Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

W kościele czy w parafii???????

Polecane posty

Gość gość

Witam wszystkich :) Mam mamy dylemat. Bierzemy ślub w parafii św. Jana i zastanawiam się czy będzie to poprawnie brzmiało jeśli w zaproszeniu napiszę "w kościele św. Jana"? Czy raczej powinno być "w parafii św. Jana"?

Gość gość
Ja w swoim zaproszeniu pisałam w kościele. Po co pisac w parafi:) To nie potrzebne:)

Gość gość
No właśnie też mi się wydaje, że lepiej brzmi "w kościele św. Jana", ale chciałam się upewnić. Dzięki :)

Gość gość
Proszę, a kiedy wychodzisz za mąż?:)

Gość gość
i po co ten kościelny? żeby było weselisko i żeby "się zwróciło" tak?

Gość gość
gosć i po co ten kościelny? żeby było weselisko i żeby "się zwróciło" tak? Ooo mamuniu, a co Ci do tego? To sprawa autorki gdzie bierze ślub, zazdrość zżera??:)

Gość gość
parafia może mieć więcej niż jeden kościół-tak jest u nas ( 2 kościoły) parafia i jeden z kościołów mają to samo wezwanie, ale drugi kościół jest pod innym wezwaniem, wiec lepiej napisać w kościele, żeby cześć gości nie pojechała do niewłaściwego kościoła;)

Gość gość
same pobożne katoliczki co to mieszkały bez ślubu i dawały tyłka kiedy tylko facet palcami pstryknął - a teraz parafie, kościoły, suknie, welony - żałosne!

Gość gość
parafia to określony obszar administracyjny kk - coś jak gmina w ustawodawstwie . Natomiast kościół imienia takiego czy innego świętego to jest adres :)

Gość gość
w kościele (parafialnym) pw. Św. Jana

Gość gość
w kościele pod wezwaniem sw Jana w Krakowie, tak brzmi najlepiej!

Gość gość
Dzięki za pomoc! :) ślub dopiero w październiku. Zastanawiam się co robią na tym forum złośliwe kobiety, które wszystko i wszystkich krytykują. Co Was to obchodzi kto i dlaczego bierze ślub kościelny??? To jest indywidualna sprawa każdego człowieka, a Wy się lepiej zajmijcie swoimi sprawami (o ile je macie).