Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pytanie o ginekologa

Polecane posty

Gość gość

Czy jak kobieta ma np raka narzadow rodnych to wyszloby to z badania krwi czy tylko cytologia to wykaze?

Gość gość
odpowiedź nie jest łatwa, żeby potwierdzić raka to trzeba wykonać wiele badań a nie tylko krew albo tylko cytologię. Poza tym są jakieś symptomy ,które dają lekarzowi wskazówki na jakie badania wysłać pacjentkę

Gość gość
A mozna miec raka szyjki macicy w wieku 20 l ? Lekarz mowi ze jesli nie rodzilam to nie i ze jestem za mloda. Chociaz mam objawy takie jak dlugie krwawienia raz sa po dwa miesiace a raz ich nie ma tez po dwa miesiace. Mowi ze to moga byc zmiany hormonalne albo jakas cysta na jajniku

Gość gość
Cytologia tez nie daje jasnej odpowiedzi. III grupa to albo nowotwór albo długa infekcja. Markerów nowotworowych sie z przypadku raka szyjki macicy nie oznacza. Bo też nie dają jednoznacznej odpowiedzi. Trzebaby dużo różnych badań wykonać. W zwykłych badaniach krwi też go nie widać. Tylko cytologia a w razie złego wyniku badania histopatologiczne.

Gość gość
Ja miałam zmiany nowotworowe a nie miałam żadnych objawów. Tylko nawracające nadżerki... ale póki cytologia wychodziła dobrze to nikt nie sugerował że to może być od tego. Acha - nowotwór zaczął się rozwijać u mnie w wieku 28 lat, tez jeszcze nie rodziłam.