Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość JakaTakaMama

Koszmar z usypianiem

Polecane posty

Gość gość
Z refluksem,jak na huśtawce,raz góra ,raz dół...może przez zęby się nasilić...jest wiele powodów,wejdź na to forum,podpytaj,naprawdę doradzą,nie skopią..

Gość gość
A! Mój też ,jak juz to na brzuchu,ale wiadomo,głowa dużo wyżej

Gość JakaTakaMama
To jeszcze jedno pytanie. Mi podczas pobytu w instytucie zaproponowali zabieg na refluks. Odmówiłam bo mała miała niecałe 3 tyg. Czy w Polsce robi się takie zabiegi i jakie są ich efekty? Przepraszam ze tutaj piszę ale u mnie nie mam kogo zapytać

Gość gość
To zależy,jak duży refluks...najpierw szereg badań,m.in.ph-metria,no i najważniejsze,czy prawidłwo przybiera,jeśli tak-leki zobojętniające kwasy,zagęszczanie,pionizacja i ....czekanie az minie...

Gość JakaTakaMama
Do Pani, która się wyśmiewała i miała mi wysłać swoją wątpliwą publikacje. Właśnie wyszedł ode mnie lekarz pediatra. Pytałam się dokładnie o działanie kortyzolu. Powiedział cytuje: " Kortyzol niszczy dziecku mózg. Wystarczy ze dziecko płacze 3 min a poziom tego hormonu wzrasta 2 krotnie. Przy dłuższym działaniu czyli pozostawieniu dziecka samemu sobie, niszczy ośrodek emocjonalny dziecku przez co staje się ono bardziej niepewne. Nie rozumie uczuć. " natomiast leżenie na brzuchu wzmaga ulewanie, najlepsza pozycja to na plecach albo na boku! Trzeba dziecko obkladac pieluszką aby się na brzuch nie przekrecilo żeby nie zachlystnelo się treścią pokarmową. A teoria ze smoczkiem i oddechem. Zdziwił się ze ktoś takie głupoty opowiada. Zadne badania nie wykazały wplywu smoczka na refluks. Malo tego powiedzial ze ukladanie dziecka na brzuchu zwieksza ryzyko wystepowania smierci lozeczkowej. zaproponował że może z Panią na ten temat porozmawiać jeżeli zna Pani francuski. Poza tym to jak ktoś wcześniej wspomniał skok rozwojowy. Nie widać podrażnień gardła i nie wskazuje nic na zgagi. Osłuchowo czysto. Gardło blade. Więc następnym razem mam prośbę, zanim zacznie kogoś Pani wyśmiewać i pouczać, proszę się upewnić czy nie pisze Pani bzdur albo nie wypowiadać się Wogóle.

