Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość invisible123

pomysł na fajny biznes

Polecane posty

Gość invisible123

słuchajcie, zastanawiam się nad założeniem czegoś swojego i szukam fajnego pomysłu na biznes- ktoś coś poradzi?

Gość gość
chcesz tylko pomysł? może jeszcze popracujemy za ciebie a ty ograniczysz się tylko do przyjęcia zysków, co?

Gość gość
ha ha ha ludzie to jednak potrafia byc zabawni :D najlepiej--- dajcie pomysł, zróbcie mi biznes plan haha i co jeszcze? moze na kaptał na start byśmy sie złożyli?? :D:D

Gość TomekR
Ludzie... jak nie macie pomysłów to może lepiej nie komentować niż zalewać jadem? :) Pomysł na biznes to zależy przede wszystkim od tego jaki masz kapitał na inwestycję. Myślałeś może o franczyzie? Swój biznes na licencji znanej firmy

Gość invisible123
TomekR jedyny bezinteresowny na tym forum :D dziękuję, biznesplan napiszę sam, chodzilo mi raczej o podrzucenie jakiegoś hasła, może ktoś slyszał o czymś opłacalnym, albo się orientował- nie mam zamiaru zabierać niczyich unikatowych idei na zysk :P franczyza ciekawa sprawa, trochę o tym słyszałem, a to byłaby nawet dobra opcja. mam odłożonych trochę zaskórniaków na kapitał początkowy, a masz na myśli jakąś konkretną firmę?

Gość TomekR
generalnie mogę Ci polecić gastronomię, bo to był, jest i będzie zawsze opłacalny interes- w końcu ludzie zawsze jedli i będą jeść ;) z firm hmmm może Subway, wiem, że mają całkiem przystępną ofertę franczyzy, a tych lokali jeszcze nie ma aż tak wielu w Polsce jak np KFC czy czegoś w tym stylu, więc może uda Ci się wstrzelić w rozwijający się rynek...

Gość gość
Gastronomia to chyba jeden z najcięższych pomysłów na biznes. Jest tego tyle, że ciężko się wstrzelić, żeby zarobić. Nie powiedziałeś jeszcze ile masz tych zaskórniaków, a to ważne przy wyborze choćby branży. Ważne są też twoje zainteresowania i umiejętności, bo otworzyć działalność umie każdy, a utrzymuje działalność jakieś 10% początkujących biznesmenów.

Gość gość
A na franczyzę dobrej firmy to trzeba mieć co najmniej kilkadziesiąt tysięcy na start.

Gość invisible123
jeśli chodzi o kapitał, to mam już co nieco odłożone na początek. z każdym biznesem jest tak, że musisz mieć na start, przecież to oczywiste. a co do gastronomii, no może i jest ciężko, ale gdzie jest lekko? :) z tym Subwayem to chyba niezły pomysł z tego co widzę, bo jak porównuję oferty różnych firm (pod względem franczyzy) to u nich przynajmniej ten kapitał poczatkowy nie jest tak przerażająco wysoki... TomekR dzieki za pomysł :)

Gość TomekR
Co się tyczy Subwaya i biznesu w gastronomii, wydaje mi się, że całkiem niepotrzebnie niektórzy tak negatywnie patrzą ;) Gastronomia jest jednym z niewielu pewniaków, dlatego, że ludzie jedzą, jedli i jeść będą (na drugim krańcu jest biznes pogrzebowy). A zaproponowałem Ci akurat Subway dlatego, że mój znajomy też podobnie jak Ty poszukuje jakiegoś biznesu, ma już uskładany kapitał i trochę sam szperał w ofertach i przymierza się do otwarcia takiego lokalu, tylko wybiera jeszcze lokalizację :)

Gość gość
TomekR 2014.07.16 generalnie mogę Ci polecić gastronomię, bo to był, jest i będzie zawsze opłacalny interes xxx ha ha ha ha ha ha ha!!! owszem, ale nie w Polsce! Polak ja ma dać drugiemu zarobić to woli suchy chleb zeżreć niż 5 zł wydać! a w końcu od czego ma babę - niech leci kupować tanio na rynek i gotować w domu żeby było taniej!

Gość gość
mój znajomy też podobnie jak Ty poszukuje jakiegoś biznesu, ma już uskładany kapitał i trochę sam szperał w ofertach i przymierza się do otwarcia takiego lokalu, tylko wybiera jeszcze lokalizację xxx no to widzę, że masz wielkie doświadczenie w prowadzeniu biznesu (szczególnie gastronomii) skoro twój znajomy się dopiero do tego przymierza - prawdziwy ekspert z ciebie :-)))))))

Gość gość
to prawda, że ludzie zawsze będą jedli - ale w domu i jak najtańszym kosztem

Gość gość
Do gastronomi trzeba mieć odpowiedni lokal, to nie jest takie hop siup

Gość gość
odpowiedni lokal i kupę kasy na rozruch!

