Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tragediasiedzieje

niedlugo odetna mojej matce prad, skad wziac pieniadze na rachunek?

Polecane posty

Gość tragediasiedzieje

ja studiuje, na dniach mam obrone i nie pracuje. mama pracuje, ale ma zajete pol pensji przez komornika, zarabia 800zl a rachunek wynosi 1400. dostala dwa tygodnie na splate albo odetna jej prad. co za wstyd... skad wziac taka kwote w tak krotkim czasie? a moze da sie jeszcze cos wskorac w PGE zeby jej to na raty rozlozyli? dodam, ze nie miszkam z mama tylko wynajmuje pokoj w miescie w ktorym studiuje. pracowalam przez cale studia, ale ostatni miesiac postanowilam zrezygnowac z pracy i zajac sie dopracowywanim pracy mgr i nauka do obrony. nigdy nie bralam od niej pieniedzy, ale chcialabym jej pomoc w trudnej sytuacji. co zrobic?

Gość tragediasiedzieje
dodam jeszcze, ze ona od zawsze ma problemy finansowe. zawsze dlugi i komornik nad glowa. jak mieszkalysmy z ojcm to mowila, ze to jego wina, ze jej nie pomaga finansowo a odkad ojciec nie zyje, ja wyprowadzilam sie na studia to ona utrzymuje tylko sama siebie a i tak narobila sobie dlugow. gdy pracowalam to zawsze dawalam jej pieniadze, mniejsze/wieksze ale zawsze cos a teraz nie pracuje, nie mam to nie moge jej dac. jak rozmawiam z chlopakiem to mowi mi, ze nie powinnam si wtracac w jej sprawy, bo ona jest dorosla. mowilam jej, zeby sie dogadala z PGE napisala jakies pisamo, ale ona mnie nie chce w ogole sluchac :/ co robic??

Gość wielka dama3333
Nic nie robic. Niech w końcu wydorośleje. To ona tobie powinna matkować, a nie odwrotnie.

Gość gość
up

Gość gość
ale ja chce jej pomoc, zeby zpobiec tragedii. mam siostre za granica, niedlugo przyjezdza z dzieckiem a tu prad odciety?? za ponowne przylaczenie tez trzeba bedzie placic. ktos mial podobna sytuacje i odwolal sie od decyzji PGE?

Gość gość
chyba, ze chcesz cale życie niańczyć nieudolną mamusię. więc powodzenia

Gość gość
jak siostra chce przyjechać i mieszkać to niech ureguluje rachunek!

Gość gość
a skąd inne długi + komornik ?

Gość gość
sponsoring?

Gość gość
jak to skąd? córeczka doiła mamusię, bo nie pracowała a miała fantazję studiować - a teraz - niech sobie mamusia sama radzi - córeczka przeszła na utrzymanie do gacha!

zadzwon do pge i sie dowiedz czy mozna odroczyc splate, albo na raty.

Gość tragediasiedzieje
robila remont w domu i wziela na ten cel kredyt, a oprocz tego sprzet rtv na raty, laptop, lodowka, telewizor, telefon na abonamnet i nie poradzila sobie z ratami. nie policzyla poprostu tyklo jak byla mozliwosc to brala bez przemyslenia a teraz trzeba sie martwic skad brac n splate :/ jak jej pytalam to mowila, ze ma okolo 20tys dlugu. ona nawet nie kontroluje tego ile ma dlugu, jakie odsetki narosly itp.

Gość tragediasiedzieje
do gosc 11.06 - nigdy nie bralam pieniedzy od matki. sama jej dawalam. w tatym roku siostra za maz wychodzila to mama mowila, ze wylozyla na jej wesele 15 tysiecy jak sie pozniej okazalo to tylko 3tys bo za reszte placila siostra (alkohol,orkiestra,jedzenie, sala, kosciol,suknia) no doslownie wszystko siostra sama sobie oplacila. mama zakupy zrobila za 3 tys (produkty dla kucharek) to siostra juz jej dwno te pieniadze oddala. ale moja mama w ogole nie kontroluje swoich finansow. sama nie wie na co wydaje.

Gość gość
do gosc 11.06 - nigdy nie bralam pieniedzy od matki. sama jej dawalam. xxx ciekawe z czego jak pisałaś,że nie pracowałaś! a jak pracowałaś czasami to ile jej dokładałaś do rachunków? 100zł?

Gość gość
rozumiem kredyt na remont domu/mieszkania czy na meble np. ale telewizor/laptop? bez tego przeciez można żyć? jest taki typ ludzi, którzy są chyba uzależnieni od kredytów i później bardzo ciężko jest im się z tego wyplątać (mam w rodzinie taki przypadek, komornik babce zajmuje dużą część renty, bo kredytów nabrała, oczywiście jak jej mąż żył, to mówiła, że to on nabrał itd.)

