Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość egoizm to podstawa

Pozytywny egoizm czyli nowy sposób bycia?

Polecane posty

Gość egoizm to podstawa

Pozytywny egoizm polega na utrzymywaniu rozsądnej koncentracji na sobie, dbaniu o siebie i śmiałym zajmowaniu pozycji centralnej w swoim własnym świecie przyznając jednocześnie takie samo prawo ludziom wokół. Pozytywny egoista jest sam dla siebie wartością, którą pielęgnuje i rozwija, przez co życie zamienia się z serii przypadkowych zdarzeń w świadomie budowany projekt. Podejmując wyzwania zadaje sobie zawsze pytanie: Co mi to da? Czy uczyni mnie lepszym, silniejszym; czy przybliży mnie do realizacji mojej życiowej misji, czy też raczej oddali mnie od niej lub mi zaszkodzi? „Ja” wciąż jest w centrum, ale nie oznacza to izolowania się od innych czy sprowadzenia ich do roli rekwizytów. Pozytywny egoista (czy też egoistka, o czym za chwilę) pamięta, że prawdziwy rozwój tego, co naprawdę „ludzkie” w człowieku możliwy jest tylko dzięki zrównoważonym relacjom z innymi ludźmi. Dlatego dba o nie i pielęgnuje je, a dbając o siebie ma siłę by aktywnie kształtować te relacje, nie poddając się niechcianym naciskom.

Gość gość
egoizm szczególnie przy wyborze partnera jest jak najbardziej wskazany