Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Alina357

Umowa zlecenie 3 miesięczna a macierzyńskie

Polecane posty

Gość Alina357

Witam mam 22 lata jestem w 4 miesiącu ciąży, termin mam na 8 grudnia. Szukałam ratunku gdyż odbywałam jedynie staże z urzędu pracy i nigdy nie przepracowałam ani jednego dnia na jaką kolwiek umowę. Teściowa mając własną działalność i chcąc mi jakoś pomóc bym nie została bez grosza po porodzie i otrzymywała macierzyńskie dowiedziała się w zusie, że najlepszym rozwiązaniem będzie umowa zlecenie na 3 miesiące lecz każe mi samej z własnej kieszeni ten zus opłacać czyli 750 zł. Moje pytanie brzmi czy jest z was ktoś w stanie powiedzieć mi ile macierzyńskie będzie wynosić miesięcznie przy zarobku wpisanym na umowie 1600 zl. Nie znam się na tym proszę objaśnijcie mi to zrozumiale.

Gość gość
Nie może być umowa zlecenie na 3 miesiące, umowa musi być podpisana do dnia, w którym urodzisz. Z tymi 3 miesiącami chodzi o to że najlepiej tyle chociaż przepracować żeby się urząd nie czepiał (chociaż i tak pewnie będą Cię sprawdzać). Na macierzyńskim będzie Ci przysługiwać 100% tego co masz na umowie, czyli 1600 zł. Możesz iść po 3 miesiącach na zwolnienie, ale wypłacać pensje Będą Ci dopiero po miesiącu od zwolnienia (wcześniej nie) i w bólach. Najlepiej by było nie brać w ogóle L4 ale musiałabyś ten ZUS płacić do samego końca ciąży.

Gość gość
Jeszcze inaczej. Jeżeli nigdy nie pracowałaś, to urzędniczki będą się dopatrywać własnie oszustwa w Twojej umowie, ale jeżeli będziesz grzecznie siedzieć w domu ze Zwolnieniem, to w sumie możesz faktycznie iść po tych 3 miesiącach do domu siedziec, ale umowę musisz mieć ważną kiedy urodzisz bo inaczej nic Ci się nie należy. Jeżeli od razu poszłabyś na L4 to prawdopodobne że będziesz miała sprawę bo to od razu śmierdzi, gdybyś wcześniej pracowała to ok (stąd te 3 miesiące "pracowania").