Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy za 1400 euro netto mozna się utrzymać w niemczech ?

Polecane posty

Gość gość

czy to jest tak jak w polce 1400 zł netto.

Gość gość
Mieszkam w niemczech. To zalezy czy wynajmujesz moeszkanie vzy pokoj, z kims czy samemu, w jakim miescie. Ubezpieczenie zdrowotne jest obowiazkiem, czy praca legalna i pracodawca oplaca ubezpieczenie?? Bilet miesieczny na dojazd do pracy, u mnie to koszt lekko ponad 100euro. Jedzienie wiadomo, zalezy co sie kupuje, ale mozna napewno pozwolic sobie na lepsze rzeczy niz w polsce. Jakies pytania?

Gość gość
chodzi mi jak sie będzie wynajmowało mieszkanie czy te pieniadze wystarczą

Gość gość
W milionowym miescie, w znosnej okolicy koszt wynajmu mieszkania 60mkw to 610 euro plus rachunki (net,kablowka,prad). Zalezy w jakim miescie masz zamiar mieszkac. Najlepiej zgoogluj portale z ogloszeniami zeby miec jakies pojecue o cenach. Polecam wejsc na str komunikacji miejskiej i sprawdzic koszty biletow bo potrafia byc bardzo drigie. Wtedy masz ogolny obraz miesiecznych kosztow stalych

Gość gość
Oczywiscie ze spokojnie sie utrzymasz.mowie tu o prqcy legalnej o tym ze masz odprowadzane wszystkie skladki. Ja mieszkam w Hamburgu wiec tu koszt wynajmu mieszkania tak jak dla Ciebie czyli dla 1 osoby to do od 400 do 500 euro z oplatami, mowie to o spokojnych dzielnicach nie zadnych socjaljalnych.koszt jedzenia mysle ze dla 1 osoby do 300 euro, jedzac smacznie i zdrowo, mowa o skleppach Edeka, Rewe.bilet to zalezy na ile ringow bedziesz potrzebowac, mylse ze w 70 euro spokjnie sie zmescisz.telefon Handy to 20 euro mc i rozmawiasz ile chcesz.

Gość gość
Jesli bedziesz miala jeszcze jakies pytania pisz smialo chetnie odopowiem :-)

Gość gość
Tez myśle ze Tobie starczy. Moja znajoma mieszka sama w Bonn , zarabia ( legalnie)1260€ i jej spokojnie starcza

Gość gość
Tez mieszkam w hamburgu i zastanawiam sie gdzie mieszkania warm kosztuja 400-500euro? Od prywatnego czy moze np. Z Sagi? Bo wychodzi na to, ze lekko przeplacam;) bilet miesieczny na wszystkie strefy w abonamencie rocznym to 89euro z groszami.

Gość gość
Tez mieszkam w hamburgu i zastanawiam sie gdzie mieszkania warm kosztuja 400-500euro? Od prywatnego czy moze np. Z Sagi? Bo wychodzi na to, ze lekko przeplacam;) bilet miesieczny na wszystkie strefy w abonamencie rocznym to 89euro z groszami.

Gość gość
Ja mieszkam tez w Hamburgu i place za mieszkanie z oplatami 480euro mc Mieszkanie ma 54 m.kw

Gość gość
Na to wychodzi ze przeplacasz

Gość gość
No dobra, to mi wychodzi 700euro za 64 mkw. z oplatami takimi jak prad, kablowka, internet+festnetz. Chyba wszystko zalezy jeszcze od rodzaju budynku, np. Czy kamienica po remoncie czy nie, czy jakis wiezowiec. I oczywiscie okolica liedys mieszkalam na poludniu, pokoj z kuchnia ze spoldzielni 32metry i warm wychodzilo ok 420. Wiec z ciekawosci zapytam:w ktorej czesci miasta mieszkasz?:)

Gość gość
Ja mam mieszkanie na polnocy Hamburga,budynek jest z 1997 roku wiec w miare nowy.mieszkanie wynajmuje ze spoldzielni mieszkaniowej.

Gość gość
Dziekuje za odpowiedz:) tak przypuszczalam, ze spoldzielnia-sama mialam kiedys spoldzielcze i badzo sobie chwalilam, niestety stalo sie za male;)

Gość gość
moja rodzina mieszkajaca w niemczech uwaza ze to glupi pomysl zamieszkianie w niemczech bo po hoooja placic niemcom podatki , zebym lepiej zostala w polsce bo w polsce jest o wiele lepiej niz bylo , a ja nie mam tu pracy , utrzymuje sie z pracy w niemczech sezonowej ale chce byc tam na stale bo nie mam sily tak jezdzic wte i nazat a kochajaca siostra jest temu przeciwna

Gość gość
Ja tez mam spoldzielcze i moje mieszkanie ma 90 m przeciez wiekszosc mieszkan spoldzieczych ma duzy metraz

Gość gość
jak wynajac mieszkanie ze społdzielni ?

Gość gość
Tak tak wiem, ze i duze spoldzielcze sa:) ja ze wzgledu na moj maly metraz i zmiane pracy chcialam sie przeprowadzic. No i jak zapewne wiesz, nie jest latwo o mieszkania. Moja spoldzielnia nie mogla mi w tamtym czasie nic zaproponowac, wiec zdecydowalam sie na mieszkanie z pewnego verwaltung. I szczerze nie narzekam, bo lokalizacj super, kalt niecale 600euro i duze;) wiec da sie zyc;)