszedł kiepski - miały kilka miesiecy z głowy zamartwiając się, bo oczywiście dziecko zdrowe a pappa wykazywał np prawdopodobieństwo zespołu downa 1:30

Gość gość
no właśnie dlatego ja teraz tylko USG robię.

Gość gość
up

Gość gość
mam pytanie czy dostając skierowanie na 1 badania prenatalne drugie mam za darmo ? podobno tak było jeszcze do nie dawna, proszę o info czy któraś z was może to potwierdzić. Badania wykonywane w klinice Sodowski w Katowicach

Gość gość
"mam pytanie czy dostając skierowanie na 1 badania prenatalne drugie mam za darmo ? podobno tak było jeszcze do nie dawna, proszę o info czy któraś z was może to potwierdzić. " Nie na każde badanie prenatalne osobne skierowanie musi być. Trzecie badanie prenatalne w trzecim trymestrze nie jest refundowane i kosztuje ok 280