Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Poronienie na l4

Polecane posty

Gość gość

Cześć dziewczyny. Chciałam się zapytać, bo nie wiem co robić, a któraś z Was może miała podobny przypadek. Na początku maja dostałam zwolnienie lekarskie,jako,że byłam w ciąży. Niestety,pod koniec maja poroniłam. Zwolnienie miałam wystawione od razu na 2 miesiące (kończy mi się w przyszłym tygodniu i wracam do pracy). Lekarz nic mi nie wspominał itd ale zastanawiam się czy nie muszę przynieść zaświadczenia jakiegoś o poronieniu do pracy czy wystarczy,że zgłoszę się do nich,że od 10lipca wracam do pracy i,żeby uwzględnili mnie w grafiku...

Gość gość
ma to znaczenia, bo do czasu poronienia przysługiwało 100% wynagrodzenia, po stracie normalnie - 80%

Gość gość
Powinnaś dostać zaświadczenie od lekarza o poronieniu i jego dokładnej dacie. Od dnia nastepującego po poronieniu przysługuje Ci normalny zasiłek chorobowy w wysokości 80% podstawy wynagrodzenia.

Gość gość
przed powrotem do pracy po chorobowym dłuższym niż 30 dni musisz dostać od pracodawcy skierowanie na badanie kontrolne. Trzeba to załatwić przed podjęciem pracy.

Gość gość
"Pracownica przedkładała zwolnienia lekarskie z kodem literowym "B". Na ich podstawie wypłacaliśmy zasiłek chorobowy w wysokości 100% podstawy wymiaru. W trakcie ostatniego zwolnienia poroniła ciążę (dostarczyła zaświadczenie potwierdzające datę poronienia). Od którego dnia należy wypłacać zasiłek chorobowy w wysokości 80% podstawy wymiaru? Pracownicy przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80% podstawy wymiaru od dnia następnego po dniu poronienia ciąży (w dniu poronienia była jeszcze w ciąży). Za ewentualny okres pobytu w szpitalu po poronieniu przysługuje jej zasiłek w wysokości 70% podstawy wymiaru. Powyższe wynika z art. 11 ustawy zasiłkowej. Przepis ten stanowi, że niezdolność do pracy przypadająca w okresie ciąży uprawnia do zasiłku chorobowego w wysokości 100% wynagrodzenia stanowiącego podstawę wymiaru zasiłku. Dla celów wypłaty zasiłku chorobowego w tej wysokości niezbędne jest zaświadczenie lekarskie o czasowej niezdolności do pracy na druku ZUS ZLA zawierające kod literowy "B". Jeśli zaświadczenie ZUS ZLA nie zawiera tego kodu literowego, wymagane jest odrębne zaświadczenie lekarskie stwierdzające stan ciąży. W sytuacji, gdy nastąpi poronienie ciąży, pracownicy przysługuje zasiłek chorobowy w wysokości 80% podstawy wymiaru (70% za okres pobytu w szpitalu). W takim przypadku nie ma znaczenia, że niezdolność do pracy została orzeczona wystawionym wcześniej zaświadczeniem lekarskim zawierającym kod literowy "B". Pracodawca powinien jednak otrzymać od pracownicy zaświadczenie lekarskie określające datę poronienia i ewentualny czas pobytu w szpitalu (może to być nowe zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA)."

Gość gość
ja po poronieniu w szpitalu dostalam l4 z kodem B i mialam 100% wynagrodzenia, zusy roznie to interpretuja, u mnie daja z kodem B