Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pracodawca utrudnia z macierzynskim

Polecane posty

Gość gość

Moja sytuacja wyglada tak; Ostatniego czerwca konczyla mi sie umowa bylam juz w ciazy. Na l4 jestem od poczatku maja 1 l4 wyplacil mi pracodawca drugie zawiozlam mu i nie dostarczyl go do zusu. Mialam miec przedluzona umowe do czasu porodu aby dostac macierzynski pojechalam do zusu z 3 l4 tam dostalam jakis dokument do wypelnienia do pracodawcy. Zawiozlam jej to ona wziela ten papier i powiedziala ze jak bedzie gotowy to mi zadzwoni. Dzis jest 14 lipca jestem dwa tyg po zakonczeniu umowy w zusie nie ma zadnego mojego l4 bo mam je zaniesc razem z tym dokumentem. Co dalej robic. Pracodawca mi odrzuca polaczenia

Gość gość
mailem spyta z kopią do kierownika tej pani. Jak nie będzie reakcji to napisać pismo do dyrekcji i też przesłać kopię mailem. Takie pipy czują się bezkarne, zwłaszcza jeśli należą do sitwy.

Gość gość
poczytaj sobie jeszcze to: Prawo do urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego ma tyko osoba będąca pracownikiem . (art. 1821 § 1, art. 1821a § 1 Kodeksu pracy. Zatem po zakończeniu umowy na czas określony pracownica otrzymuje tylko zasiłek macierzyński za okres (100%) do upływu okresu w którym przysługiwałby jej urlop macierzyński. ( Płatnikiem zasiłku jest ZUS ) Po ustaniu stosunku pracy wygasa prawo do dodatkowego urlopu macierzyńskiego i urlopu rodzicielskiego. Natomiast z dodatkowego urlopu macierzyńskiego oraz urlopu rodzicielskiego będzie mógł skorzystać tylko ojciec dziecka, o ile pozostaje w zatrudnieniu (art. 1821 § 1, art. 1821a § 1 Kodeksu pracy) http://www.goldenline.pl/grupy/Przedsiebiorcy_biznesmeni/prawo-pracy-i-ubezpieczen-spolecznych/przedluzenie-umowy-o-prace-do-dnia-porodu-wyplata-zasilku-macierzynskiego,3360874 /

Gość gość
no i poszukaj na stronie ZUSu, bo może to w ZUSie powinnaś to załatwiać a ta pipa powinna tylko przesłać dokument ZUS Z-3 do ZUSu. Miej podkładki na to, że to ona zwlekała.

Gość gość
Ja jej wlasnie zawiozlam ten dok z3 dwa tyg temu i nadal na niego czekam. A to prywaciaz nikt nad nia nie stoi.

Gość gość
czym pozniej zus dostanie zaświadczenie od lekarza tym pozniej ty dostaniesz zasiłek

Gość gość
Stoi, stoi, na przykład Państwowa Inspekcja Pracy. Zgłos przypadek na pismie.

Gość Wandalik
Pomóc może także wizyta u adwokata, który specjalizuje się w prawie pracy. W Łodzi np świetnym specjalistą jest pan Wawrzyniec Chróścielewski, który prowadzi swoją kancelarie. Warto się z Nim spotkać i porozmawiać.

Gość Anka Klamka
Wawrzyniec Chróścielewski? Dzięki za informację, czytałam o Nim w Internecie i widzę, że ma wiele pozytywnych opinii. Sama chyba będę musiała się z Nim skontaktować, bo koleżanka ma właśnie tego typu problemy w pracy :/

Gość gość
serio wawrzynek ? hehehe ale jaja