Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaska 123123123123

Ciąża a umowa na czas okreslony proszę o rade

Polecane posty

Gość kaska 123123123123

Pracuję od nieadwna w biurze otrzymalam umowe o prace na czas okreslony do sierpnia 2016 roku. Jestem w drugim miesiacu ciazy. Mam pytanie co mi w zwiazku z tym przysługuje za prawo? Czy moze mnie zwolnic, moze mi zmienic w tym czasie umowe na krotsza? przysluguje mi macierzynski i ile? Od kiedy jestem chroniona? od razu czy dopiero od 3 miesiaca? I ostatnie pytanie jesli pracodawca zmienialby nazwe firmy czyli tak jakby zalozyl ja od nowa pod inna nazwa czy wtedy mi sie nic nie nalezy?? Moze mnie zwolnic? Prosze o pomoc.

Gość gość
nie mogą cię zwolnić od pierwszego dnia ciąży. Macierzyński będziesz miała roczny -normalny. Zmiana nazwy firmy to nie jest jednoznaczne z założeniem nowej firmy.

Gość gość
A podciagniecie mojej firmy pod ich druga firme?? Co wiaze sie ze zmiana umowy ??

Gość księgowaaa
Nie mogą cie zwolnić, ale lepiej poczekaj z ogłoszeniem nowiny do zakończenia 12 tc. Macierzyński masz normalnie albo 6 m-cy albo 12 m-cy zależy jaką opcję wybierzesz. Jeśli chodzi o zmianę nazwy firmy, to chyba chodzi ci, że jedną by zamknąl i założył nową, to wtedy ta stara , w której ty byłaś zatrudniona ulega likwidacji, ale ciebie to nie dotyczy bo masz normalnie zasiłek płacony już od zusu.

Gość gość
Aha tego wlasnie chcialam sie dowiedziec. Czyli nawet jak zlikwiduja moja firme ja nie zostane bez pieniedzy bo caly czas bede miala placone. To teraz sie troszke uspokoilam. To w zaden sposob nie moga mnie pozbawic finansow.

Gość gość
zasiłek macierzynski zawsze płaci zus, więc jakby firma przestała isnieć to i tak masz zasiłek

Gość gość
Jesteś chroniona dopiero po skończonym 12 tc, nie wcześniej.

Gość gość
Nieprawda. To dotyczy umów na czas określony które zakończyłyby się przed ukończeniem 12tc, czyli nie dotyczy przypadku autorki.