Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Ola_Amelia

dziecko nie uznane,a becikowe

Polecane posty

Drogie mamusie, Może któraś tak miała, albo orientuje się co mam robić w tej sytuacji. Z szanownym tatusiem rozstałam się i mimo iż nie ma on do tego podstaw, to wypiera się ojcostwa i nie pomaga nam w ogóle. Będę wszystkiego dochodzić na drodze sądowej. Jak to jest w tej sytuacji z becikowym? Byłam dziś w urzędzie i mocno nie sympatyczny urzędnik powiedział, że dopiero mam składać o becikowe jak będzie wyrok sądu, albo mam podać, do aktu że ojciec nieznany. Jak w tej drugiej opcji (ojciec nn), przekłada się to na wysokość przysługujących mi świadczeń i czy ma to jakiś wpływ na późniejsze moje roszczenia w sądzie, względem szanownego tatusia? Niech mi to ktoś raz, a porządnie wytłumaczy, bo już się gubię i mam dość :) Z góry dziękuje.

Gość gość
Co masz nadziej, że jak wpiszesz nn to dostaniesz większe świadczenie?

Gość gość
i urzędnik ma niestety rację :( albo wpiszesz ojca nn, albo się z nim dogadasz, bo bez tego nie będziesz miała możliwości dostania bez wyroku sądu becikowego. masz 12 miesiecy na złożenie podania.

Gość gość
Po urodzeniu dziecka składasz o alimenty i ustalenie ojcostwa i po miesiacyu jest pierwsza sprawa to jedne z najszybszych spraw i terminów. Nie ma co dramatyzować to nie będzie się ciągnęło latami

Gość gość
Na chwile obecna wpisz do aktu ur ojciec nieznany potem po sprawie zmienisz metryke i tyle żaden problem

Gość gość
po miesiącu? proszę cię. co najmniej 3..

Gość gość
Trochę tych spraw alimentacyjnych w życiu miała to wiem co mówię. Trzy miesiące to się średnio czeka na koleją sprawę spadkową. I też to wiem z doświadczenia.

Gość gość
autorko aby ustalić ojcostwo musisz mieć odpis aktu urodzenia dziecka, aby ten akt wyrobić trzeba podać albo dane ojca i on to MUSI potwierdzić - jest na to 14 dni od urodzenia, albo wpisać ojca nieznanego - czyli jakiekolwiek imię i Twoje nazwisko. potem jak sądownie stwierdzi się ojcostwo, to na podstawie postanowienia sądu prostuje się akt urodzenia dziecka i figuruje tam już biologiczny tatuś. co do becikowego, to go dostaniesz jak podasz ojca nieznanego - a tak podać musisz, aby móc założyć sprawę o ustalenie ojcostwa - bo inaczej nie uzyskasz aktu urodzenia. nie koliduje to w żaden sposób ze sprawą w sądzie - wręcz jest niezbędne, co do wysokości świadczeń, to chyba jako samotna matka gdy ojciec jest nn możesz dostać jakiś dodatkowy zasiłek, ale jeśli jednocześnie złożysz sprawę o alimenty i ustalenie ojcostwa to chyba nie będzie ci się on należał.

Gość gość
gość dziś Trochę tych spraw alimentacyjnych w życiu miała to wiem co mówię. Trzy miesiące to się średnio czeka na koleją sprawę spadkową. I też to wiem z doświadczenia. x ale to nie zwykła sprawa alimentacyjna a sprawa o ustalenie ojcostwa. te są rozpatrywane w pierwszej kolejności. Terminy są do miesiąca, co nie znaczy, że po miesiącu będzie po wszystkim, bo jak tatuś się przed sądem zaprze to będą potrzebne badania dna, a na ich wynik trochę się czeka.

Gość gość
Ja nie napisałam, ze po miesiącu będzie po sprawie tylko, ze te sprawy mają krótkie terminy.

Dziękuje, za wszystkie odpowiedzi. Teraz jest dla mnie wszystko jasne. Szkoda, że w urzędzie nikt nie mógł mi tego tak łatwo wytłumaczyć, tylko jeszcze pretensje mają, że chce coś wiedzieć i chce się starać o to co się mojemu dziecku należy...

Gość gość
już ci mówię, jeśli łapiesz się na zasiłek rodzinny to należy ci się również zapomoga, czyli tzw drugie becikowe :)

Gość gość
normalnie dostajesz becikowe...ojciec dziecka nie ma nic do tego.wiem bo sama wpisalam u corki ojca nn.za to w swiadczeniach rodzinnych masz wiecej kasy...