Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Dombab

Ciąża a szkoła . Pomocy !

Polecane posty

Witam :) W grudniu spodziewam sie dziecka i mam pytanie do osób ktore znają sie trochę w temacie albo mieli podobna sytuacje . A wiec bede młoda mama bo dopiero co ukończyłam gimnazjum . Pisze tutaj aby dowiedzieć sie czegoś na temat odroczenia złożonych juz papierów do nowej szkoły . Czy jest taka możliwość żeby moje papiery zostały w tej szkole ale żebym poszła dopiero za rok? I czy oceny oraz egzamin gimnazjalny nie przepada ? I czy nie bede musiała pisać go jeszcze raz ?

Gość gość
i po co ci to było pało ?

Gość gość
Nie, nie możesz przerwać szkoły po gimnazjum, aż nie ukończysz 18 r.ż. musisz się uczyć. mozesz ew. się przenieśc do liceum dla dorosłych, ale nie możesz rzucić szkoły na rok.

Gość gość
a co do egzaminu i ocen to ci nie przepadną, ale tak jak pisałam musisz sie gdzieś uczyć, bo ja nie masz 18 lat to rodzice będą mieli kłopoty. Także musisz pojsc od wrzesnia do szkoły.

Ehh .. A gdzieś wyczytałam ze obowiązek chodzenia do szkoły ma do ukończenia gimnazjum :)

Gość gość
tatus dzieciora gdzie jest ? tez 15 letni gowniarz ? to gratuluje

Gość gość
Obowiązek nauki jest do 18 roku życia, potem sobie możesz robić co chcesz.

Jesli nie pojde to płaci sie jakaś tam karę jezeli powód nie jest uzasadniony , a jesli pojde do dyrektora i powiem jaka jest sytuacja to moze cos mi sie uda :€

Gość gość
to źle wyczytałaś. spróbuj się przenieść do szkoły zaocznej (weekendowej), są takie właśnie dla m.in młodych mam

Gość gość
Dyrektor to ma akurat g... do gadania. To jest ustawa o przymusowej nauce do 18 roku życia

Gość gość
jeśli chcesz wychowywać to dziecko a ono urodzi się w grudniu - to raczej nie wrócisz do dziennej szkoły od września. Lepiej od razu przenieś się do weekendowej. Mi nawet jako dorosłej babie było ciężko połaczyć pracę z macierzyństwem w tym okresie a miałam wsparcie męża.

Dziękuje za odpowiedzi :) mam wsparcie rodziny i chłopaka także moze wspólnie damy rade . Niestety w mojej okolicy nie ma nigdzie takiej weekendowej szkoły , jest liceum wieczorowe ale dopiero od 18 roku życia . Jest jeszcze możliwość żebym poszła od drugiego półrocza bo z prywatnymi lekcjami tez bedzie cieżko ponieważ szkoła do ktorej złożyłam papiery jest 20 km stad

Gość gość
a NO własnie, może nauczanie indywidualne by ci w tej szkole pryznali? nauczyciele by przyjeżdzali do ciebie, albo ty jezdzilabys do szkoly ale na indywidualne lekcje i moglabys tam uczeszczac z dzieckiem

Kurcze .. Sama nie wiem co robic , jestem uczennica bardzo ambitna i z jednej strony chciałabym sie uczyc bo po roku przerwy pewnie mi sie nie bedzie juz chciialo ale z drugiej strony bedzie cholernie cieżko to wszystko pogodzić . Wstawanie w nocy a o 5:30 na busa zeby zdążyć na lekcje .. Chciałabym byc jak najlepsza mama dla swojego dziecka ..

Gość gość
dyrektor nic ci nie da.. raczej jakaś sprawa w sądzie o uchylenie obowiązku szkolnego. albo właśnie zaoczne liceum, za zgodą rodziców możesz do takiego pójść. btw - sama nic nie załatwisz, bo jesteś niepełnoletnia. wszystko muszą załatwić rodzice/kurator.

Rozmawiałam z jedna z uczennic z tej szkoły ktora była w podobnej sytuacji i mówiła ze gdyby wiedziała ze nauczyciele po tych indywidualnych lekcjach bedą ja tak traktować to w ogole by sie na to nie decydowala . Mówiła ze dla nich taka osoba do ktorej trzeba było dojeżdżać jest juz stracona i w ogole łaskę jej robili ze przyjadą .

Gość gość
możesz być zwolniona z paru miesięcy szkoły - okolice porodu i wczesnego niemowlęctwa, ale do szkoły przynajmniej zaocznej chodzić musisz. jest jeszcze coś takiego jak liceum internistyczne, ale prywatne, kosztuje sporo. i ciężko się zmotywować samodzielnie do nauki.

Gość gość
poczytaj o internistycznych szkołach.

Rodzice rownież woleli by żebym miała rok przerwy , żebym nie chodziła do szkoły z brzuchem i nie była skreslona przez to ze bede miała dziecko .. A jak to jest jesli uczeń np. Musi wyjechać na rok z rodzicami za granice i przez ten czas nie chodzi do szkoły ? Słyszałam o takich przypadkach . Czyli jest jakaś droga do tego żebym nie szła . Tylko jaka ?

Gość gość
jak dziecko wyjezdza z rodzicami za granice na rok to musi ten rok uczeszczac do szkoły za granicą JEST OBOWIĄZEK do 18 roku życia chodzic do szkoly. Takze zostaje ci lo dla dorosłych zaoczne za zgodą rodziców, lub lekcje indywidualne

Gość gość
olej lekcje indywidualne, nic z tego dobrego nie wyniknie. szkoła internistyczna to taka, do której chodzisz tylko na sprawdziany i egzaminy semestralne, a przez internet wysyłasz prace domowe. polecam. moja przyjaciółka do takiej uczęszczała przez rok (bo wyjeżdżała często w trasy koncertowe, a jej rodzice dali jej na to zgodę, ale musieli płacić).

Gość gość
chyba eksternistyczna tępa dzido ;/ internistyczna, dla kogo, dla internistów, lol?:D ktos sie pomylił! to są szkoly eksternistyczne, poczytaj w necie :)

Gość gość
tylko zła wiadomość jest taka, że to kosztuje 850zł za sesję, a podobno jak zrezygnujesz ze swojej wybranej szkoly, to musisz placic kare :< to cie troche bedzie wszystko kosztowalo. jak wezmiesz indywidualne w swojej szkole to bedziesz miala za friko

Gość gość
Lepiej idź do szkoły chyba,że twoich rodziców stać na zapłacenie kary do 5 tysięcy złotych

Gość gość
Nie chciałabym narażać rodzicow na wielkie koszty choć wiem ze nie byłoby to dla nich problemu ale pomysl z ta szkoła przez internet to nie głupi pomysl :) dziękuje za pomoc . Zastanawiam sie czy jest tez taka możliwość żebym chodziła do szkoły na same zaliczenia itd .

Gość gość
ja bylam w podobnej sytucji. Urodzilam jak bylam w 1 klasie LO. Przerwalam nauke, teram mój synek ma 3 latka i idzie do przedszkola od wrzesnia a ja wracam do lo ale zaocznego http://www.liceum-zaoczne.sopot.pl/home.html bo tez bede pracowac. Chce pozniej isc na studia bo to bylo moje marzenie. Rodzice mi troche pomoga byc dziecku i wsztysko sie uda. Najwazniejsze zeby się chcialo chciec.