Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość111

Moje dziecko mało mówi.

Polecane posty

Gość gość111

Witam, mój synek ma 2latka i 4 miesiące i ma ubogie słownictwo mówi tylko " mama,tata , papa,baba,daj,nie "o! nie"(jak coś sie stanie)"ała, dobre, gaga, a,o,b,u co to?" naśladuje dźwięki samochodów, zwierząt, próbuje samodzielnie coś śpiewać dużo tańczy mówi po swojemu dużo. wszystko rozumie co mówię do niego . Jak nie umie mi powiedzieć to pokazuje palcem że coś chce lubi rysować, sam je i pije. nawet myje ząbki . lubi jak mu czytam :) smoczka ma tylko do spania. I czekam aż się wreszcie rozkręci jego mowa, bo troche mnie martwi widzę jak niektóre dzieci w jego wieku więcej mówią czy któraś z was miała podobny problem i jej dzieci później się rozgadały??

Gość gość
Oj już nie przesadzaj. Znajomi mają dwulatka i też kilka słów na krzyż potrafi tylko powiedzieć i nie przejmują się tym wcale.

Gość gość111
no wiem wiem ale każdy od siebie mi gada czemu nie mówi dziwne już powinien dawno zacząć :( i jak słysze takie cos to juz sama się zastanawiam czy cos jest nie tak ...

Gość gość
mój miał 2 lata i 7 miesięcy jak zaczął mówić.

Gość gość111
No i ja czekam aż mój się rozkręci a może jakieś witaminki na koncentracje znacie dla dzieci ??

Gość gość
dobrze wpływają na rozwój mózgu DHA.

Gość MamaCóreczki
Nie wolno czekać. Czterolatek mówiący tylko kilkoma słowami, niebudujący prostych zdań to klasyczny objaw ORM, czyli opóźnionego rozwoju mowy. Co powinnaś zrobić? Pójść do logopedy. Najpierw przez 1-2 miesiące możesz popróbować sama, zalewać mową, opowiadać dużo, czytać bajki, spiewać, rymować I małego wkręcać. Jak nie zobaczysz żadnego postępu - logopeda. "Oj nie przesadzaj" to jest idiotyzm.

Gość gość
Ale to jest dwulatek, nie cztero, przeczytaj jeszcze raz...

Gość MamaCóreczki
Ach, przepraszam, utkwiło mi w głowie 4 od miesięcy i stąd pomyłka. Tak czy siak. Na dwulatka to i tak zdecydowanie za mało.

Gość gość
Mój jest w tym samym wieku i mówi podobnie jak twój. Myślę że nie mamy się o co martwić

Gość gość
Ty jako Mama musisz do dziecka mowic i z nim rozmawiac. Jesli masz watpliwosci ze jednak za malo mowi Twe dziecko to idz do logopedy dzieciecego i mu o tym powiedz, ;lub do psychologa dzieciecego

Gość gość
nie zwlekaj tylko udaj sie na wizyte do logopedy dzieciecehgo lub do psychologa dzieciecego - oni z nim beda cwiczyc i Ciebie poinstruują jak z dzieckiem pracowac

Gość gość
Nie przejmuj się. Patrząc na inne dzieci w tym wieku twoje mówi przeciętnie bo niektóre potrafią tylko kilka słów powiedzieć