Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pieprzyk, który urósł i odpadł u dziecka

Polecane posty

Gość gość

Witam, miałam kiedyś pieprzyka, który w ciąży urósł baardzo szybko, przykleiłam plaster i odpadł. To rozumiem, ciąża.. Ale co mnie niepokoi, z niczego wczoraj u mojej 4 latniej córki zobaczyłam te czarne, duże "pieprzyki"i się przeraziłam, przykleiłam na noc plaster i odpadły. CO TO JEST?? Pojawiło się nagle, urosło mega szybko, wyglądało strasznie, bo czarne. Do dermatologa nie pójdę z dnia na dzień, wiecie co może być powodem pojawienia się ich u dziecka??

Gość gość
To nie mogą być pieprzyki.

Gość gość
czemu nakleiłaś plastry? nie wolno tego robić! jeśli odpadły duża szansa że to nie pieprzyki. Zacznij od pediatry, potem ew dermatolog jeśli uzna za stosowne

Gość gość
od razu dermatolog, może na początku do rodzinnego by warto pójść chociaż? a może to były kleszcze :P

Gość gość
Jakie Ty plastry przyklejałaś,że zrywają pieprzyki????

Gość gość
Może to jakaś choroba skóry, ale nie pieprzyki żaden nie rośnie w ciągu dnia i nie odpada.

Gość gość
myślałam o kleszczach., ale one chyba nie sa takie idealnie okrągłe..? plaster przykleiłam, bo były w okolicach podrażnianych, taz u góry pośladka i z tyłu uda. Oczywiście, rodzinnego odwiedzę.

Gość gość
To wszy albo kleszcze a nie pieprzyki... aż mnie wzdryga :-O

Gość gość
Wiec może to kleszcze ale nogi miało to? Bo jak kleszcze to dziecko musi mieć na już podany antybiotyk!!!!

Gość gość
Stawiam,że to kleszcze bo lubią takie miejsca w pachwinach i zgięciach. Powodzenia i leć koniecznie na badanie krwi z dzieckiem.

Gość gość
przyglądałam się, bo wydawało mi się, że jak to kleszcz to właśnie jakieś nogi będzie widać a to było całkowicie okrągłe, i chyba kleszcz tak poprostu sam by nie odpadł..? nie ma zaczerwienienia wokół, jest tylko czerwona kropka jak po ukłuciu szpilką

Gość gość
W tv lekarz się wypowiadał że ponad 30% kleszczy ma boreliozę i coś tam innego, i dlatego teraz po wyjeciu kleszcza podaje się od razu antybiotyki bo tylko to uniemozliwa rozwój bakterii. A kleszcza oddaje się do analizy w labolatorium, trwa to krócej niż badanie krwii.

Gość gość
A zostało coś na plastrze......?

Gość hgg
Po pierwsze totalna bzdura że po ugryzieniu przez kleszcza podaje się antybiotyki Po drugie nie ma badań które wykażą boreliozę w tak niezaawansowanym stadium Po trzecie, co Ci przyszło do głowy naklejać plaster na cokolwiek niepewnego?????

Gość gość
Tak w ogóle to jakaś ślepa jesteś, że nie odróżniasz pasożyta od pieprzyka? :P

kleszczy sie już poza tym nie bada bo to metoda o niskiej swoistości, a po drugie skończyły się odczynniki i to już dawno

Gość gość
hgg Nie jesteś ŻADNYM autorytetem w tej dziedzinie, i tak lekarz mówił że jak najszybciej podaje się antybotyki, wiec zamilcz bo jak zawsze się g***o znasz.

Gość gość
bo mała chciała to drapać, na plastrze nie zostało nic, gdzieś wypadło, bo była bardzo lekko przyklejony a mała ciągle przy nim majstrowała i z jednej strony był po nocy odklejony, wiem, brzmi dziecinnie, ale nie wiedziałam co mam robić

Gość gość
Nie bada, ciekawe moja znajoma bodajże w srode oddała kleszcza do labolatorium i go przebadano.

owszem, nie jestem autorytetem. Kiedyś podawano profilaktycznie doksycyklinę albo inną tetracyklinę- TERAZ JEST TO SPRZECZNE Z REKOMENDACJAMI i się tego NIE ROBI!

w prywatnym laboratorium można zbadać, nie można zbadać dzięki fundacji Bartek zajmującej się prewencją zakażeń :) koniecznie autorko udaj się do pediatry i szukaj rumienia wędrującego.

Gość gość
Robi się, właśnie dlatego że coraz więcej kleszczy jest zakażona. Pokazywano warszawski szpital mężczyznę który dostał antybiotyki, a lekarz mówił ze podaje się prewencyjnie. Poszukajcie w archiwum, naprawdę było to kilka dni temu

w naprawdę wyjątkowych sytuacjach można podać, w immunosupresji np. Ale mówienie że podaje się po ukąszeniu kleszcza antybiotyki jest wprowadzeniem w błąd bo to nieprawda.

Gość gość
ponawiam moje pytanie niewiedzącej - czy kleszcz tak sam poprostu by odpadł?? skąd mam wiedzieć skoro nigdy nie widziałam na nikim, ale to nie było płaskie z nóżkami.. tylko okrągłe i rosło do góry , po plastrze było jak uschnięte

Gość gość
dodam, że z moim odpadniętym byłam u dermatologa i powiedziała, że to coś niegroźnego, pod wpływem hormonów zaszalało, ale u dziecka..?

Gość gość
Szkoda że nie pojechalas z tym na pogotowie izbe przyjeć etc

Gość gość
Nieprawdą jest, że podaje się antybiotyk zawsze po ukąszeniu kleszcza. Potwierdzam słowa hgg.

Gość gość
Kleszcz kiedy opije się krwi jest okrągły, tylko przy głowie są malutkie odnóża . Poszukaj sobie w internecie jak wygląda. Po ukąszeniu zostaje czerwony punkt. A możliwe że odpadł bo przyklejając plaster odciełaś mu dopływ powietrza.

Gość gość
zobaczyłam to przed spaniem, a rano już nie było.., byłam w obcym mieście, znalazłam w necie sor, ale z czym miałam jechac rano, jak już odpadło..

Gość gość
Nie zawsze się podaje bo wielu ludzi nigdzie się z tym nie zgłasza, wyciagaja sami, a jak już się zgłoszą nie domagają się tego, bo nie sa świadomi zagrożenia