Gość TomekR
Polemizowałbym z tym "jedzeniem w domu" :) Żyjemy w czasach, w których obie płcie zaczynają coraz więcej pracować. Wczesniej, owszem, jadło się w domu, przy stole z rodziną, bo kobiey siedziały w domu i gotowały, dbały o dom. W dzisiejszych czasach kobiety zaczęły również pracować, obie płcie zarabiają, więc obie płcie mają coraz mniej czasu na to, żeby pójść i sobie gotować .Właśnie dlatego takie fastfoody typu Subway są świetnym rozwiązaniem- bo taki pracownik biurowy, który np nie ma obiadów w pracy, wyjdzie i sobie coś zje na szybko, czas zaoszczędzony i kłopotu też nie ma.

Gość gość
jedzenie to dobry biznes pod warunkiem dobra lokalizacja i że klienci tanio zapełnią brzuch ciepłym posiłkiem wystarczy te 2 spełnić i jest sukces, sa lokale które wydaja takie stołówkowe dania i mają pełno klientów - ziemniaczki, kotlety, surówki, zupy, kluchy, leniwe z cukrem itp w manufakturze w Łodzi na pietrze lokali gastronomicznych pełen *****aż stolików brakuje, punktów gastronomicznych z 10 i bez przerwy ludzie kupują i jedzą ja najbardziej lubię stoisko , gdzie bierze się talerz i samemu nakłada co chcesz, na końcu wazy to

Gość TomekR
No właśnie to co napisałeś tez dobrze pokazuje gdzie najlepiej taki biznes rozkręcić. Oprócz dzielnic biurowych, czy w ogole okolic biurowców, kolejny punkt to galerie handlowe. Dlaczego? Tam jest zawsze jest duzo ludzi, a oni po kilku godzinach zakupów po prostu robią się głodni. Teraz w galeriach handlowych często jest wydzielony cały dział gastronomiczny, czy tez piętro, i tam zawsze są ludzie. Subway to nawet podkresla, że takich lokalizacji najlepiej szukać, jeśli zamierza się kupić ich licencję, bo doskonale zdają sobie z tego sprawę, że żeby był duży obrót, musi też być duży ruch, a w takich punktach jest on zagwarantowany...

Gość invisible123
TomekR a czy Twój znajomy wybrał już miejsce, w którym otworzy swoj lokal Subwaya? O ile zdecydował się już na Subway

Gość invisible123
TomekR a czy Twój znajomy wybrał już miejsce, w którym otworzy swoj lokal Subwaya? O ile zdecydował się już na Subway

Gość TomekR
@invisible, mój znajomy ma upatrzone miejsce na stacji paliw. Idea jest taka: ludzie jeżdżą, tankują, a w trakcie często są głodni :)

Gość invisible123
TomekR z tego co czytałem w internecie, to sporo osób ma podobny pomysł, co Twój znajomy, z tą stacją paliw. Wydaje mi się, że to może nawet wypalić, w końcu lepsza świeża kanapka niż jakiś jakiś hotdog z 15 razy przemieloną parówką. Ale ja jeśli zdecyduję się na franczyzę subwaya to raczej nie na stacji paliw, w mojej miejscowości nie widziałem raczej miejsca na żadnej z nich na taki lokal.

Gość TomekR
No wiesz, tak naprawdę możliwości jest mnóstwo. Począwszy od tradycyjnego wynajmu jakiegoś pomieszczenia przy ulicy, kończąc na stoisku w centrum handlowym. Z tego co wiem, ponad połowa lokali subway w PL jest właśnie w centrach handlowych, musi być ku temu jakiś powód - dużo potencjalnych klientów.

Gość invisible123
Tomek, chyba na takim miejscu właśnie koncentrowałbym sięw razie czego. W galeriach handlowych z reguły są jakieś piętra gastronomiczne, albo wydzielone strefy, które skupiają wszystkie fastfoody. Pytanie tylko, czy gdyby umieścić lokal subwaya w takiej strefie, nie zjadłaby go konkurencja.

Gość gość
:)to po komunie tak sie porobilo ze nikt samodzielnie myslec nie potrafi bo to korzenie w komunie sa 555 www.youtube.com/watch?v=zgyg57mqRiM

Gość invisible123
Dlaczego nie potrafi myśleć samodzielnie? Masz na myśli to, że pytam na forum, czy to, że otwieram biznes we franczyzie? Jeśli chodzi o franczyzę, to akurat nie jest skutkiem komunizmu, a raczej jaskrawo reprezentuje kapitalizm. Sieci franczyzowe bardzo dobrze zarabiają, jeśli mają znaną i pewną markę. Kwestią jest tylko wybór marki, akurat subway tu brzmi ciekawie, bo markę mają wyrobioną. A co do pytania na forum, człowiek jest istotą społeczną. Komuna czy nie, bez pomocy innych człowiek sam jeden nigdzie by nie zaszedł :)

Gość Alek21
Najlepiej założyć firmę związaną z marketingiem, internetem i ekonomią, np Biuro Usług Płatniczych. Jakby nie patrzeć , internet jest przyszłością naszego świata. Kiedy już założysz firmę to warto przejść odpowiednia szkolenia z zakresu świadczenia usług i standardów branży. Polecam w tym celu zajrzeć na http://rzetelnefinanse.pl/ gdzie wszystko zostalo dokładnie opisane.