Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

test pappa

Polecane posty

Gość gość

Hej, mam pytanie. Mam 33 lata i spodziewam się pierwszego dziecka, lekarz skierował mnie na testy pappa. Z usg wszystko wyszło ok NT 1,78 i kość nosowa występuje. Natomiast testy z krwi wyszły gorzej. Ostatecznie ryzyko ZD wynosi 1:275. Czy na moim miejscu robiłybyście amniopunkcję? Boję się że zaszkodzę dziecku.. Czy ten zabieg ma sens przy takim ryzyku?

Gość gość
Myślę, że ma sens, bo ryzyko wyszło Ci bardzo wysokie. Dla spokojnej głowy lepiej zrobić amniopunkcję. Podobno w miarę bezpieczne ryzyko jest 1 : 1000 i oczywiscie wiecej wiec u Ciebie sa jak najbardziej wskazania. Moja kolezanka urodzila syna z ZD przy NT 1,51, z tym ze nie miala testu z krwii robionego i po porodzie jak uslyszeli diagnoze, a wlasciwie podejrzenie pediatry to było jak strzał w pysk, bo ciaza zdrowa, wszystko mialo byc ok, a tu takie info

Gość gość
Stare a za dzieci się biorą! Wstyd! Za młodego ile razy się skrobałaś! !

Gość gość
Zrób, amniopunkcja jest obecnie bardzo bezpieczna. Kiedyś owszem, używano grubej igły i było trochę powikłań, ale obecnie to już bardzo rzadkie przypadki. 1:275 to stosunkowo niskie prawdopodobieństwo, więc pewnie wszystko będzie ok, ale po co masz się martwić :)