Gość gość
Publikacja nie byla polska,dotyczyla dzieci z refluksem urodzonych w termine i wczesniakow,publikacja dosc nowa. Wszystko oparte badaniami ph metrii i o wplywie roznych czynnikow na refluks,w tym smoczka,lekow roznego rodzaju,pozycji do spania. Wiec moze twoj lekarz ma.stare dane? Bo jak wol bylo w niej napisane,ze pozycja na brzuchu z glowa wyzej hamuje cofanie sie tresci pokarmowej i ma tu wplyw wlasnie fizjologia i anatomia. Zreszta widzisz,ktos jeszcze z dzieckiem od refluksu napisal,ze jego dziecko tez brzuszek wybralo. Nie wysmiewam cie a chcialam ci zwrocic uwage,ze dziecko daje ci wyrazne sygnaly czego potrzebuje.a ty je lekcewazysz,bo lekarz powiedzial. Lekarze czasami sie myla. Zreszta brak podraznionego gardla nie swiadczy o braku zgagi. Kwas moze sie cofac odrobine ponad zwieracz i tylko tam powodowac okropny bol,jak lekarz to obejrzy? Co do nazewnictwa,smierc lozeczkowa itp.moze zle nazwalam,bo szczerze powiem,ze w tej chwili malo sie tym interesuje.od jakiegos czasu w temacie nie siedze,bo dzoeki dobremu lekarzowi i jego prowadzeniu,nie wiem co to refluks i wlasnie spanie na brzuchu mojemu dziecku pomaga. Wiem,ze smoczek pomaga dzieciom z.refluksem. moje dziecko ma prawie dwa lata i jezeli pilnuje roznych czynnikow,wytycznych mojego lekarza,slucham potrzeb mojego malucha i kieruje sie m.innymi zaleceniami z tej publikacji to nie wiemy co to refluks. Wystarczy troche odpuscic,wystarczy ze synek za dlugo lezy na plecha i jest darcie. A.co do zasypiania,skoro dziecko uspokaja sie w pionie to coerpliwosci,w.pionie tez zasnie. Wiesz,ze dzieci z silnym refluksem od malutkiego w.pionie sie karmi? Doslownie w pionie. Nie pod katem 30 stopni a 90 stopni. Wejdz na forum refluksu,tam sie duzo dowiesz,dziewczyny duzo przeszly,wiecej niz ty majaca.problem tylko z .uspaniem dziecka. I dowiesz sie,ze czasami lekarze tez sie myla. Ja tam nie bylam z rok czasu jak nie wiecej.czasami zajrzalam z ciekawosci. Bo jak pisalam dzieki dobremu leczeniu i profilaktyce mozemy zapomniec o tym problemie.

Gość gość
I ja zgodzę się z przedmówczynią...zresztą refluks to jedna wielka zagadka...jednego dnia wszystko ok,na drugi dzień koszmar...ale do rzeczy: u nas smoczek-zbawienie,pozycja na brzuchu,ale oczywiście góra wyżej,a najlepiej pasowało na moim brzuchu ,mały też na brzuszku,głowka na moim ramieniu...no i jeszcze kwestia podrażnionego gardła...cóż,zgaga może palic w przełyku niżej,gdzie ,,gołym'' okiem lekarz nie dojrzy...jeśli miałaś kiedykolwiek zgagę to pieczenie za mostkiem jest koszmarne,a nie widać...i jeszcze jedno-koleżanka miała rację-zaufaj intuicji,a nie tak ślepo lekarzowi,który może się mylić...u nas trochr utrwało,zanim trafiliśmy na naprawdę dobrego lekarza

Gość gość
Zastanawiam sie czwgo tu w ogole szukasz? Dostalas tysiac rad.kazda inna. Od matek dzieci zdrowych,rozwydrzonych,ze skokiem,matek dzieci chorych. Kazda negujesz. Dlaczego w takim razie nie poprosilas wczoraj swojego lekarza by pomogl ululac ci dziecko, skoro jest taki madry i doswiadczony? Moze on ma w zanadrzu jakis sposob na czasie, europejski a nie z zasciankowej polski?

Gość gość
A moze sprobuj takich kolysanek z youtuba. Ja wygrzebalam na youtube ponad godzinna kolysanke w formie pozytywki. Melodie sa sliczne i bardzo delikatne. Moj Franio je uwielbia. Duzy plus ze mozna puscic wlasnie w smartfonie podczas roznych sytuacji np karmienia . https://www.youtube.com/watch?v=2x4YZUyPKSY

Gość gość
"Trzeba dziecko obkladac pieluszką aby się na brzuch nie przekrecilo żeby nie zachlystnelo się treścią pokarmową". Zachłyśnie się położone na plecach, na brzuchu wręcz przeciwnie, jak dziecko się zakrztusi lub ulewa to je właśnie buzią w stronę podłogi obracasz. Mi kazano podkładac wałeczki zeby na wznak nie leżało i dodatkowo deska i koc pod materac tak żeby przód ciała był uniesiony. Na brzuchu powinno się dziecko obserwować dopóki nie zacznie pewnie główki trzymać. Ogólnie kilkunastu lekarzy i położne polecały pozycje na brzuchu, ze dla dziecka najlepsza, a kiedy nie możesz dziecka obserwować np w nocy to na boku (w sensie z podłożonym wałeczkiem).