Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Gloska R

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam do Was kilka pytań. Jakieś 2 tygodnie temu zaczęłam się uczyć wymowy głoski R-umiem ją powiedzieć jak się skupię. Tylko, że wychodzi ona bardzo dzwięcznie, że tak powiem, wręcz nienaturalnie(silnie zaakcentowana). Oto pytania: 1. Czy jeżeli wzmocnię ćwiczeniami i częstym powtarzaniem jej, czubek języka, to będzie to lepiej brzmiało? 2. Jak wprowadzć tą głoskę do mowy potocznej? 3. Czy to naturalne, że na początku umiem ją wymówić albo samą albo ze zbitką DR i TR? 4. Jak uzyskać ładne, krótkie R?Częste ćwiczenia pomogą? 5. Jak sprawić aby język dłużej drgał? 6. Jak nauczyć się ją wymawiać z innymi głoskami? Wiem, że powinnam iśc do logopedy, byłam i to on mne nauczył, ale teraz za bardzo nie mogę chodzić, a nie chcę zaprzepaścić tego co już umiem.

Gość gość
??Ktos pomoże?

Gość gość
Ktoś mi pomoże?

ściągnij sobie z chomika książkę G. Jastrzębowskiej Logopedia t.2. Tam , z tego co pamiętam , jest coś na ten temat. (rotacyzm)

Gość gość
Czy skoro już w 2 tyg. w jakiś sposób udało mi się zmusić język do dragania, to są szanse na prawie noralne mówienie, a może i normalne?

Z tego , co zdążyłam się dowiedzieć z zajęć, to wywołanie głoski R nie jest specjalnie trudne, ale proszę o dokładne dane mnie nie pytać, jeszcze nie skończyłam logo., a idiotyzmów nie chcę podawać. Zachęcam do lektury podręcznika.