Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przezycia młodej mamy

Historia mojego macierzyństwa

Polecane posty

Gość gość
Wyjątek potwierdza regułę.

Gość gość
Autorko tematu.wpadlas,tak wiec przed ciaza nie bralas kwasu foliowego.a najwazniejsze jest aby brac kwas minimum miesiac przed zaplodnieiem.dowiedzialas sie dajmy na to o ciazy w 6 tc- to sama zobacz ile jestes z tym kwasem w plecy.a to na poczatku u plodu rozwija sie uklad nerowoy i zalazki organow. Mozesz tlumaczyc corce to chcesz.ona niekoniecznie bedzie chciala czekac z sexem do nocy poslubnej(wezmie przyklad np.z ciebie)i twoja gadka pojdzie na marne.i tak w wieku 18-20lat moze zostac matka.i wiesz co najlepsze?nie bedziesz mogla nawet miec jej tego za zle.bo sama mlodo zaliczylas wpadke.

Gość gość
inne 20 myślą jak usunąc to coś ,a problemem jest kolor szminki i jaką mini ubrac na nocna impreze;) Podziwiam malode matki . znam też mlodsze . A co do babci za pare lat to znam prababcie ktora ma 47 lat

Gość gość
Matko,w jakim ty srodowisku obracasz sie skoro znasz 47letnia prababcie...to one wszystkie rodzily majac 15lat?przeciez to prokurator lape na nich powinien polozyc....

Gość gość
Zachodziły w ciąze w wieku ok 16 lat . Ja sie śmieje ze do 90 to będzie pra-pra-pra-pra

Gość gość111222111
Kwas foliowy ze sztucznej tabletki. Daruj sobie.... Najlepiej matce "niepełnosprawnego dziecka" napisać, że to jej wina bo kwasu nie łykała. Ja łykałam i co? Starszy syn ma rozszczep wargi i podniebienia. Słyszałam kiedyś głupie komentarze, czy aby paliłam albo piłam w ciąży, bo takie głupie przekonanie krąży, że czynniki środowiskowe są najważniejsze. Cóż niektórzy ludzie są po prostu głupi, ale takich olać, niech sobie tkwią w własnej głupocie...

Gość gość
ale autorka sama pisala ze jej corka bedzie musiala brac 4krotna dawke kwasu foliowego,i ze ona tez brala.wiec odniosłam sie do tego!!! wiadomo,ze pomimo brania przed ciaza tez zdarzaja sie takie przypadki. hm,ma 47 lat i jest pra babcia.zachodzac w ciaze maja ok.16.lat.rodza majac ok.17.czyli:ona 17lat,babcia zostala majac 34,a pra babcia majac 51. rodzi majac 16,babci zostaje majac 32,pra 48.tak czy inaczej ktos musial urodzic wczesniej.ale tak czy inaczej,ktos musial zajsc majac 15lat.jak dla mnie chora rodzinka.ale jak mawiaja:niedaleko ada jabłk od jabłoni.

Gość przezycia młodej mamy
Może coś sprostuje, odnośnie kwasu foliowego. Od dziecka sama miałam problemy z kręgosłupem- nie były one poważne, po prostu od czasu do czasu bolały mnie całe plecy. Lekarz stwierdził, że to od procesu wzrostu, bardzo szybko urosłam i do dlatego. Moja mama od tamtego momentu podawała mi bardzo dużo wapnia, witamin itp. kwas foliowy brałam raczej w naturalnej postaci- fasola u nas królowała na stole, zresztą bardzo ją lubię w każdej postaci. Kwas foliowy w tabletkach docelowo zaczęłam brać od 5tc w normalnej dawce. Dopiero po urodzeniu dziecka lekarz powiedział, że starając się w przyszłości o drugie, muszę na rok wcześniej zażywać 4-krotną zalecaną dawkę, podobnie jak będzie musiała moja córka kiedyś. Co do "niepełnosprawnego dziecka" - nazywajcie to jak chcecie, jednak moje dziecko nie dostało orzeczenia o niepełnosprawności, także takie daleko posunięte wnioski, nie są zbyt miłe, ale okey rozumiem, że nikt nie chciał nas obrazić. A co do wątku z prababcią w wieku 40 lat, to chyba już troszkę przesada :) ale cóż, nie każdy w życiu planuje wszystko od A do Z. Ja nie wiem kiedy sama bym się zdecydowała świadomie na dziecko, nie wiem kiedy tak naprawdę jest najbardziej odpowiedni czas. Ale mimo wszystko bardzo się cieszę z perspektywy czasu, że miałam dziecko w takich latach :) nie wiem czy urodziłabym zdrowe dziecko w późniejszym wieku, mając problemy już w tak młodym wieku.

Gość gość
ta co ma 32 lat urodziła w 8 klasie . i jest już babcią