Gość gość
Matka musi się ogarnąć aby przeżyć. Przestać się zadłużać. Wszystkie graty, które wzięła na raty trzeba sprzedać, choćby w lombardzie - przynajmniej to to nie będzie ciągnąć prądu. Sama się dowiedz w energetyce, czy można rozłożyć dług na raty - jak chcesz pomóc. Powiedz siostrze o problemie, być może da radę zapłacić za prąd. Matka bez gratów sobie poradzi na 100%, byle miała dach nad głową. Jak pójdziesz do pracy, po mgr, będziesz miała taką fantazję to uzupełnisz matce graty. Matka niech już kredytów więcej nie bierze w przyszłości (jak się oddłuży z bieżących). Najwyraźniej nie umie z nich korzystać.

Gość tragediasiedzieje
przeciez pisalam, ze pracowalam cale studia. czytaj dokladnie zanim sie wypowiesz.

Gość gość
Być może matka powinna iść do jeszcze jeden pracy. Ja mam 4 źródła zarobku - lżejsze, mój facet 2 ciężkie. Z jednej pensji trudno wyżyć - zwłaszcza okrojonej przez komornika. Może sprzątanie w łykendy po domach albo świtem lub nocą po biurach ? Jakieś "cieciowanie" na nockach (typu ochrona/portiernia) ?

Gość gość
a skad masz pieniadze na wynajem? a po co siostra siedzi za granica? pracuje czy zwiedza? jak matke nie stac na podstawowe oplaty to niech przestanie zyc na zasadzie "postaw sie a zastaw sie". niech sprzeda np tv. poza tym skoro ma komornika to chyba o czyms swiadczy.

Gość tragediasiedzieje
tak, tylko ze mieszkamy w tak malej miejscowosci, ze tutaj trudno jest o jakakolwiek prace. i jeszcze jakbym jej powiedziala, zeby poszla do drugiej pracy to by sie na mnie smiertelnie obrazila! ze przeciez ona jest taka spracowana i zmeczona

Gość tragediasiedzieje
na wynajem i zycie w miescie pracowalam i mialam stypendium. ostatni miesiec zyje z oszczednosci. siostra pracuje a nie zwiedza

Gość gość
to skoro siostra pracuje, to niech pomoze biednej mamusi.

Gość gość
Jak matka nie chce więcej pracować ani szukać rozwiązania problemów to niech zostanie tak jak jest i tyle. Kijem Wisły nie zawrócisz i z g***a bata nie ukręcisz.

Gość gość
:/

Co to za pytanie? Matka jest osobą dorosłą więc powinna liczyć sie z konsekfencjami jeżeli nie zaplaci za energie elektryczną. Odetna prąd i niech siedzi po ciemku! Żyje ponad stan i do kogo te pretensje?! Przyjedzie twoja siostra - z pewnością ureguluje zadłużenie i po problemie.Matka mądrze myśli.Może siostra zapłaci następne długi 20 tysięcy? Po co są dzieci?:D

Gość gość
A ten rachunek to jest kilka rachunków na łaczna kwote 1400 zł? Bo gdyby to był jeden rachunek, to nie mozna odciac pradu dopóki nie minie termin zapłaty tego kolejnego... Tak jest w wiekszosci firm, bo musza działac zgodnie z prawem, mozna sprawdzic w umowie jaka podpisala z nimi, kiedy moga odłaczyc. Ja tez miałam zawsze wieczne kłpoty z rachunkami, i np. enea albo aquanet sie nie zgadzaja na zadne raty, nie mysl, ze to takie proste. Moze chodzi o to, ze wyłaczenie w końcu nikogo zycia nie pozbawi, a oni wiedza ze ludzie obiecuja zapłacic i potem wielu nie płaci, wiec wola odciac kabel, mniej straca i pewnie jeszcze szybciej lludzie reguluja dług

Gość gość
Albo niech siostra zapłaci, bo to nie jest jakaś atomowa kwota, albo niech matka sprzeda coś w komisie, laptop, tv. Powiedz o tej sytuacji siostrze, sam a nic nie kombinuj, skup się na obronie, nauce, bo sobie problemó narobisz przez taki zbdet.Tak Twoja obronna to jest poważna sprawa, odcięcie prądu twoej matki to pierdoła, bez tego możńa żyć.Sama się władowałą w kłopoty, niech poniesie konsekwencje, przestań matkować, bo jesteś córką, , a mie matką swojej amtki. Zobacz co powie w tym temacie siosta, czy coś zaproponuje.

Gość gość
autorko - jesteś zameldowana w matki mieszkaniu? czy to mieszkanie własnościowe?

Gość gość
Matka jest niepoważna, narobi długów 20 tysiaków, nie placi podstawowych świadczeń i to są skutki.Nie zaplaci w wyznaczonym terminie i odetną energię.Będzie siedziała po ciemku.Z tym nie ma problemu, długi jest dzień, jest widno.:D Ciekawa jestem czy placi czynsz? Żeby nie spotkało Cie rozczarownie niemiłe gdy otrzyma eksmisję.

Gość gość
matka powinna sprzedać mieszkanie i przenieść się do mniejszego a za różnicę popłacić długi