Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość krokusz4e5

Czy darzycie pielęgniarki szacunkiem?

Polecane posty

Gość krokusz4e5

Oczywiście te po studiach? Czy ktoś kto studiuje fizjoterapie dietetyke pielęgniarstwo czy farmację jest szanowany?

Gość gość
Ja jestem fizjoterapeutka i ludzie darzą mnie ogromnym szacunkiem, mam prawidłowe podejście do pacjentów, poświęcam im czas i dlatego nieraz słyszałam,że fizjoterapeuci sa lepsi od lekarzy:D

Gość krokusz4e5
zastanawiam sie nad farmacją i pielęgniarstwem. Prawda jest taka że magister z obydwu zarabia tyle samo. Wszyscy śmieją się z pielęgniarek ale potrafią zarobić o ile mają wykształcenie. A farmaceuta owszem dobrze zarobi ale stanie w aptece jest....tak nudne nieciekawe.

Gość gość
Wiesz co ? Na szacunek to trzeba sobie zasłużyć , nie dają go jako bonusa do dyplomu:P

Gość gość
Wiadomo. Ale mam mentlik w głowie. Złożyłam na oba. Jeśli dostanę się na oba to jeśli zrezygnuję z farmy a pielęgniarstwo bedzie kichą to przegram życie. Wiadomo praca ta i ta stojąca. Na piel. mam szansę być w prymusach, planuje zrobić tu i tu podyplomówkę. Pielęgniarka ma zapierdziel na początku i jeśli źle ukierunkuje kształcenie bede potem musiała rypać długo (12 h 7 dni w tygodniu). Wiadomo,że każda praca męczy nawet farmacja i żylaki w wieku 30 lat...

Gość gość
po farmacji zarobki dobre??hehe chyba snisz w aptece zarabia moja znajoma z doktoratem po farmacji 2 tysiace z groszami na ręke... a jej brat po zawodówce na budowie na miesiac ma 5 tysiecy i mowie serio,

Gość krokusz4e5
w moim rejonie w którym daleko od miast uniwersyteckich (in dalej tym lepsze zarobki dla farmaceutów i innych) magister zarabia 3500-4000zł. Pielęgniarka po samym liceum pielęgniarskim z kursem na instrumentariuszkę ma 2000tyś. Te z licencjatem mają 2500zł. Im wyższy stopień tym wieksza kasa. Wiedziałyście, że pielęgniarki mogą otwierać swoje gabinety? :P

Gość gość
jasne pielegniarki to lekarze buhehehehe dobre sobie.. teraz kazda ma studia bo musi miec bo ustawa jest wiec po liceum nie pracuja juz bo dorabiaja pomostowe studia

Gość krokusz4e5
Właśnie nie prawda! Jako że kiedyś ktoś mi poradził (bardzo dobrze z resztą) wybadać dany zawód przed jego wyborem postanowiłam wypytać się u źródła co i jak w obydwu zawodach podzwonić do szpitali, że szukam pracy ;D itp. Pomostówki zrobiło z 5% pielęgniarek po liceum piel. Nie robią ich bo "są za stare, nie chce im się" mi by się chciało. 500zł dodatku do pensji to jednak dużo. Wiele z obecnie studiujących odchodzi (ze 120na pierwszym roku na drugim zostaje 60-80). A potem przestają studiować na licencjacie. Piguł z mgr jest GARSTKA. A z doktorem prawie ich nie ma. Poza tym nikt tu nawet nie wymienił słowa lekarz także naucz się czytać ze zrozumieniem :D. Lekarz to lekarz. Zarówno famaceuta i piel. nie może wypisać recepty. Ten i ten podaje lek. No piguła dodatkowo może zrobić zastrzyk.

Gość gość
od 2016 roku pielegniarki beda wypisywac recepty doczytaj ustawe nową

Gość gość
:D daj linka :D robi się ciekawie

Gość gość
Jednak to nie jest zły lekarz. Wszyscy trzęsą się nad farmaceutami a tu piguły bedą mogły wypisywać recepty :D

Gość gość
no piguly beda jak lekarze

Gość gość
nie długo piguły będą mieć wiekszy prestiż niż lekarze

Gość gość
Studia bardzo podobne i lekarze w wiekszości nawet zastrzyku nie zrobili przez całą karierę lekarską

Gość gość
obecnie mogą wypisać recepty na pieluchomajtki,sprzęt rehabilitacyjny,worki stomijne i inne.

zdecydowanie doceniam ich ciężką pracę a co do pielęgniarstwo vs. farmacja, to mimo iż farmacja zdecydowanie trudniejsza, pielęgniarstwo daje obecnie lepsze perspektywy. zauważcie, że większość pielęgniarek jest w wieku przedemerytalnym, a młode często wyjeżdżają. długo będzie ich znacznie za mało i zaczną dyktować warunki. czy to dobrze? zasługują na większe zarobki, aczkolwiek bez przesady, jednak ich kształcenie jest nieporównywalne do kształcenia lekarzy, lek. wet. czy farmaceutów. i owszem, mają cięższa pracę, ale słabsze wykształcenie i mniejszą odpowiedzialność

Gość gość
Troche glupie pytanie. Moze być super pielęgniarka bez studiów i czlowiek do rany przyłóż , a moze byc po studiach glupia nieczuła baba. Wykszyałcenie nijak się ma do stosunku człowieka do człowieka. Ja sama przez lata bylam pielęgniarką po zwykłej szkole. I fakt te młode panieniki po studiach nabijały się ze ja bez studiów to do zwolnienia, bo zle coś zrobię. Tylko ze ja poszłam zrobiłam maturę zaocznie w http://www.liceum-zaoczne.sopot.pl/home.html poszłam na studia pielegniarskie i mając teraz 47 lat pracuje nadal i pacjenci mnie nawet jak wyzdrowieją to odpwiedzają, a te mlode panienki doawno poszły szukac szczęscia gdzie indziej, bo nie daly rady albo coś schrzaniły.

Gość gość
ja np. skonczylam szkole policealna w Gdyni www.wzspgdynia.pl i zostalam technikiem masazysta. ludzie daza mnie ogromnym szaucnkiem, bo im pomagam ;) odnosza sie do mnie z kultura i jeszcze nigdy nie spotkalam sie z tym, zeby ktos mnie obrazil :) naprawde zdarzaja sie mili ludzie